Болард не встояв під натиском трамваю

30 червня 2014 року в черговий раз стався інцидент, фігурантами якого стали трамвай № 1155 і болард, який стояв на варті пішохідної зони у центральній частині міста на вулиці Руській. Трамвай, очевидно, діяв за принципом «Око за око, зуб за зуб», адже 2 місяці тому від зіткнення із болардом постраждав трамвайний вагон № 1137, який втратив зчіпний прилад. Дивно, але трамвай № 1155 помстився іншому боларду. Під натиском 20-ти тонної машини болард втратив рівновагу.

Для Дивись. Інфо інцидент прокоментував голова громадського об’єднання «Львів’яни за електротранспорт» Антон Лягушкін:

- На Руській відбувся уже другий наїзд трамваю на болард. Попереднього разу інцидент стався на вулиці Памво Беринди. Ці інциденти яскраво свідчать про недосконалість системи керування «оборонцями» пішохідної зони. Трамвай не повинен чекати на опускання боларду – система має задовго до під’їзду трамваю зреагувати на радіо-мітку (проксіміті-картку) і болард повинен почати опускатися. У нас же ця система чомусь не спрацьовує…

На думку активіста набагато простіше і надійніше було б запровадити систему керування болардом за допомогою спеціальних контактів, встановлених на контактній мережі трамваю.

- Це мало б працювати наступним чином – за декілька метрів від боларда на контактній мережі мав би бути підвішаний контакт, який трамвай, що проїздить мав би замикати лижею пантографа. Замикання контакту мало б слугувати сигналом для опускання боларда. Після проїзду над болардом трамвай пантографом мав би замкнути аналогічний контакт, що спричиняло б піднімання боларда. У деяких містах Європи де боларди використовуються уже кілька десятиліть застосовується саме така проста система, у Львові за допомогою контактів, розміщених на контактній мережі відбувається керування стрілками. Мені здається, що проблема не тільки у системі керування болардами, але і керуванні системою транспорту загалом.

Для довідки – встановлення болардів – не перший експеримент по захисту пішохідної зони від заїзду автомобілів. Перший експеримент був проведений у середині 2000-х років, коли був встановлений шлагбауму на Руській. Він простояв не довго і був демонтований… Цікаво, скільки прослужить нова дорога іграшка – боларди…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: