Перевізники рекомендують Садовому нарешті навести лад із пільговиками (фото, документи)

Сьогодні, 8 жовтня, у Львівській торгово-промисловій палаті відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Пільги в громадському автомобільному транспорті: гарантії влади і реалії сьогодення», участь у якому взяли керівники автотранспортних підприємств міста Львова та області, громадські активісти та усі зацікавлені цією тематикою. Зустріч відбулась із ініціативи ЛОГО ВААП.

Про це повідомив кореспондент Дивись. Інфо.

шкурган

У робочій атмосфері учасники «круглого столу» обговорили сучасний стан справ із пасажирськими перевезенням у місті Львова та наголосили на несвоєчасній та неповній компенсації за перевезених пільговиків державою, яка і надає пільги. Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка наголосив, що саме ті, хто надають пільги, повинні і виплачувати компенсації за пільгові перевезення пасажирів із державного та місцевих бюджетів, натомість цього не відбувається.

шкурган2

За словами директора ТзОВ «Міра і К» Миколи Шкургана, за рік у місті Львові підприємства перевозять 110 мільйонів пасажирів і 22 мільйони із них є пільговиками, що становить 20%. Іван Велійка, відповідаючи на запитання учасників, пояснив, що це статистичні дані, якими користувались при встановленні тарифу 3 гривні і додав, що вони є мінімальними. «Чим більші ці цифри, тим більшою буде і кількість пільговиків», - сказав Велійка.

шкурган3

Також Микола Шкурган наголосив, що у Львові пільговим проїздом у громадському автомобільному транспорті користуються без виключення 51 категорія громадян (право надане чинним законодавством України). Також, за словами Шкургана, компенсація витрат автотранспортних підприємств від наданих безоплатних послуг пільговим категоріям громадян здійснюється на рівні 12%.

шкурган4

Крім того, перевізники наголошують і на зростанні рівня зловживань з боку так званих «фальшивих» пільговиків, кількість яких постійно зростає, а також на відсутності обліку надання безоплатних послуг з перевезення пасажирів автомобільних транспортом окремим категоріям громадян.

Микола Шкурган також відзначив, що уже давно потрібно розмежувати повноваження замовника і перевізників, адже у Львові уже понад 85% автобусів обладнані системою GPS, що дозволяє Львівській міській раді відслідковувати кількість виконаних рейсів.

шкурган5

Представник прокуратури під час засідання наголосив, що за перше півріччя цього року із державного бюджету України було передбачено виділити 24 мільйони гривень на компенсацію за перевезення пільговиків, а з обласного бюджету – 330 тисяч. Натомість реально держава виділила лише 8 мільйонів гривень, а із обласного бюджету виділено тільки 65 тисяч.

Відтак, враховуючи пропозиції, які звучали на круглому столі, ЛОГО ВААП запропонувала рекомендувати органам місцевого самоврядування Львова прийняти рішення для упорядкування надання безоплатних послуг окремим категоріям громадян громадським транспортом шляхом одного із кількох запропонованих варіантів:

1 – обмеження часу дії пільгових посвідчень

пільговий проїзд в автобусах, які обслуговують регулярні міські маршрути у місті Львові діє щоденно з 10 30 до 16 години. У вихідні та святкові дні пільги на проїзд у громадському транспорті не діють

2 – обмеження категорій громадян, що користуються пільгами із 51-ї до 7-10, зокрема ветерани ОУН-УПА, ветерани ВВВ, учасники бойових дій, члени сімей загиблих у військових діях під час АТО, інваліди першої групи загального захворювання, інваліди по зору з супроводжуючою особою та діти до семи років без зайняття окремого місця для сидіння

Всі інші категорії користуються 50% пільгою у робочі дні в часовому проміжку з 10 30 до 16 00

3 – обмеження кількості пільговиків у одному автобусі одночасно: від чотирьох до шести на рейс

4 – введення на кожному маршруті одного соціального автобусу

Під час засідання прозвучало ще декілька пропозицій, зокрема щодо видачі містом Львовом спеціальних адресних квитків для пенсіонерів та пільговиків із міського бюджету, а також зазначалось, що допоки ці компенсації не будуть відбуватись за кошти місцевого бюджету, то влада не надто ефективно прагнутиме вирішити це питання.

Загалом сторони зійшлись на необхідності прийняття необхідних законодавчих змін та рівні ВРУ та КМУ, тож вирішили доопрацювати свої варіанти і найближчим часом відправити їх на розгляд Львівському міському голові Андрію Садовому та прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку

Scan10163 Scan10162 Scan10161 Scan10160 Scan10159 Scan10158 Scan10157 Scan10156 Scan10155 Scan10154 Scan10153 Scan10152 Scan10151 Scan10150 Scan10149 Scan10079 Scan10078

Олег Довганик, Дивись. Інфо, заступник голови ГО «За якісний транспорт»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: