Канадські експерти визначили перспективні галузі економіки Львівщини за допомогою кластерного аналізу

29 січня відбулася зустріч експертів канадського Проекту «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України» із зацікавленими структурними підрозділами облдержадміністрації з метою представлення основних висновків та рекомендацій кластерного аналізу економіки Львівської області, повідомили у прес-службі ЛОДА

Зі вступним словом виступив директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Василь Лозинський, який зазначив, що створення кластерів має значні перспективи в області з урахуванням вже напрацьованого досвіду, зокрема в розбудові кластерів в енергозбереженні, легкій промисловості та металообробці.

Експерти Проекту проаналізували кластери економіки Львівської області та з’ясували, що найбільш перспективними для розвитку є легка промисловість та транспорт і логістика.

За концентрацією обсягів реалізації у Львівській області є 8 потенційних кластерів, яким відповідають 15 видів економічної діяльності. Зокрема, це тваринництво, легка промисловість, папір та поліграфія, приладобудування, туризм, транспорт та логістика, ІТ- та бізнес-послуги, роздрібна торгівля.

Результати попереднього оцінювання конкурентоспроможності потенційних кластерів свідчать про високий рівень диверсифікації економіки області та значний потенціал до формування кластерів. Вони дали можливість обрати 3 потенційних кластери для подальшого аналізу. Це, зокрема, тваринництво, легка промисловість, транспорт та логістика.

Особливістю кластеру тваринництва є те, що продукція м’ясо-молочної галузі практично повністю споживається переробними підприємствами харчової промисловості регіону.

Кластер легкої промисловості мав загалом негативну динаміку обсягів реалізації підприємств упродовж останніх років, однак підприємства легкої промисловості Львівської області довели свою життєздатність та спромоглися зайняти конкурентоспроможну нішу в глобальних виробничих ланцюгах.

Особливістю кластеру транспорту та логістики є високий рівень залежності від стану розвитку інфраструктури та умов ведення бізнесу не тільки в регіоні, але й у країні загалом та навіть у сусідніх державах.

Експерти вважають, що для досягнення максимального ефекту всі заходи з розвитку кластерів мають впроваджуватися як спільна ініціатива влади області та підприємств, об’єднаних у кластер.

З матеріалами презентації можна ознайомитися на офіційній сторінці департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості у мережі Facebook

Довідка:

Проект «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України», розрахований на п’ять років (2010-2015 рр.), впроваджується Конференційною радою Канади за фінансової підтримки Уряду Канади.

Метою Проекту РЕОП є сприяння стійкому розвитку областей і міст України шляхом розбудови спроможності місцевої влади до планування соціально-економічного розвитку територій з використанням інструментів кількісного аналізу та прогнозування.

Пілотними територіями Проекту РЕОП є Дніпропетровська та Львівська області, а також шість міст України (Львів, Червоноград, Дрогобич, Нікополь, Кривий Ріг та Дніпропетровськ).

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: