Танковий гамбіт

Після трьох кримінальних проваджень і гучних скандалів директора заводу нарешті звільнили
 
Директора Львівського бронетанкового заводу, що входить до складу державного концерну "Укроборонпром", Олександра Остапця звільнили формально через "зрив виробничих графіків". Насправді проблема тут глибша, кажуть у Громадській люстраційній раді Львівщини, яка домагалася звільнення Остапця останніх півроку. Мова тут і про "Дозор-Б", на який ніяк не дочекаються українські солдати, і про 22 несправні танки, які Президент урочисто передав на полігоні військовикам, не знаючи їхнього реального стану.
   "Те, що є невиконання виробничих планів із виготовлення бронетранспортера "Дозор-Б", це однозначно, - каже юрист, член Люстраційної ради Галина Янко. - Ще депутати минулого скликання за цей "Дозор-Б" боролися. Ми зібрали всі депутатські запити в один запит, скерували у всі можливі інстанції з питанням, чому не випускають "Дозор-Б". Були ще й інші нюанси, наприклад щодо броні, що з нею не все гаразд, коли її відстрілювали. Далеко не все так райдужно, як нам розповідали, що "Дозор-Б" будують і все там на заводі в порядку".
 
   Зі звернення ветеранів Львівського бронетанкового заводу від 29.09.2014 року гендиректору "Укроборонпрому" Р.Романову:
 
   "Остапець О.М. без тендерів і без згоди трудового колективу та профкому закупив та далі закуповує станки, які не відповідають профілю підприємства, та котли для старої котельні собівартістю по 2 млн грн кожний. І це все за гроші, взяті в кредит. Як результат - він цілеспрямовано заганяє наше підприємство в борги перед банками. За період своєї діяльності (від листопада 2010 року) він не здобув для підприємства жодного замовлення. Завод за 2013 рік майже 10 місяців був у простої. Дуже багато коштів витрачають на оздоблення підприємства: встановлення нової тротуарної плитки, заміни асфальтового покриття, яке й так було у відмінному стані. Керівництву немає часу займатися перспективною справою - виготовленням легкого бронетранспортера "Дозор-Б" для наших ЗСУ".
 
  Зі звернення Громадської люстраційної ради Львівщини від 16.02.2015 року народному депутату Д.Ярошу, голові СБУ В. Наливайченку, секретарю РНБО В.Турчинову, міністру оборони С. Полтораку, гендиректору "Укроборонпрому" Р. Романову:
 
   "Перебуваючи на посаді директора, Остапець О.М. звільнив 250 осіб - фахівців, які висловлювали незадоволення щодо занепаду заводу і його приватизації. Окрім того, нещодавно розгорівся скандал стосовно передання на Яворівському полігоні 22 танків Т-64 Президентом України для зони АТО, які виявилися несправними, а ремонтувалися вони саме на ДП "Львівський бронетанковий завод". Це при тому, що ДП "Львівський бронетанковий завод" не здатний ремонтувати ці танки, це мав би робити Харківський бронетанковий завод ім. В.А. Малишева. Через безвідповідальність і недбалість керівництва львівського заводу могли б загинути сотні наших воїнів. А Президент нашої країни зганьбився перед міжнародним співтовариством.
 
   Незрозумілим залишається і те, чому йде саботаж виробництва найновішого бронетранспортера "Дозор-Б", який так необхідний хлопцям на Сході. Численні звернення депутатів ВР з цього приводу залишаються без відповіді".
 
   Кримінальне провадження щодо несправних танків Військова прокуратура Західного регіону порушила аж через півроку після інциденту - 29 травня 2015 року. Це вже третє провадження, перші два відкрила у 2014 році Прокуратура з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону. Перше - у червні 2014 року за фактами зловживань керівництвом заводу під час використання коштів на закупівлю запчастин та комплектувальних виробів до бронетанкової техніки на суму понад 900 тис. грн. Друге - у серпні 2014 року за фактом передання службовими особами ДП "Львівський бронетанковий завод" представникам іноземних установ науково-технічних та інших відомостей щодо проведення капітального ремонту танку Т-72 та експлуатації БТР-80К.
   Ще у лютому 2015 року "Укроборонпром" пообіцяв Люстраційній раді Львівщини провести перевірку щодо Остапця Олександра Миколайовича. Хоча структурі знадобилося п'ять місяців на перевірку, такий-сякий результат від неї все ж таки є. "Спільними зусиллями ми таки їх дотиснули. Прикро, що кримінальні провадження порушені, а Остапець просто звільнився. У нас досі ніхто не несе відповідальності за свої дії", - підсумовує Галина Янко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: