"Життя у полоні: Вбити може кожен, а звільнити не може й командир"

10 вересня Національна Спілка журналістів України проводить у Львові прес-конференцію, в ході якої  відбудеться презентація книги правозахисника Валерія Макеєва «100 днів полону» та буде обговорюватися тема полону українських журналістів на території ЛНР і ДНР.

Понад 80 журналістів бралися у полон бойовиками на сході України за 2014-2015 роки. Більше 30 працівників медіа затримувалися на термін понад 2 дні. На сьогодні, за інформацією, якою володіє Національна Спілка журналістів України, у полоні на території т.зв. ЛНР уже більш як вісім місяців перебуває журналістка Марія Варфоломеєва.

100 dni polony_blo knig1i2 168-169

Валерій Макеєв – правозахисник, волонтер, журналіст, автор біографічної книги «100 днів полону», звільнений з ув’язнення на території ЛНР 23 листопада 2014р. Одним з героїв його книги є харківський журналіст Роман Черемський, який пробув у полоні та території ЛНР 133 дні,

Захід відбудеться 10 вересня о 12.00 у конференц-залі Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України (вул.Соломії Крушельницької, 5/3).

Учасники заходу:

-         Сергій Томіленко, перший секретар Національної спілки журналістів України

-         Валерій Макеєв, правозахисник, волонтер, автор книги «100 днів полону»

-         Сергій Захаров, художник-ілюстратор, утримувався в полоні ДНР

-         Олександр Третяков, видавець, «Брама-Україна»

Про свою участь прохання повідомити за телефонами 067-370-04-40, 050-674-15-35, 093-437-25-82 або на адресу anbolkun@gmail.com.

«...У перший день полону мене двічі допитували. Здоров"я таки похитнулося, і стало очевидним, що подальші "бесіди" бесперспективні. Хтось із керівників розвідувального підрозділу виявив гуманність:" Так, цього, мабуть, у лікарню", - тільки і розчув я крізь пелену затуманеної свідомості.
Лікарня виявилася легендарною. Майже 70-років тому в підвалі нинішньої районної лікарні в Ровеньках допитували краснодонців-молодогвардійців. Звідси є їх повезли на розстріл. До слова, фраза "На розстріл!" у полоні звучить щодня, і, на жаль, навіть якось буденно. Але звикнути до цього словосполучення таки складно».
Цитата з книги волонтера Валерія Макеєва " 100 днів полону або Позивний 911". Валерій подарував мені цю книгу в Черкасах ( подяка черкаському видавцю Олександру Третякову!), після майстер-класу журналістської майстерності, що відбувся за ініціативою НСЖУ - досвід роботи репортерів на війні в Донбасі. Досвід Макеєва вартує тисячі таких "класів", бо школа полону взагалі не гарантує випускного балу... Які внутрішні сили втримали його від розпачу, злості, "розлюднення" навіть ворогів?»

Ольга Мусафірова, власний кореспондент видання «Новая газета»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: