"Батьківщина" у Львові: у пошуках фінансів та голови партосередку

Світло від фігури Юлії Тимошенко втратило яскравість останніми роками, після ув`язнення та звільнення скандальної політ-вумен. Але партія "Батьківщина" активно продовжує свою діяльність в Україні, в тому числі і у Львові.
В місцевих виборах 25 жовтня візьмуть участь 30 тисяч кандидатів від "Батьківщини".
Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - одна з найдавніших партій України. Створена вона ще у 1990-х роках, і одіозна Юлія Володимирівна, яка є безсумнівним лідером партії, з того часу часто виступала і у ролі символа України. Тож інструментів для піару у цієї партії - більше, ніж у конкурентів. Чого лише варте висування ув`язненої Надії Савченко в ролі депутата від "Батьківщини"! Льотчиця-героїня вже півроку нічого не їсть, а все одно виступає ефектним важілем у руках технологів тимошенківської політсили.
Одним словом, "Батьківщина" - важливий гравець у місцевих виборах 2015-о року. Влітку 2014-о - перед минулими парламентськими виборами - партія пішла на "гучний" крок: люструвала своїх членів. Зокрема, під люстрацію потрапив Олесь Пришляк, голова Городоцької районної організації. Роман Ілик, голова Львівського обласного партійного осередку "Батьківщини", наголошував, що його помічник Володимир Ямельницький, якому приписували членство у Партії Регіонів - "чистий", тобто зв`язків з ПР не мав.
Трохи менше як через рік після люстрації - у квітні 2015-о - сам Роман Ілик склав повноваження голови ЛПОП ВО "Батьківщина". Свого рішення не пояснив, наголошуючи лише на тому, що має намір "більше сконцентруватися на професійній та громадській діяльності". До речі, у жовтні 2014-о Роман Ілик в якості чинного народного депутата програв вибори у мажоритарному окрузі №121 (Дрогобич), посівши лише третє місце серед кандидатів.
Загалом, минулорічні вибори були провальними для "Батьківщини" - звільнена Тимошенко в інвалідному візку на сцені лютневого Євромайдану була образом, далеким від оновленого подіями зими 2013-2014-о років українця. Але партія й надалі готова створювати нові і нові образи з метою отримати побільше влади. Вибори-2015 - шанс реанімуватися для "Батьківщини". Щоправда, невідомо, за який кошт.
Минулорічні вибори для ВО були фінансово були пов`язані з підтримкою львівського клану братів Дубневичів, відомого будівельним та ресторанним бізнесом (також цьому кланові належить кілька медіа - "Львівська газета", радіо "FM Галичина", телекомпанія "Гал-ТБ", сайт Galnet.org). Партнер Дубневичів, віце-президент ТзОВ "Будінвест" Михайло Мужилівський був депутатом Львівської міської ради від "Батьківщини" у 2006-2010-у роках. У міськраді він був членом постійної комісії землекористування - надзвичайно вигідно для керівника будівельної компанії, чи не так?!
Протягом останнього року в Україні так сильно усе змінилося, що сказати напевно, яким чином тепер пов`язані львівські олігархи та "Батьківщина", неможливо. Поки що у ЛОПО немає навіть керівника, а є лише в.о. - Юрій Іванович Гудима. Цілковита невизначеність спостерігається не тільки у лавах "Батьківщини", а й серед потенційних виборців.
Так, згідно соціологічного дослідження, проведеного у січні цього року,  симпатії львівян до ВО "Батьківщина" впали. Якщо у жовтні 2014-о року партію підтримували 5,2% жителів Львівщини, то у січні -  3,9%. Крім того, не довіряють цій партії понад 63% опитаних львівян, і 47% мешканців Львівської області. (Було опитано 1009 осіб).
Цікаво, що в той же час згідно результатів соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у червні-липні 2015-о року, на виборах "Батьківщину" підтримало би 22,7% українців!
(Було опитано 2044 особи у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму).
Одне з двох: або симпатії українців за півроку кардинально змінилися (причому на користь "Батьківщини"), або соціологічним дослідженням взагалі не варто довіряти. Думка на користь останнього варіанту усе частіше лунає серед громадськості, адже українці зараз здеморалізовані, втомлені; думають лише про те, як би прогодувати родину та знайти кошти, аби сплатити хоча би половину комунальних рахунків.
Як би там не було, 30 тисяч кандидатів до місцевих рад та на посади сільських, селищних, міських голів на місцевих виборах, про яких оголосив перший заступник голови "Батьківщини" Іван Кириленко, - це серйозно. У Львові та Львівській області частина з них вже почала боротьбу за голоси виборців - зокрема, напередодні Дня незалежності України, 23 серпня, Львівський обласний партосередок "Батьківщини" провів велопробіг, маршрут якого проліг повз пам’ятники видатних українців минулого -  Андрею Шептицькому, Івану Франку, Михайлу Грушевському, Данилу Галицькому, В’ячеславу Чорноволу, Тарасу Шевченку. Якби десь вже стояв пам`ятник Надії Савченко, і його включили би до списку - за майже 20 років у політичній грі "Батьківщина" чітко знає, на які важелі тиснути. Тож, шановні громадяни та виборці, будьте обережними 25 жовтня. Уважно дивіться, за кого голосуєте.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: