Як кум Садового нажився на трамваях: подробиці скандальної історії

Дивись Інфо розпочинає публікацію серії матеріалів про розкрадання бюджетних коштів чиновниками, родичами та наближеними особами до мера Львова Андрія Садового.

Правоохоронні органи Львівщини розслідують кримінальне провадження щодо службових осіб ЛКП «Львівелектротранс», які придбали за бюджетні кошти вживані трамваї. Про це Дивись Інфо повідомили власні поінформовані джерела у правоохоронних органах. Свого часу подробиці цієї історії писала газета "Ратуша". Сьогодні ж ми пропонуємо читачам згадати про одну із найбільших афер чинної влади міста Львова, у проведенні якої сумнівів немає ні в кого.

Йдеться про те, що службові особи комунального підприємства Садового разом із ТзОВ «Сармат» та ТзоВ «Автоконцепт» (Луцьк) купили вживані 22 вагони трамваїв іноземного виробництва на загальну суму 10 мільйонів 550 тисяч гривень.

Внаслідок такої операції вартість трамваїв штучно була завищеною, внаслідок чого службові особи підприємства привласнили бюджетні кошти на суму 2 мільйони 30 тисяч гривень.

Не є секретом, що колишній директор ЛКП «Львівелектротранс» Федоренко є кумом Андрія Садового.

Правоохоронними органами встановлено, що протягом 2007-2008 років із бюджету розвитку міста Львова комунальне підприємство отримало вищевказану суму у розмірі 10 мільйонів 550 тисяч гривень.

Для галочки навіть провели два відкриті тендерні торги, перші із яких були оголошені ЛКП «Львівелектротранс» у 2007 році. Йшлось про закупівлі вживаних вузькоколійних трамваїв марки КТ4 D.

У тендерних процедурах прийняло участь ТзОВ «Сармат» (Львів), засновником якого був не хто інший, як сам Федоренко, частка якого у статутному капіталі підприємства становила 92%. У подальшому саме це підприємство і визнали переможцем торгів на підставі запропонованої найнижчої ціни трамваїв.

У 2007 році та січні-лютому 2008 року ТзОВ «Сармат» імпортовано на митну територію України та реалізовано комунальному підприємству міста 11 вживаних іноземних трамваїв на загальну суму майже 5 мільйонів гривень. У якості передоплати комунальне підприємство заплатило 4, 9929 млн грн. на банківський рахунок ТзОВ «Сармат».

Проте після вказаної фінансової операції вже ТзОВ «Сармат» з отриманих бюджетних коштів абсолютно безпідставно перераховує 550 тисяч гривень на особистий рахунок Федоренка у якості фінансової позики, які були ним привласнені.

Другі відкриті торги «Львівелектротранс» оголосив також на закупівлю ще 11 вузькоколійних іноземних трамваїв, які також уже використовувались.

На цей раз у тендерних процедурах прийняло участь ТзОВ «Автоконцепт» із Луцька, яке також запропонувало найнижчу ціну для придбання рухомого складу для міста Львова.

Далі «Львівелектротранс» перерахував цьому підприємству попередню оплату у розмірі 4 млн 840 тисяч гривень.

Правоохоронними органами достеменно встановлено, що на час проведення у квітні 2008 року тендерних торгів у «Автоконцепту» не було у наявності жодного трамваю чи навіть договору на їх поставку.

Проте фірма у подальшому закупила п’ять трамваїв у ТзОВ «Сармат», яким була підвищена із закупівельна вартість на 400 тисяч гривень. Ці кошти привласнили.

Ще шість трамваїв луцька фірма закупила у приватних підприємців зі Львова, серед яких виявились директор ТзОВ «Сармат» Р. Лебедь, його дружина, штатний юрист підприємства, а також працівники ТзОВ «МІС», засновником якого також є Федоренко.

Особливого цинізму додає те, що з метою штучного завищення вартості останніх шести трамваїв службовими особами «Сармату» проведено ряд безтоварних та фіктивних операцій з купівлі-продажу, у результаті цього кожен приватний підприємець «наварив» дохід у сумі 180 тисяч гривень, які згодом вони зняли у банку готівкою.

Таким чином, у результаті закупівлі ТзОВ «Автоконцепт» шести трамваїв, їх вартість була завищена на загальну суму 1 млн 080 тисяч гривень.

У ході перевірки встановлено також, що реєстрація вказаних шести осіб – приватних підприємців відбулась у липні – вересні 2008 року, тобто під час оформлення «Автоконцертом» продажу трамваїв «Львівелектротрансу» та вони були зареєстровані у органах ДПІ лише з метою проведення однією банківської операції. Після оформлення купівлі-продажу трамваїв «підприємці» не здійснювали будь-якої іншої підприємницької діяльності.

Факт розкрадання бюджетних в особливо великих розмірах коштів на 22 вживаних трамваях на загальну суму 2 мільйони 80 тисяч гривень зафіксовано та підтверджено відповідних актом ревізії КРУ у Львівській області.

Водночас встановлено, що всі придбані 22 трамвайні вагони з моменту свого перетину митного кордону України перебували на території трамвайного депо №2 ЛКП «Львівелектротранс».

Кримінальне провадження №420131500300000089 за частиною 2 статті 364 ККУ розслідується СУ ГУ МВС України у Львівській області.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: