У Львові відбувся круглий стіл з питань комплектування ЗСУ військовослужбовцями за контрактом

Розповісти про те, як військо добиратиме кандидатів у професійні військовослужбовці, забрались заступник військового комісара Львівського обласного військового комісаріату по роботі із особовим складом майор Олег Полутренко, військовий комісар Галицько-Франківського ОРВК міста Львова підполковник Олександр Кудінов, начальник прес-служби 80 окремої десантно-штурмової бригади ВДВ старший лейтенант Олександр Мозолевський, начальник прес-служби 24 окремої механізованої бригади ОК «Захід» майор Сергій Голубятніков та офіцер управління Західної військово-морської бази ВМС ЗС України капітан-лейтенант Тетяна Вискочил.

Висновки військових фахівців збігаються: на даному етапі Збройні Сили України потребують умотивованих та фахово підготовлених спеціалістів, яких чекають у військових частинах по усій країні. Втім, від гонитви за кількістю в процесі добору професійних кадрів, армія переходить до принципу якості. Військкомати області до роботи з потенційними контрактниками готові. Установи розгорнуті до повного штату та готові надавати необхідні консультації та оформляти документи.

– На жаль, на даний час у Військово-морських силах ЗС України проходить службу не такий великий відсоток мешканців західних областей України. Хотілося б звернути увагу, що флот потребує спеціалістів як для плавскладу кораблів та суден, так й готовий прийняти бажаючих до підрозділів берегового компоненту, – повідомила капітан-лейтенант Тетяна Вискочил. – Я сама уродженка Тернопільської області, знаю, що хлопці із Західної України працелюбні і тямущі. Такі нам потрібні. Тим більше, що для підготовки флотських спеціалістів у нас є умови. Починаючи від факультету військово-морських сил НУ «ОМА», військово-морського ліцею для майбутніх офіцерів і завершуючи коледжем для флотських старшин і навчальним центром.
Представниця ВМС наголосила, що географія служби в українському військовому флоті не обмежується виключно Одесою. Є вакансії в Очакові, Миколаєві, Ізмаїлі тощо.
Схема відбору на військову службу за контрактом не складна: бажаючий проходити службу насамперед спілкується із командуванням військової частини. Якщо командир, після вивчення кандидатури надає письмову згоду, із цим документом особа звертається до військового комісаріату за місцем проживання.
– Усі кандидати на військову службу за контрактом направляються військовими комісаріатами до навчальних центрів з особовою справою та приписом, в якому зазначається військово-облікова спеціальність на яку попередньо відібраний кандидат. Відібрані кандидати укладають контракти на проходження військової служби з одночасним зарахуванням до списків особового складу навчального центру. Здійснюється призначення на посади курсантів та постановка на всі види забезпечення, – повідомив військовий комісар Галицько-Франківського ОРВК міста Львова підполковник Олександр Кудінов. – Це робиться для того, аби у бойову частину не потрапила людина, яка взагалі нічого не знає про армію та не має елементарних навичок служби. В «учебці» ті , хто служив, відновлює власні навички та спроможності. Хто взагалі не мав досвіду – отримує військову спеціальність.
До слова, окремо говорили про тих, хто вже проходить службу за частковою мобілізацією і виявив бажання служити далі на професійній основі. Для таких кандидатів це ще й економічно вигідно. Адже вони отримають не лише одноразову грошову компенсацію у розмірі від 8 до 10 тисяч гривень (в залежності від звання та посади), але й за ними також зберігаються робочі місця та середньомісячна заробітна платня по місцю колишньої роботи.
– Стаття 119 КЗПП України регламентує, що робоче місце та зарплата на підприємстві зберігається за працівником, який виконує військовий обов’язок до часу його фактичної демобілізації, – підкреслив офіцер-представник 80 одшб. – Ми маємо досвід ситуації із намаганнями деяких роботодавців маніпулювати змістом законів. Вони вказували, що зарплата і робоче місце зберігається лише на рік, апелюючи тим, що так робилось для тих, хто йшов на строкову службу. Втім, закон не передбачає іншого трактування: поки людина виконує військовий обов’язок, роботодавець мусить зберігати за ним і робоче місце, і нараховувати середньомісячну зарплатню.
Втім, тим, хто розглядатиме армію виключно, як метод заробітку, у бойових частинах будуть не раді.
– Армія – стиль і спосіб життя, а не заробітчанство. Ти маєш бути готовий виконувати накази, «жити» на службі і службою, – підкреслив офіцер-десантник, учасник АТО старший лейтенант Олександр Мозолевський.
З його слів, після того, як з січня 2016 року військовослужбовцям було суттєво збільшено розмір щомісячного грошового утримання, збільшилась і кількість бажаючих проходити службу. Втім, із 20 кандидатів, сувору фільтрацію пройшли 2-3 особи. Адже одного бажання мало, потрібно пройти співбесіду із командиром, попрацювати із штатними психологами, пройти тести та перевірки, які покажуть рівень фізичної, психологічної стійкості, готовності до випробувань. Подібна прискіпливість не лише в елітних підрозділах десанту, спецназу чи морської піхоти. Зважаючи на досвід участі військових частин в АТО, лінивий та недисциплінований «баласт» не потрібен нікому.
підполковник Володимир Скоростецький,
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: