Дивись головне за тиждень: новий скандал з офшорами Порошенка, зникнення літака, рекорд українця

Петро Порошенко
Петро Порошенко / pravda.com.ua

Тиждень, що минає, не приніс особливих сенсацій Україні та світу. Але вже зараз його події впливають на політичне, економічне та суспільне життя.

Про головні читайте в огляді «Дивись.Info».

Політика

Львів

У Львові на 4 червня заплановано проведення Антикорупційного форуму, організованого свого часу чинним головою Одеської обласної державної адміністрації Міхеїлом Саакашвілі. Проїхавши декілька міст України, ця подія зрештою не оминула й столиці Галичини.

Під час Форуму буде представлена координаційна рада Антикорупційного форуму та розпочнеться напрацювання Антикорупційної стратегії в робочих групах. Серед учасників будуть народні депутати, члени Координаційної ради «Руху за очищенн» Світлана Заліщук, Віктор Чумак, представник команди Саакашвілі Саша Боровик, а також Андрій Длігач та Василь Гацько.

Очікують тут й самого Міхеїла Саакашвілі, а також Сергія Лещенка і Мустафи Найєма.

Україна

Скандал довкола «офшорів Порошенка» набирає нової сили. До попередніх даних про виведення бізнесу на Віргінські острови додалися нові обставини.

Журналіст Дмитро Гнап опублікував документ, згідно із яким український фонд Порошенка Prime Esset Capital 25 березня 2016 року купив 18 тисяч акцій його ж кіпрської компанії CEE Confectionery Investments Ltd. за 3,926 мільйонів євро.

Після першого розслідування Президент стверджував, що на рахунках його кіпрської фірми немає грошей. Якщо це дійсно так, то українська компанія Порошенка передавала його кіпрському підприємству валізи готівки.

Цікаво, що ще на початку березня голова НБУ Валерія Гонтарева підписала наказ про заборону виведення з України за кордон коштів. Як готівкою, так і безготівковими операціями.

Світ

Помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд у вівторок прибула із візитом до Москви для обговорення ситуації у східній частині України і подальших кроків з реалізації Мінських домовленостей.

Тоді ж Нуланд заявила, що вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей будуть визнані лише в тому випадку, якщо вони пройдуть у рамках Мінських домовленостей.

CNN

CNN

Економіка

Львів

У вівторок делегація із Туреччини зустрілася із представниками «Львіввугілля». Гості зацікавилися шахтами підприємства. Першочергово турецькі партнери розглянуть можливість виділення коштів для їх модернізації. Надалі ж розглядатимуть варіант експорту видобутого на Львівщині палива до їхньої країни.

Україна

18 травня уряд затвердив стартову ціну продажу 99, 6% акцій статутного капіталу багатостраждального ПАТ «Одеського припортового заводу». Сага із боротьбою олігархів за контроль над держпідприємством, здається, добігає кінця.

Мінімальна сума, яку отримає держава, мала б скласти 13 мільярдів та 175 мільйонів гривень. Такі підрахунки провів Фонд держмайна. До того ж, уряд затвердив і умови конкурсу: не менше двох учасників (один з яких нерезидент, тобто іноземна компанія) і компанії з Російської Федерації до участі в конкурсі не допускаються.

Одеський припортовий завод / slovoidilo.ua

Одеський припортовий завод / slovoidilo.ua

Разом з тим, Фонд держмайна уточнив, що «щасливчику», який отримає ОПЗ, доведеться вирішувати питання боргу підприємства перед компанією Ostchem, яку ЗМІ пов’язують з бізнесменом Фірташем. А заборгував порт аж 193 мільйони доларів і це без врахування пені. Чималий борг підприємство має за поставлений газ в 2013-2014 роках.

Світ

Голова місії комітету Європарламенту із бюджетного контролю Інге Гресслє заявила, що ЄС може припинити надавати фінансову допомогу Україні, у разі непроведення реформ нашою державою.

Найбільшу відповідальність за цей процес єврочиновниця покладає на Верховну Раду: саме українським парламентарям належить пожвавити роботу у сфері законодавчих змін для швидшого просування реформ.

Україні висувають багато вимог, оскільки програма фінансування комплексна. Комітет бюджетного контролю займається перевіркою використання коштів, які йдуть за європейськими програмами та використовуються в Україні в обсязі 3,4 мільярдів євро.

Суспільство

Львів

Сотня людей зібралась у Львові 18 травня, аби вшанувати жертв депортації кримських татар 1944 року. На мітингу виступили як представники кримськотатарської спільноти Львова, так і місцеві дисиденти й представники влади.

Україна

19 травня 300 населених пунктів України отримали нові назви. Зокрема нову назву отримав Дніпропетровськ, позбувшись прізвища комуністичного лідера – відтепер місто називатиметься Дніпро.

Інші перейменування виглядають так: Дніпродзержинськ – Кам’янське, Артемове – Залізне, Дніпродзержинськ – Кам’янське, Комсомольськ – Горішні Плавні, Кузнецовськ – Вараш, Ульяновка – Благовіщенське, Цюрупинськ – Олешки тощо.

Світ

Літак A320 єгипетської авіакомпанії EgyptAir, який прямував рейсом MS804 Париж – Єгипет, зник з екранів радарів. На борту знаходилися 56 пасажирів і 10 членів екіпажу.

Сьогодні ж єгипетські військові повідомили, що знайшли у своїй середземноморській акваторії уламки авіалайнера. Тривають пошуки.

Культура

Львів

У Львові у середу презентували єдиний повнометражний документальний фільм про вишиванку – «Спадок нації».

На думку режисера фільму Олександра Ткачука, це кіно покликане нагадати українцям про історичну пам’ять і спадковість культури. Презентація зібрала повну залу, зокрема, і героїв фільму.

Україна

По багатьох здогадках і чутках переможниця «Євробачення-2016» кримська татарка Джамала отримала від Президента України Петра Порошенка звання «Народної артистки України».

Джамала на зустрічі із Петром Порошенком

Джамала на зустрічі із Петром Порошенком / Кореспондент.net

На думку Порошенка перемога Джамали сприятиме швидшому поверненню українського суверенітету на окупований Крим.

Світ

У Каннах розпочався легендарний кінофестиваль. Цьогорічний мистецький форум – 69-й за ліком.

За головну нагороду фестивалю – Золоту пальмову гілку – змагається 21 стрічка. Щоправда, міжнародна преса доволі скептично налаштована щодо конкурсної програми. На фестивалі уже представили більшу частину фільмів і поки жодному з них критики найвищої оцінки у 4 бали не дали.

Спорт

Львів

У четвер біля міської ратуші львів’янам показали Кубок України з футболу. Усі бажаючі могли сфотографуватися біля спортивного трофея.

Україна

Український плавець Андрій Говоров на чемпіонаті Європи із водних видів спорту встановив континентальний рекорд, фінішувавши у півфіналі на дистанції 50 метрів батерфляєм з кращим результатом серед усіх учасників 22,73 секунди.

Андрій Говоров / xsport.ua

Андрій Говоров / xsport.ua

Світ

Глава внутрішньої розвідки Франції Патрік Кальвар повідомив, що Терористи угруповання «Ісламська держава» готують теракти у людних місцях під час Євро-2016.

Кальвар зазначив, що терористи можуть підривати вибухівку в місцях великого скупчення людей під час футбольного турніру у липні.

Огляд підготував Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: