Журналістам на замітку: 10 фільмів про професію за версією ВВС

1324682339_3

Сьогодні, 6 червня, журналісти відзначають своє професійне свято. З цього приводу подаємо список кінострічок, які, за версією ВВС, найповніше відображають багатогранність та неочікуваність цієї професії.

«Громадянин Кейн» (Citizen Kane), 1941

На початку 1940-х тоді ще молодий американський режисер Орсон Веллс зняв фільм, який кінокритики оцінили не відразу. Однак з часом “Громадянина Кейна” визнали одним з найкращих зразків світового кінематографу.
Кіно розповідає історію життя Чарльза Фостера Кейна – спершу журналіста, а потім впливового газетного магната. Настільки впливового, що його передсмертні слова - "бутон троянди" - змусили репортерів шукати прихований сенс.
А за життя він говорив так: “Я працюю в газеті і формую суспільну думку. Як я напишу сьогодні, так завтра думатиме кожен перехожий”.

1300125924_gromadjanyn.kejn_1

«У центрі уваги»(Spotlight), 2015

У січні 2002 року газета Boston Globe опублікувала приголомшливий матеріал про численні випадки педофілії в римо-католицькій церкви.
За результатами журналістського розслідування, яке тривало півроку, з’ясувалося, що понад 70 священиків були причетні до сексуальних домагань. Ці злочини системно покривав кардинал Бернард Лоу, Бостонський архієпископ.
Історію цих подій екранізував режисер Том МакКарті.
В одному з інтерв’ю режисер розповів, що під час роботи над фільмом головним завданням для нього було детально й реалістично показати, як у такій ситуації працюють журналісти і що необхідно для того, аби розслідування було проведено на найвищому рівні.

630_360_1456722712-2161

«Її серце» (A Mighty Heart), 2007

Коли в 2002 році зник безвісти журналіст Wall Street Journal Деніел Перл, який готував у Пакистані матеріал про терористичні угрупування, його вагітна дружина, теж журналістка, Маріана Перл відправилась в Карачі на пошуки чоловіка.
Через деякий час з’ясувалось, що Перла вбили ісламісти. Відео його страти вбивці оприлюднили через ЗМІ.
Майкл Вінтерботт зняв про цю моторошну історію фільм, взявши за основу біографічну книжку Маріани Перл: "Могутнє серце: Хоробре життя і смерть мого чоловіка Денні Перла".
У стрічці її роль блискуче виконала Анджеліна Джолі.

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 91

«Тисячу разів на добраніч» (Tusen ganger god natt), 2013

Колишній норвезький фотокореспондент, а нині режисер Ерік Поппе, зняв проникливу кінострічку “Тисячу разів на добраніч” про жінку, що спеціалізується на фоторепортажах з воєнних зон.
Ребекка (Жульєт Бінош) – віддана своїй справі журналістка, яка вирушає в найнебезпечніші куточки землі, робить унікальні кадри і добивається того, щоб світ отримував правдиву інформацію про зони конфліктів.
Але в певний момент, коли її шлюб опинився під загрозою, Ребекка вимушена робити важкий вибір між роботою і сім’єю.

27_1920x1080x250

«Сенсація» (Scoop), 2006

Невід’ємні елементи комедій Вуді Аллена – ефектні актори, добра порція жартів і сарказмів, і все це - на тлі красивих міст.
Саме такою є “Сенсація” з Іеном Майшейном, який грає дух покійного репортера Джо Стромбела, і Скарлетт Йохансон у ролі Сондри Пранські, американської студентки-журналістки, яка приїжджає до Лондона.
Під час виступу мага, якого грає сам Вуді Аллен, Сондра зустрічає дух Джо, котрий розповідає їй про сенсаційну новину і заохочує взятися за розслідування.
Завдяки влучному гумору та цікавому сюжету Аллену вдалося створити авторське кіно, яке сподобається навіть людям, далеким від журналістики.

1324682339_3

«Борген» (Borgen), 2010 – 2013

Данський політичний серіал, в центрі сюжету якого несподіваний прихід до влади Біргітти Ньюборг (Сідсе Бабет Кнудсен), першої жінки-прем'єра.
У серіалі максимально правдиво відтворено політичну систему країни і міжпартійні відносини. Цікаво, що невдовзі після виходу серіалу в Данії крісло прем’єра справді посіла жінка – Гелле Торнінг Шмідт.
Окрім драматичної лінії, автори цікаво показали взаємодію політичного життя всередині урядових структур із журналістами і політтехнологами.

Da det ser ud til, at Katrine (Birgitte Hjort Srensen) fr mulighed for at vende tilbage til TV1, bliver det ikke uden problemer. Foto: Mike Kollffel, DR

 

«Червоні» (Reds), 1981

Знявши монументальний і багатобюджетний фільм “Червоні”, режисер Воррен Бітті поєднав непоєднуване - створив у Голлівуді документальну драму про письменника й політичного активіста Джона Ріда, яка відверто симпатизує лівим поглядам.
Дія фільму відбувається під час більшовицької революції.
Рід – автор класичного політичного твору “Десять днів, які сколихнули світ”, похований у Кремлі. Його роль у фільмі виконав сам Воррен Бітті, а Джек Ніколсон зіграв драматурга Юджина О’Ніла.
Сюжет розповідає також історію бурхливих романтичних стосунків Ріда з його дружиною, теж журналісткою Луїзою Браянт (Даєн Кітон).
У фільмі використані документальні кадри – інтерв’ю з понад 30 свідками тієї епохи, які діляться своїми думками про той час, коли люди щиро захоплювалися новими ідеологіями, часом по-справжньому прагнули змінити світ і не могли передбачити майбутнє.

«Римські канікули» (Roman Holiday), 1953

Рим – вічне місто, де може відбутися абсолютно все, в тому числі зустріч американського журналіста Джо Бредлі (Грегорі Пек), який працює на місцеву новинну службу, і молодої принцеси з невідомої країни Анни (Одрі Хепберн), яка заснула просто неба.
Чи спрацювало в Джо Бредлі журналістське чуття на ймовірну сенсацію, або ж він справді просто захотів допомогти незнайомці – невідомо. Але історія, написана Далтоном Трамбо, відправляє глядача разом з головними героями у неймовірну подорож вулицями Рима і життям його мешканців.

7607110-R3L8T8D-650-Audrey_Hepburn_and_Gregory_Peck_on_Vespa_in_Roman_Holiday_trailer

«Професія: репортер» (Professione: Reporter), 1975

Знімаючи цю кінострічку, Мікеланджело Антоніоні не зраджував своєму класичному екзистенціальному стилю, коли дії головного героя ніколи не пояснюються до кінця, а часові рамки існують поза хронологією подій.
Девід Локк (у виконанні Джека Ніколсона) – британський репортер у Північній Сахарі, який серед спекотної пустелі зненацька вирішує повністю змінити свою ідентичність, забути дружину і професійні обов’язки. Локк відмовляється від своєї біографії в у буквальному сенсі, сфабрикувавши власну смерть і взявши паспорт іншої людини.
Далі у найкращих традиціях road-movie (але в інтерпретації Антоніоні, звісно) головний герой хаотично переміщається в просторі – з рідного Лондона до інших європейських міст. Він спостерігає за тим, як його журналістську діяльність оцінюють "посмертно", знайомиться з чарівною незнайомкою (Марія Шнайдер) і разом з нею рушає назустріч невідомому.

«Вся президентська рать» (All the President's Men), 1976

У 1972 році репортер Washington Post Боб Вудворт взявся за розслідування Вотергейтського скандалу, викривши цілу серію махінацій і порушення закону серед політичної еліти США, що врешті-решт призвело до імпічменту президента Ніксона.
Разом з колегою Карлом Бернстейном Боб Вудворд написав про їхнє розслідування книжку “Вся президентська рать”. Невдовзі її екранізували з Дастіном Гоффманом та Робертом Редфордом в головних ролях.
Вудворд і Бернстейн були впевнені, що їхній матеріал стане сенсаційним, а повний інтриг сюжет фільму розповідає про те, як журналісти зібрали складну мозаїку подій і оприлюднили шокуючу правду, що змінила хід історії.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: