Львівський «лісоцид», імідж Садового падає, «...забуті світом» підкорили Львів – дивись головне за тиждень

743563965

Тиждень, що минає, був багатим на події. ІА «Дивись.Info» підготувала для вас добірку найважливіших.

Рубати гроші на деревах

У понеділок, 6 червня, СБУ України повідомила про те, що на державному підприємстві «Буське лісове господарство» виявлено факти незаконної вирубки деревини різних порід. Як зазначили у повідомленні, під час перевірки правоохоронці встановили, що посадові особи лісництва не вживали необхідних заходів з охорони лісового фонду. Внаслідок недбалості службовців у держлісгоспі відбулася масштабна незаконна вирубка дерев. Профільні фахівці оцінили збитки держави у 1,7 мільйона гривень. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Як вдалося з’ясувати Дивись.Info, цей випадок незаконного вирубування лісів на Львівщині - непоодинокий. А за словами активістів, львівську лісову мафію взагалі «кришують» у Києві.

Заробити на біді

У вівторок, 7 червня, міський очільник Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України та Прем’єр-міністра з проханням про оголошення Львова, Малехова та Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації.

«На сьогодні ми маємо дві головні проблеми. Перша – це ситуація на самому полігоні. Є загроза повторного зсуву і, відповідно, загроза для водойм з інфільтратами. На сьогодні ми укріпили дамбу і тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самої водойми і навколишніх сіл зберігається. Друга проблема – це вивіз сміття зі Львова. Тимчасово ми вирішили проблему і вивозимо сміття в інші міста області. Але це, наголошую, тимчасове рішення. Є громади, які з розумінням ставляться до проблеми Львова, а є такі, де одразу включаються політичні впливи. Стоїть питання про безпеку понад 700-тисячного міста. Ми отримали цей полігон у спадок від СРСР. Ми маємо чіткі плани, як вирішити ситуацію в комплексі, але потребуємо допомоги з боку держави», – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

На таку заяву мера Львова одразу ж відреагували місцеві активісти та депутати ЛМР. Зважаючи на те, що впровадження зони надзвичайної екологічної ситуації передбачає виділення чималих коштів, бургомістра Садового порівняли з чиновниками міста Калуш, яке також у свій час пережило екологічну катастрофу. Тоді, за словами екологів, кошти пішли у кишені посадовців.

А от Президент Петро Порошенко висловився проти політизації проблеми із вивезенням сміття у місті Львові. Про це він заявив у телефонній розмові з міським головою Львова Андрієм Садовим. Про це повідомила прес-служба Президента України.

«Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику», - наголосив Глава держави. Йдеться, за його словами, про безпеку одного з найбільших міст України та його мешканців. Саме це й викликає найбільшу стурбованість.

Після цього на заяву про піар на смітті відповіли і у Садового. Заклик президента Петра Порошенка "не робити на смітті велику політику" є ніщо інше, як брудна політика Про це повідомив у Facebook радник мера Львова Андрія Садового Ілля Кеніґштейн.
«Заява президента Петра Порошенка про те, що «сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику», як відповідь на заклик Андрія Садового оголосити Львів і село Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації, і є ніщо інше як політика. Тільки не велика, а брудна.», - вважає Кеніґштейн.

Незабуті «…забуті світом»

Середа, 8 червня. У Львові триває експозиця виставки проекту «Забуті світом», покликаного допомогти дітям зі сходу України. Проект «…Forgotten By World» створений для того, щоб нагадати Європейському Союзу, що менш ніж за тисячу кілометрів від їхнього кордону відбувається трагедія, в якій страждають невинні діти. Головна мета проекту – збір коштів на лікування дітей зі Східної України – території охопленої війною.

Слідами Януковича?

У четвер, 9 травня, день під стінами Львівської міської ради перед черговим пленарним засіданням сесії розпочався з активістів, поліції, нацгвардії та автозаків. Події були гарячими і про них говоритимуть ще довго.

Отож, як все було. Ті, хто пікетували сесію міської ради, прорвалися через кордони міліції і потрапити до зали. Потім відбулися сутички вже у міській Ратуші. Сесію закрили, не розглянувши жодного питання, а активісти й надалі виступали з трибуни. Опісля почала з’являтися інформація про потерпілих нацгвардійців і сльозогінний газ.

Про те, хто саме застосував сльозогінний газ у львівській Ратуші, повідомив начальник прес-служби Національної гвардії у Західному регіоні Олег Тіхов.

«Газ під час сутичок у Львівській міській раді проти нацгвардійців застосували представники УНА-УНСО», – сказав Олег Тіхов у коментарі прес-службі ЛМР.

А от у своєму коментарі ІА Дивись.info він повідомив, що в результаті сутичок постраждало кілька нацгвардійців. «Національна гвардія забезпечувала охорону громадського порядку під час масових заходів, — розповів він. — Це відбувається згідно із законом України. Пара чоловік з особового складу отримала легкі тілесні ушкодження сьогодні».

Сам мер Садовий, з ініціативи якого, як стверджують міські депутати та активісти, спецслцжби і прибули до міськради на сесії так і не з’явився. А такі дії з боку бургомістра користувачі соціальних мереж одразу ж порівняли з режимом Януковича.

Та без подарунка Андрій Садовий не залишився. Активісти почали зносити сміття меру прямо під ворота будинку.

13413129_1198474436885372_1960982895521767996_n

Абсолютне лідерство

896969-e1465547263557

У п’ятницю, 10 червня, ІА «Дивись.Info» оприлюднила результати опитування «Хто, на Вашу думку, винен у трагедії на грибовицькому сміттєзвалищі?».

Згідно з результатами, результати: 43% опитаних вважають винним особисто Андрія Садового, 23% – усіх, 15% – Львівську міську раду, 10% – Львівську обласну державну адміністрацію, 4% вважають, що ніхто невинен, просто так сталося, 2% людей покладають вину на нелегальних сортувальників, ще 2% – на пожежників і найменше, всього 1%, вважають винним у трагедії голову ЛОДА Олега Синютку.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: