ВР ратифікувала фінансову угоду з ЄІБ на 400 мільйонів євро для підтримки АПК

Верховна Рада України ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) за проектом «Основний кредит для аграрної галузі – Україна».

Відповідний законопроект № 0106 в цілому підтримали 269 народних депутатів.

Угода, підписана 28 грудня 2015 року, передбачає надання Україні кредиту на суму 400 млн євро на 12 років, з 4-річним пільговим періодом, для підтримки українського аграрного сектору.

Кошти планується направити на реалізацію проектів у сфері вирощування зернових і олійних культур, модернізацію рибного господарства та аквакультури в Україні.

"Кошти позики виділяються у вигляді кредитів через посередників, які мають відповідну спеціалізацію в тому чи іншому секторі, з метою забезпечення довгострокового фінансування для інвестицій кінцевих бенефіціарів у таких визначених ланцюгах створення доданої вартості, як зернові культури, олійні культури, аквакультура і рибне господарство України. До основних сфер, не охоплених інвестиціями, над якими планує працювати проект, належать сільськогосподарська техніка та обладнання; потужності для сушіння, зберігання, переробки та логістики; інвестиції в аквакультуру та інфраструктуру холодового ланцюга в секторі рибного господарства", - йдеться в тексті договору.

Кредитором у рамках проекту виступатиме ЄІБ. Позичальником ресурсів буде виступати Україна в особі Міністерства фінансів, яке за участю Міністерства аграрної політики та продовольства та у взаємодії з ПАТ "Укрексімбанк" здійснюватиме відбір проектів та моніторинг їх практичної реалізації.

За рахунок кредитних коштів ЄІБ може бути покрито до 50% вартості визначених проектів. Джерелом фінансування решти 50% вартості будуть власні кошти банків-учасників або кошти кінцевих бенефіціарів. Тому реалізація проекту сприятиме акумулюванню фінансових ресурсів в обсязі, еквівалентному принаймні 800 млн євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: