Чим загрожує невиконання Держбюджету-2017

Підготовлений Кабінетом міністрів України проект Державного бюджету на 2017 рік, прийнятий до розгляду Верховною Радою вчора, 21 вересня, в цілому адекватний, але містить ризики невиконання.

Підготовлений Кабінетом міністрів України проект Державного бюджету на 2017 рік, прийнятий до розгляду Верховною Радою вчора, 21 вересня, в цілому адекватний, але містить ризики невиконання, вважають опитані експерти, передає УНІАН.

Зокрема, головний аналітик «Альфа-Банку» (Україна) Олексій Блінов оцінив проект держбюджету на 2017 рік позитивно і відзначив, що кошторис зведено з первинним профіцитом (баланс бюджету без урахування витрат на обслуговування боргів) на рівні 34 млрд грн, або 1,3% ВВП, що дуже важливо для стабільності державних фінансів у період високого боргового навантаження на нашу країну.

Експерт зазначив, що основними джерелами фінансування бюджетного дефіциту в 2017 році стануть зовнішні запозичення, чистий приріст яких у межах кошторису очікується на рівні близько 2 млрд дол., у зв`язку з чим вкрай важливо для країни заручитися позитивною динамікою співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

«Другим за значимістю джерелом фінансування дефіциту запланована приватизація з надходженнями 17 млрд грн. Поки що Україна не може похвалитися успіхами на цьому фронті, що є однією з основних загроз для виконання державного бюджету на поточний рік», - вважає Блінов.

Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій вважає підготовлений урядом проект держбюджету на наступний рік у цілому цілком реалістичним, а зростання дохідної частини на 17% - досяжним при втіленні в життя заявлених прогнозів зростання номінального ВВП на 14% і реалізації планованих податкових змін, включаючи скасування пільг для агрохолдингів, перегляд акцизів і рентних платежів.

На думку експерта, принципова відмінність поточного кошторису від бюджетів минулих років – відсутність квазіфіскальних витрат. «Немає підтримки ні «Нафтогазу», ні докапіталізації банків, ні кредитування Фонду гарантування вкладів. Єдине, що залишається, - витрати на підтримку вугільної галузі», - пояснив він, відзначивши, що це позитивний фактор стійкості державних фінансів.

Між тим, як зазначив Паращій, поки що не представляється реалістичним фінансування бюджетного дефіциту, оскільки, наприклад, цифра надходжень від Національного банку на рівні 41 млрд. грн умовна, оскільки НБУ зможе перерахувати стільки, скільки заробить. Крім того, експерт нагадав, що ще відкрите питання перерахування прибутку НБУ поточного року. Також, як і його колега, експерт сумнівається в отриманні доходів від приватизації в обсягу 17 млрд грн, вважаючи, що цей план буде сильно недовиконаний.

На думку голови ради Незалежної асоціації банків України, в минулому міністра економіки Романа Шпека, бюджет-2017 не дає підстав розраховувати, що наступний рік стане роком економічного зростання, а також роком рішучих і структурних реформ, спрямованих на підвищення ефективності та привабливості української держави.

«Замість цього ми маємо бюджет, який є відображенням попереднього, а чи не найбільшою новацією є плани щодо конфіскації коштів. Складність ситуації вимагає рішучих дій щодо підвищення ефективності державних фінансів і ретельної ревізії витрат», - наголосив експерт.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 21 вересня прийняла до розгляду підготовлений урядом проект державного бюджету на 2017 рік із дефіцитом 3% ВВП, доходами у 706,269 млрд грн, видатками – 775,265 млрд грн.

Кабінет міністрів затвердив проект держбюджету 15 вересня на позачерговому засіданні. Під час презентації прем`єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що підготовлений бюджет є бюджетом економічного розвитку.

У червні цього року Кабмін затвердив проект бюджетної резолюції, що передбачає зростання ВВП у 2017 році на 3-4%, інфляцію на рівні 8,1%, рівень безробіття 8,6%, прогнозний рівень держборгу – 66,8% ВВП і курс гривні на рівні 27,2 грн за долар.

В рамках чинного законодавства уряд має вносити на розгляд парламенту проект держбюджету на наступний рік до 15 вересня поточного року, однак останні кілька років Кабмін вносив проект до Верховної Ради і одразу ж відкликав для доопрацювання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: