Примарний мир: до чого варто готуватися після зриву чергових мінських домовленостей

243095_1

3 жовтня «ДНР» заявила, що повертає свої бойові сили назад на позиції в районі села Петровське на Донеччині, ігноруючи Рамкову угоду Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яка передбачає створення трьох зон безпеки на лінії зіткнення на Донбасі поблизу населених пунктів Золоте, Петровське та Станиця Луганська, площею не менше 4 кв. км кожна.

На сьогодні відведення сил сторін конфлікту почалося тільки поблизу Золотого.

Натомість бойовики вже традиційно у зриві розведення військових сил і засобів звинуватили українську сторону. Чого очікувати від ворога найближчим часом – розмова із полковником, військовим експертом, головним редактором «Інформаційного спротиву» Юрієм Каріним.

5508809

– Укотре зірвалися домовленості про відведення сил від лінії зіткнення на Донбасі, і так звана «ДНР» повертає свої війська. Що за усім цим стоїть?

– З урахуванням того, що діалог з терористами у нормандському форматі не зрозуміло коли відбудеться, тому він ведеться у мінському форматі. Багато наших співвітчизників у полоні. Це, по суті, єдина причина, чому варто з ними спілкуватися, а все решту не вартує виїденого яйця. Тому що «ДНР» і «ЛНР» – це театр, фарс, якась незрозуміла реальність і за усім цим стоїть Москва. А це означає, що й переговори повинні відбуватися безпосередньо із Москвою, бо як у Кремлі скажуть, так маріонетки Кремля, так звані «ДНР» і «ЛНР», себе і поводитимуть. А Москві зовсім не вигідно зображати якийсь мир. З одного боку тут демонструють якусь відмороженість. І це відбувається з єдиною метою – скасування санкцій, які вже Росію-матінку скотили нижче плінтуса і продовжують вбивати економіку і добробут громадян тощо. Тому це рішення про відведення військ було доволі сумнівним в силу того, на яку відстань відводилися війська, і відведення передбачало, що українські війська залишать деякі населені пункти. А це був удар по місцевому населенню. Ми бачили, що відбувалися протести у Станиці Луганській, люди не хотіли виведення українських військ. І, звичайно, українська сторона повністю дотримувалася заявленого перемир’я і відкривався вогонь тільки у відповідь, до того ж зі стрілецької зброї у відповідь на артилерійські залпи. По декілька десятків разів обстрілювали протягом доби позиції сил АТО. Зараз, як, зрештою, і завжди бойовики намагаються зробити винною українську сторону. У них це вийде зробити тільки для певної категорії осіб, тобто певної аудиторії у Російській Федерації. Решта світу у своїй більшості розуміє, що слова Росії  – це блеф, брехня і словам російських правителів вірити не можна.

– Чи є сенс у продовженні переговорного процесу, коли всі зусилля практично зводяться до нуля?

– Є полонені, які утримуються у нелюдських умовах у недореспубліках серед недолюдей, садистів, які знущаються над полоненими, убивають полонених, займаються катуванням. Хоча б заради цього діалог повинен продовжуватися.

– Яких наслідків очікувати від нинішніх подій, тобто повернення окупаційних військ до лінії розмежування? Чи не буде спроби чергового наступу?

– Ситуація небезпечна, але негостра. Це не 160 обстрілів, як це було влітку і минулого, і позаминулого років. Триває перманентне протистояння, позиційне пристрілювання тощо. Загострення обстановки можливе у випадку введення додаткового контингенту російських окупаційних військ. Тоді вже можна говорити про якийсь позиційний наступ. А той набрід, який іменується першими армійськими корпусами російських окупаційних військ, він не є боєздатним, оскільки командний склад – це кадрові російські вояки, язик яких не повертається назвати офіцерами, а підлеглий контингент – це місцева вата. За моїми даними, третя або четверта частина, а решта – російський дрібний кримінальний набрід – наркомани, п’янь тощо. Враховуючи такий стан речей, не варто очікувати на якісь наступальні рухи, але на 100 відсотків треба бути готовими до усього і демонструвати це. А загалом це розмахування кулаками і витягування «Іскандерів» із ширінок.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: