Польща може збільшити поставки газу в Україну втричі

Польща розраховує, що до кінця 2019 року газове співробітництво з Україною буде розширено, а це дасть можливість збільшити транспорт блакитного палива із сьогоднішніх 1,5 млрд кубометрів до 5-6 млрд.

Як інформує Biznesalert.pl, про це заявив у Варшаві представник уряду в справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наімський.

«Є проект розбудування польсько-українського інтерконектора. На даний момент у нас є можливість поставляти в Україну 1,5 мрд кубометрів газу, але якщо український бік виконає свою частку робіт - це короткий відтинок близько 120 км, що поєднує польський кордон, себто польську частину системи із першим великим газосховищем в Україні, то ми зможемо суттєво збільшити поставки», – заявив Наімський.

Він додав, що це дасть можливість укладення безпосередніх угод між консументами в Україні та поставниками скрапленого газу в Свіноуйсці.

За його словами, в реальності це може означати фізичний транспорт газу в Україну та інші держави Східної Європи аж зі східного узбережжя США.

«Ми думаємо про Україну. Я називаю Україну насамперед тому, що насправді ринок збуту газу в Україні - найбільший в регіоні. Крім того з приводів політичних, а не лише економічних, можна очікувати, що українські користувачі будуть зацікавлені у доступі до інших джерел доставки, ніж російські», – сказав він.

Чиновник підкреслив, що польська фірма Газ-Систем постійно контактує зі своїми українськими партнерами.

Наімський не виключив, що у розвитку українсько-польської газової системи можуть брати участь і зовнішні партнери – європейські чи світові фінансові інституції.

«Ми не відкидаємо жодних можливостей», – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: