Держгеонадра: хто і як виграв конкурс на посаду керівника

gosgeonadra_650x410

«Я не причетний до роботи конкурсної комісії і не знайомий з результатами роботи цієї комісії, крім того, що є у засобах масової інформації», – так ІА Дивись.info прокоментував призначення конкурсною комісію на посаду першого заступника керівника служби, а відтак, автоматично т.в.о. керівника одіозного Миколи Фощія, міністр Мінстерства екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Трохи фактів

Отже, Микола Фощій несподівано для громадськості і цілком очікувано для усіх, причетних до Держслужби геології та надр, виграв конкурс на заміщення вакантної посади першого заступника, а оскільки на даний момент служба не має керівника, то він автоматично стає тимчасовим виконувачем обов’язів глави відомства, яке контролює роздачу ліцензій та дозволів на видобування корисних копалин з надр. Від роботи цієї Держслужби напряму залежать нафтогазова промисловість, гірничо-металургійний комплекс, не кажучи вже про видобуток бурштину тощо.

Варто зазначити, що на цю посаду претендувало два десятки кандидатів. Але комісія Нацдержслужби України віддала перевагу саме Миколі Фощію, який досі очолював Казенне підприємство «Південукргеологія».

До речі, це не перша спроба призначити на цю посаду Фощія. Вперше протягнути його кандидатуру намагалися у квітні нинішнього року, але через хвилю обурення з боку громадськості, а точніше Громадської ради при Держгеонадрах, Мінприроди увімкнуло задню і на деякий час ґвалт навколо призначення затих.

Тоді Громадська рада аргументувала свою незгоду з кандидатурою Фощія тим, що КП  «Південукргеологія» доведене до фактичного банкрутства, працівники майже два роки не отримали зарплатні, а своїм заступником на підприємстві він призначив власного сина. Звісно, якби йшлося про приватне підприємство, то Микола Фощій міг би призначати кого йому заманеться, але йдеться про державне, а в такому випадку виникає конфлікт інтересів, що порушує Закон «Про запобігання корупції».

Щоправда, Микола Фощій був звільнений цьогоріч після аудиту, який виявив нераціональне використання державних коштів, багатомільйонну заборгованість із зарплати, доведення до банкрутства держпідприємства і порушення антикорупційних законів.

skrin1

Однак YouControl повідомляє, що станом на сьогодні, 16 листопада, підписантом і керівником КП «Південукргеологія» залишається саме Микола Фощій. Борг підприємств із заробітної плати станом на 21 червня 2016 року становить 10 460 200 гривень перед 221 працівником.

skrin

Крім того, КП «Південукргеологія» має і податковий борг. Загальна сума заборгованості досягла майже 18 млн грн, з яких 10,46 млн грн становлять борги із зарплати, решта – борги по податках. До речі, основна сума боргу була сформована у період, коли Державну службу геології і надр очолював одіозний чиновник часів Януковича, людина з «Сім’ї» Едуард Ставицький. На чолі Держгеонадр він був у період з 28 грудня 2010 по 20 квітня 2012 року. Нагадаємо, після обшуку в квартирі Ставицького, який на той момент встиг покинути країну і перебратися до Ізраїлю, ставши Натаном Розенбергом, знайшли 5 мільйонів доларів, близько 50 кілограмів золота, годинники, коштовності. До речі, цей факт означає, що Микола Фощій потрапляє під дію Закону «Про очищення влади». Він очолював КП «Південукргеологія» з червня 1997 року.

Кількість судових практик КП «Південукргеологія» на сьогодні становить 403, значна частина з яких саме через невиплату зарплатні.

Серед кримінальних проваджень, пов’язаних із діяльністю Миколи Фощія на посаді керівника КП «Південукргеологія», Жовтневий ВП ДВП ГУПН в Дніпропетровській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №120160406500011716 від 21.04.2016 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України. Йдеться про безпідставну невиплату заробітної плати, вчиненої умисно. Натомість у Шевченківському УП ГПНП в м. Києві знаходиться кримінальне провадження №12015100100006725 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України. Йдеться про звинувачення, пов'язані зі службовою підробкою документів, що призвело до тяжких наслідків. За це порушення передбачається позбавлення волі від двох до п'яти років і заборона займати певні посади.

zapyt

Однак шлейф судових справ не став пересторогою для конкурсної комісії. Щоправда, Миколі Фощію довелось пояснювати, про які саме кримінальні справи йдеться. Однак кандидат згадав тільки невиплату зарплатні.

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах так відреагував на своїй сторінці у Фейсбук на конкурс: «Кандидати, які переважно пропрацювали в системі роками, але раптом вирішили стати на шлях європейських реформ і змінити все на краще. Чітких і по справі відповідей на запитання виборчої комісії було критично мало, особливо в частині першочергових завдань. Навіть багато очевидних речей часто звучали непереконливо. Одне слово, сумна печаль. Крім того, здивувала вибірковість питань до одного з переможців, які стосувалися виключно його кар'єрного шляху, професійних досягнень і цілей – хоча ставлю лайк за проявлений інтерес до кількох кримінальних виробництвам проти нього».

Одне слово, хотіли як краще, вийшло, як завжди. Де-факто, конкурс відбувся, у ньому взяли участь два десятки кандидатів, ось тільки перемогла людина із системи, яка вже встигла показати, як вміє і може працювати. Чи варто очікувати від Миколи Фощія нових принципів і засад у роботі найкорумпованішої структури у системі Міністерства екології і природних ресурісв – це питання сьогодні із ряду риторичних.

Цілком офіційно

Водночас ІА Дивись.info таки вдалося отримати коментар від міністра Остапа Семерака, адже саме його називають тим, хто активно просував на посаду керівника Держгеонадр Миколу Фощія.

chel6935

«Давайте спочатку означимо, що в Україні відбувається реформа державної служби. Прийнятий відповідний закон, який встановив нову процедуру підбору і призначення державних службовців категорії «А», «Б» і «В». Керівники центральних органів і їхні заступники належать до категорії «А». Вони, згідно із новим законом, призначаються Кабінетом Міністрів за результатами конкурсу, який проводить незалежна конкурсна комісія, сформована, за законом, з 12 осіб. Станом на сьогодні, в цю комісію входить 11 осіб. Це є представники громадських організацій, наукових і деяких центральних органів виконавчої влади, таких як Національне агентство із запобігання корупції, Нацдержслужба тощо. Конкурс проводили вони, обирали вони. Жоден з міністрів на конкурсі не є присутній, у тому числі і я не був присутній. Станом на сьогодні відбувся конкурс по низці органів центральної виконавчої влади. У вертикалі Міністерства природи відбувся конкурс з призначення керівника і першого заступника керівника Державного водного агентства, першого заступника і заступника Державної служби геології та надр, першого заступника і заступника керівника Державної екологічної інспекції, також на керівника Держлісагентства тощо. Мені некоректно коментувати результати роботи комісії, бо я не причетний до роботи цієї комісії і не знайомий з результатами роботи цієї комісії, крім того, що є у засобах масової інформації.

Відтак Остап Семерак зазначив, що немає повноважень змінити керівництво. Тому що тепер є нові правила, і він дуже очікує чесного і прозорого конкурсу і розгляду результатів цього конкурсу на засіданні Кабінету Міністрів.

«Думаю, що рівень конфлікту інтересів, який існує навколо призначення цього агентства, настільки високий, що тільки незалежна, прозора і чесна конкурсна комісія, складена по-новому, дасть можливість призначити ефективних керівників. Тому, думаю, нам треба просто почекати протоколу цієї комісії, розглянути всі зауваження і скарги…Почекаємо, що нам скаже комісія», – сказав Остап Семерак.

P.S.

Це  не перший конкурс, який викликав такий широкий резонанс. Зокрема йдеться про призначення генерального директора ДП «Укрветсанзавод» Володимира Чечета, який переміг, незважаючи на цілковиту відсутність знань у галузі. А нещодавно медіаспільнота обговорював «перемогу» на конкурсі на посаду голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка, який не тільки встановив рекорд за швидкістю, а й допустив рекордну кількість звичайнісіньких орфографічних, граматичних і пунктуаційних помилок під час виконання завдання. Тим не менше це не стало для конкурсної комісії приводом, щоб пильніше придивитися до кандидата.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: