Чому насправді Львівщина залишилася без головного медика (документи)

Медицина будущего

Львівська область прославилася на всю Україну. Ні, не тим, що має безліч талановитих претендентів на посади, особливо в галузі охорони здоров’я, а тим, що таких людей в області, як виявляється, - немає. Як і особливо охочих сміливців обіймати таку відповідальну посаду.

Львівська область прославилася на всю Україну. Ні, не тим, що має безліч талановитих претендентів на посади, особливо в галузі охорони здоров’я, а тим, що таких людей в області, як виявляється, -  немає. Як і особливо охочих сміливців обіймати таку відповідальну посаду.

Останній, невдалий, конкурс на посаду директора Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації ще раз підтвердив гіпотезу: керівника Департаменту шукають не для того, щоб реформувати медицину області, а радше для того, щоб він влаштовував… Кого ви думаєте? Працівників самого департаменту! Бо як інакше пояснити ситуацію, коли керівники департаменту змінюються, а склад самого департаменту, заступники директора, залишаються на посадах уже понад десять років поспіль?

Ці здогадки підтверджує й т. в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка поділилась своїми враженнями від львівських конкурсів під час візиту до міста Лева. «На місці є краще розуміння того, хто повинен бути на посадах керівників департаментів. На жаль, дуже багато речей в адміністраціях відбувається за політичними причинами. За новим законом про призначення керівників претенденти повинні пройти іспит та конкурс. Ця система працює, бо ті, хто не проходить базових вимог, не проходять», – сказала Уляна Супрун.

Чому провалився конкурс

Після того, як конкурсна комісія оголосила, що конкурс не відбувся, у зв’язку з тим, що жоден з шести претендентів не справився з ситуаційними завданнями, з’явилася ще одна цікава інформація, якій важко було повірити. Один з конкурсантів написав завдання слово у слово з «контрольною відповіддю», але комісія йому поставила «зеро». У відповіді на запит про доступ до публічної інформації, який відправила на ЛОДА ІА Дивись.info, комісія надала нам можливість ознайомитися з протоколом свого засідання, і все підтвердилося.

15218537_1701277816854160_1833405752_n

Справді, запротокольовано, що відповідь одного з кандидатів повністю співпала з контрольною відповіддю, наданою Департаментом охорони здоров’я, і коли голова конкурсної комісії, під час оголошення результатів перевірки ситуаційних завдань, попросила кандидата повторити хоч частину того, що він написав, кандидат цього зробити не зміг.

Таку ж версію про витік інформації раніше підтвердив виданню Galinfo один із учасників конкурсу Ростислав Ступницький. «Якщо я не помиляюсь, з нами розмовляла Ірина Гаврилюк. Вона сказала, що, скоріш за все, буде створена комісія, яка розслідує цей прикрий випадок. Наскільки я розумію, ситуативні завдання для другого етапу готували в департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА, у них і були відповіді. Тому не виключено, що стався витік інформації. Якщо це так, то слід провести перевірку. Посадові департаменту повинні понести належну відповідальність », – зазначив Ростислав Ступницький.

Водночас, члени комісії, чомусь, вирішили приховати цей факт від громадськості, коли оголошували про те, що конкурс визнано таким, що не відбувся. Тоді начальник відділу персоналу та нагород апарату Львівської облдержадміністрації Ігор Гарматій (який, як бачимо з протоколу, був присутнім на засіданні) повідомив у коментарі ІА Дивись.info, що жоден з учасників конкурсу не вирішив правильно завдання. Про те, що комісія мала підозри на «списування» відповідей чиновник не зауважив. «Відбувся другий етап конкурсу – ситуативні завдання. Ніхто з претендентів їх правильно не розв’язав. Тому до третього етапу конкурсу – співбесіди, не допущений жоден з кандидатів», – повідомив тоді Ігор Гарматій.

Конкрусні питання

Що ж за ситуації пропонували розв’язати кандидатам на посаду головного медика Львівської області, що всі шестеро допущених до другого етапу конкурсу не змогли зорієнтуватися? Можливо, їх запитали, як вони боротимуться з корупцією в медзакладах, або їх бачення надання допомоги селянам, які потребують гемодіалізу? Можливо їх запитали, як вони бачать співпрацю з територіальними громадами у галузі охорони здоров’я?

Ні, їх запитали, що таке материнська смертність і який порядок розслідування її випадків. А ще їх запитали «про 10 основних оперативних функцій громадського здоров’я, визначених Європейським бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я», які ще навіть не пройшли затвердження ВРУ.  Начебто конкурс оголосили на головного гінеколога або уявного директора віртуального центру громадського здоров’я області.  А питання, які розробив департамент,  затвердив сам Олег Синютка, до речі!

15209111_1257449200960828_1679048587_n

Суть ситуаційних завдань, як нам каже Кабмінівське положення про конкурси на посади «високих» держслужбовців, у тому, щоб з’ясувати спроможність кандидатів «використовувати свої знання, досвід під час виконання посадових обов’язків, а також з метою комплексної перевірки кандидатів на відповідність професійній компетентності, оцінки комунікаційних якостей, володіння комп’ютером, знань іноземної мови та вміння приймати рішення (за наявності таких вимог до посади)» (п. 40 постанови №246 Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 року).

Ці питання мають базуватися на підставах умов конкурсу. Натомість, в умовах конкурсу не було передбачено знання нормативно-правових актів, на підставі яких були складені вищезгадані ситуаційні запитання. Тобто кандидати не були готові на них відповідати.

Важливо інше. Чому ситуаційні завдання складали у Департаменті охорони здоров’я? Чи могла конкурсна комісія, у якій немає жодного фахівця-медика,  реально визначити достатність компетенцій конкурсантів без залучення експертів до перевірки відповідей? Невже звірка відповідей конкурсантів з контрольними відповідями, складеними департаментом для комісії, може забезпечити об’єктивність оцінки відповідей? Адже комісія, як бачимо, не змогла навіть відрізнити ситуаційні питання від екзаменаційних.

Насправді, інтрига зачаїлася значно глибше. Ще до початку конкурсу як у пресі, так і в кулуарах з’явилася інформація, що з усіх кандидатів жоден не є достойним і що конкурс не відбудеться. Комусь важливо було, дискредитувати всіх кандидатів одночасно. Тому, цей хтось просто «здав»  питання, одному, а може кільком (бо насправді не всі відповіді були аж настільки нездалі), і відтак комісія, мала підстави зупинити конкурс.

Цікаво чи буде розслідування цього інциденту, і чи хтось буде покараний за витік інформації?

Кому вигідно, щоб наприкінці року, у період надходження і розподілу субвенцій, у період формування бюджетних запитів Департамент охорони здоров’я був без законного керівника під опікою «нізащо невідповідального» виконувача обов’язків?

Анна ФАЙНБЕРГ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: