Ненадання безвізу Україні - свідчення глибокої кризи Євросоюзу, - політолог

Female hands holding Ukrainian abroad passports on the Krakow city center background
Female hands holding Ukrainian abroad passports on the Krakow city center background. Traveling to Europe from Post-Soviet countries or emigration to Europe concept

Україна досі не покладає очікувань на отримання безвізового режиму із ЄС до кінця цього року. Втім, чи реальний такий план і про що свідчить затягування Євросоюзом моменту відкриття кордонів для українців?

«Європейський союз переживає, мабуть, найбільш глибоку внутрішню кризу за свою історію. Ненадання обіцяного безвізового режиму Україні це всього лише один з видимих індикаторів досить тривалого процесу переосмислення лідерами ЄС свого місця в сучасному світі, - ділиться думками політолог Тарас Березовець на своїй сторінці у Фейсбук. - Хоча варто чесно сказати в першу чергу собі, що Україна вперше повністю виконала свої зобов'язання, а Євросоюз ні. Дивно, але лідери ЄС теж можуть брехати, правда?»

[dyvys_blockqoute text="Європейський союз переживає, мабуть, найбільш глибоку внутрішню кризу за свою історію. Ненадання обіцяного безвізового режиму Україні це всього лише один з видимих індикаторів досить тривалого процесу переосмислення лідерами ЄС свого місця в сучасному світі" author="Тарас Березовець"]

«Поки Франція бореться з внутрішніми демонами, що йдуть корінням в колоніальну політику XIX-XX століть, лідерство в Євросоюзі змушена взяти на себе Німеччина. При цьому бачення вектора розвитку ЄС останнім часом міцно асоціюється з одним ім'ям. Ангела Меркель. На тлі відсутності інших яскравих політиків, її лідерські якості виглядають найбільш значимо й важливо для долі Європи, - продовжує політолог. - При цьому навіть вона не здатна закамуфлювати або мінімізувати втрату привабливості європейського проекту для все більшого числа європейських націй. Brexit здається сенсацією тільки на перший погляд. Насправді мудрі британці завжди чуйно вловлюють кон'юнктуру моменту і передбачають майбутні події. Ідеали і цінності ЄС - свобода, рівноправність, солідарність - звучать для частини європейців як кумедний анахронізм, данина історичній традиції. Ніщо краще не відображає кризу європейської солідарності ніж відношення до Росії в контексті її агресивної і ворожої політики. У такій ситуації Британія і орієнтуються в своєму курсі на США, країни ЄС будуть все більше дрейфувати в бік від Брюсселя, що ще більше поглибить розкол союзу. Чергова лінія розлому, найімовірніше, поглибиться вже в 2017 році за підсумками президентських і парламентських виборів у Франції, де перемогу, як видається, будуть святкувати праві, орієнтовані на «прагматичні» відносини з Кремлем. У цій ситуації Україна повинна чесно подивитися на Туреччину, яку лідери ЄС протягом десятиліть водять як козла на мотузці, обіцяючи інтеграцію і безвіз».

Водночас, політичний оглядач ІА Дивись.info зауважує, що неотримання обіцяного безвізу радше свідчить про те, що Петро Порошенко так і не став видатним політиком.

[dyvys_blockqoute text=" І хоча всі переконують, що затримка тепер не через Україну,  нас це зовсім не тішить. Не тішить не тому що ми так всі хочемо того безвізового режиму, а тому що ми остаточно мали б розчаруватись в нашому Президентові" author="Дмитро Посипанко"]

«Минулий тиждень для України на міжнародній арені пройшов під наголосом саміту Україна-ЄС, що відбувся 24 листопада, адже за словами нашого Президента саме в цей день Україна врешті повинна була отримати такий бажаний для нього безвіз. Однак знову не зрослось, - коментує політичний оглядач Дмитро Посипанко. - І хоча всі переконують  (і Порошенко, і європейські лідери), що затримка тепер не через Україну,  нас це зовсім не тішить. Не тішить не тому що ми так всі хочемо того безвізового режиму, а тому що ми остаточно мали б розчаруватись в нашому Президентові. На жаль, він так і не зміг стати ані великим політиком, ані державним мужем, що виконує усі свої обіцянки. Що ми отримали замість обіцяного безвізу? Нічого! Жодних конкретних термінів і обіцянок! Навпаки, нас змушують скасувати мораторій на експорт кругляка і за це нашому Президенту пообіцяли аж 600 млн. євро...»

Детальніше про головні політичні події тижня дивіться у нашому традиційному огляді вже сьогодні!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: