Саботаж триває? Нову ділянку забракували, Садовий і далі хоче возити сміття у Грибовичі

f6_1b142

Вчора перше засідання провела науково-експертна група під головуванням Ігоря Юхновського. Запропоновану облдержадміністраціє ділянку для сміттєзвалища визнали непридатною, натомість знову заговорили про Грибовичі.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

У понеділок експерти виїжджали в Яворівський район для обстеження запропонованої облдержадміністрацією ділянки.

«Ми думаємо, як найпростіше і якнайшвидше вирішити питання міста. Ми не змогли винести позитивного рішення щодо придатності цієї ділянки, аби там збудувати завод», - додав Ігор Юхновський.

«Я був на виїзді на Яворівщині разом з експертами. Також ознайомився з документами. Думаю, у спеціалістів та експертів будуть серйозні застереження до цієї ділянки щодо її придатності для реалізації там такого проекту», - розповів Юрій Зима, доцент Національного лісотехнічного університету України, кандидат технічних наук.

Читайте також: Гройсман за дорученням Порошенка їде на Львівщину розбиратися зі сміттям

Так само погодився з колегою Василь Дяків.

«Це не найкраща ділянка, але треба виходити з того, що ми маємо», - Василь Дяків, кандидат геологічних наук, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Львівського національного університету імені Івана Франка.

Відтак члени комісії повернулися до питання рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, що, по суті, перетворилося на головну тему засідання експертної комісії. А вже аж ніяк не йдеться ні про ділянку на Яворіщині, ані про інші, які потенційно могли б розглядатися для створення нового сміттєзвалища.

«Інше питання, яке перед нами стоїть – це Грибовичі. Треба почати з рекультивації. Наступні засідання ми будемо робити більш спеціалізованого характеру, які будуть стосуватись певних проблем», – зазначив академік Ігор Юхновський.

Читайте також: Мешканці Рясного організували блокпост біля приміщення «Львівхімсільмашу»

На сьогодні проект рекультивації Грибовицього сміттєзвалища, розроблений інститутом «Гірхімпром», вже пройшов експертизу. Нагадав про це під час засідання й Андрій Садовий.

«Проект рекультивації полігону в Грибовичах пройшов експертизу. На замовлення міста Інститут «Гірхімпром» розробив попередній проект по стабілізації полігону. Нам зараз треба приступати до ліквідації аварійності, щоб зняти можливість зсуву на полігоні», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Особливість цього проекту в тому, що рекультивація сумнозвісного полігону має відбуватися тим же сміттям, тільки брикетованим. Нагадаємо, що лінія з брикування сміття вже змонтована на «Сільмаші». Це викликало неабияке невдоволення мешканців Рясного, які готові цілодобово перекривати шлях на підприємство.

Читайте також: Рекультивація чи профанація: що відбувається на грибовицькому сміттєзвалищі

Проти «брикетованої» рекультивації виступають і мешканці населених пунктів, розташованих біля Грибовицького сміттєзвалища – Малехова, Великих і Малих Грибович, Збиранки та Дублян. Люди вимагають негайної рекультивації, але грунтосумішшю. Сусідство із полігоном, який з’явився тут 1956 року, завдає чималого клопоту. Оскільки головним джерелом доходів більшості тутешніх селян є торгівля городиною. Забруднені грунти, вода і повітря не сприяють розвитку господарств та бізнесу. Не кажучи вже про те, що медики фіксують тут підвищений рівень захворюваності з різних недуг, зокрема онологічних.

Сьогодні жодні заманливі пропозиції Андрія Садового з ремонту доріг, комунікацій, виплати компенсацій на оздоровлення дітей тощо вже не здатні переконати місцевих мешканців. Львівський мер навіть хотів втрутитися у процес формування місцевих громад, щоб мати більший вплив на околиці Львова, зрештою безперешкодно возити знову сміття на грибовицький полігон.

Щоб заспокоїти громадськість і громаду Львівська міська рада пообіцяла встановила шість відеокамер і два тепловізори на полігоні ТВП. Ціна проекту – мільйон триста тисяч гривень. Мета – громада зможе контролювати процес. На ділі ж вийшло трохи по-іншому. Камери є, але доступ до відеотрансляції мають лише працівники ЛКП «Збиранка», поліції та муніципальної дружини. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради. Крім того, після офіційного закриття Грибовицького сміттєзвалища місцеві мешканці не раз звинувачували комунальне підприємство у тому, що сміття зі Львова продовжують вивозити на вже не чинний полігон.

Нагадаємо, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка підписав розпорядження про передачу Львову земділянку у Яворівському районі, площею 12 га під новий полігон ТПВ. Крім того, він наголосив, що сюди мають не просто звозити сміття, а збудувати сміттєпереробний комплекс.

Читайте також: Саботаж? Сміттєпереробного заводу у Яворівському районі будувати не збираються

Однак це розпорядження викликало невдоволення мешканців Яворівщини, адже щодо такого рішення ніхто навіть не звертався до органів місцевого самоврядування. Відтак в Яворові відбулася позачергова сесія районної ради. Всі депутати висловилися проти полігону ТПВ. Крім того, підлив олії до вогню заступник мера Садового Андрій Москаленко, який переконав громаду і місцевих депутатів, що про жодний сміттєпереробний завод не йдеться, а лише про сміттєзвалище.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: