Вибухи на складах боєприпасів у Балаклії: що відомо на цей момент

_95280954_d3bb9217-ac17-4535-a2a2-b2966b39e75e

Уже кілька годин у Балаклії горить військовий склад.

Пожежа виникла попередньо внаслідок дій диверсійний групи, але прокуратура розглядає і службове недбальство. Зараз детонують боєприпаси і горить третина площі бази. Поки що не вдалося зупинити поширення вогню.

Пожежа на військовому складі в м. Балаклія спалахнула близько третьої години ночі. Боєприпаси, які там зберігаються, почали швидко детонувати. Рятувальники кажуть, що всі вибухи відбуваються на технічній території арсеналу, але спостерігаються поодинокі випадки розльоту осколків.

У Балаклії міститься найбільший в країні склад боєприпасів — 65-й арсенал. Його паспортна місткість — 150 тисяч тонн, проте ЗМІ неодноразово писали, що 65-й арсенал переповнено. У Міноборони кажуть, що інформацію щодо кількості збережених там боєприпасів засекречено. Міністр Степан Полторак зазначив, що значну частину озброєння було вивезено звідти в межах АТО.

Зараз на місці працюють пожежні розрахунки, майже 400 рятувальників, 25 автомобілів швидкої допомоги, понад 100 співробітників швидкої допомоги, від Національної поліції - 40 автомобілів і понад 150 осіб. Крім того, поруч на залізничній станції в с. Шебелинка чергують два пожежних потяги.

На місці розгорнуто штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Також на місце вилетіла комісія на чолі із заступником міністра оборони Ігорем Павловським, офіцерами Міноборони і Генштабу.

Зараз проводиться евакуація із самого міста та двох прилеглих населених пунктів. Вже вдалося вивести близько 20 тисяч осіб. Рух пасажирського транспорту через залізничну станцію «Балаклія» призупинено. Також поліція почала перекривати дороги, розставляють блокпости. Патрульну поліцію залучено для охорони від мародерства.

У місті почали працювати піші патрулі. А школи і дитячі сади тимчасово закрито.

«Украерорух» тимчасово закрив небо в радіусі 40 км від місця пожежі, також Держприкордонслужба посилила охорону східної ділянки кордону.

Також, як повідомив заступник Генерального прокурора, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, осколки від вибухів артилерійських і танкових снарядів на Харківщині можуть загрожувати більше 35 тисячам осіб.

«Штабом, який очолює голова Харківської ОДА, комісією Міноборони, а також представниками правоохоронних органів визначено можливі місця розльоту осколків і можливі місця загроз для населення», - сказав Матіос.

За його словами, можливу загрозу може становити розльот осколків «поки що артилерійських і танкових снарядів» для населення міста Балаклія, селищ Борщівка, Вербівка і Яковенкове. Загальна кількість населення, яке проживає на цій території - більше 35 тисяч осіб.

У Міноборони кажуть, що причиною пожежі на складі стала диверсія. За словами міністра Степана Полторака, підрив було здійснено в місці, де зберігаються снаряди для танків. Він зазначив, що для диверсії навмисно вибирали час - 02:45. Міністр каже, що саме в цей час відбувається зміна варти. Полторак пояснив, що периметр охорони бази дуже великий, це не один кілометр, і дуже важко всю цю територію контролювати.

Зараз пожежа поширилася на третину площі бази. Поки що пожежу не вдалося локалізувати. У Міноборони не дають прогнозів щодо ліквідації НС, оскільки все залежить від напрямку вітру, розриву осколків і ушкодження сховищ.

У поліції кажуть, що в місті паніки немає. Також не надходила інформація і про потерпілих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: