У Києві мітингуватимуть проти свавілля СБУ щодо антикорупційної платформи YouControl

17458190_1269001543153123_1349870112458917489_n

У вівторок, 28 березня, відбудеться мітинг проти дій СБУ щодо обшуків та допитів менеджменту антикорупційної платформи YouControl.

28 березня на вул. Володимирській, 33 о 13 годині відбудеться мирний мітинг.

«Засновника YouControl викликають на допит. Співробітники компанії збиратимуться на мирний мітинг, - йдеться у повідомленні команди сервісу. - Ми повністю відкидаємо абсурдні звинувачення, за допомогою яких СБУ намагається тиснути на ІТ-бізнес та антикорупціонерів, та всіма можливими способами захищатимемо нашу компанію та нашу репутацію».

Нагадаємо, наприкінці цього тижня співробітники СБУ провели серію обшуків у керівництва компанії. Як вбачається з ухвали Шевченківського районного суду Києва, компанії інкримінують статтю 359 КК України «Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації».

Однак, як вбачається із коментаря до статті, йдеться про технічні засоби, які дозволяють стеження за особою, прослуховування розмов чи порушення таємниці листування. У цей же час, сервіс YouControl - агрегатор даних із відкритих реєстрів України, які містять публічну інформацію про компанії та бізнес-структури.

Як говорить Закон "Про доступ до публічної інформації", таку інформацію може збирати і використовувати кожен: «Публічна інформація у формі відкритих даних є дозволеною для її подальшого вільного використання та поширення. Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації», - йдеться у ст. 10 закону.

На думку правоохоронців компанія «використовуючи та застосовуючи спеціальне програмне забезпечення, вчиняє негласне та несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем та комп'ютерних мереж державної власності: «Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських об'єднань» Міністерства юстиції України, «Єдина автоматизована інформаційна система Державної фіскальної служби України» Державної фіскальної служби України, «Єдиний державний реєстр судових рішень» Державної судової адміністрації України». Справа в тому, що перелічені реєстри є відкритими та публічними, тож ст.10 закону "Про доступ до публічної інформації" стосується усіх перелічених реєстрів.

Більше того, із ухвали суду виходить, що СБУ підозрює компанію у зв'язках з РФ, втім, доказів, які би свідчили про це, правоохоронці у своїх прес-релізах так і не озвучили.

На думку Сергія Мільмана, засновника і директора проекту, такий пресинг компанія отримала внаслідок того, що у лютому цього року YouControl вперше з моменту заснування отримала прибуток. Доти — була дотаційним проектом, в який засновники тільки вкладали кошти. Водночас, варто нагадати, що журналісти-розслідувачі, а також антикорупційні проекти мають безкоштовний доступ до системи. Відтак, за даними представників компанії, за час існування проекту, за допомогою платформи було створено близько 1000 антикорупційних розслідувань.

Журналісти Дивись.info також регулярно користуються можливостями платформи для написання своїх рохслідувань. Читайте крайні тексти тут:

Каша з хробаками: як фірма з орбіти Юри Єнакіївського годує армію

Як львівські забудовники ловлять інвесторів на гачок (розслідування)

Як сміттям викачували гроші з львівського бюджету, або Ще одна афера з відходами

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: