Час невизначеності: Reuters розповів, які виклики постали перед НБУ після відставки Гонтарєвої

191818
Валерія Гонтарєва / 112.ua

Завтра, 11 травня, Валерія Гонтарєва остаточно залишить посаду голови Національного банку України. За місяць після того, як стало відомо про її відставку, Президент Порошенко досі не знайшов заміну. На фінансову систему України чекає невизначеність.

Статтю про виклики перед НБУ після відставки Гонтарєвої Наталії Зінець опублікувала агенція Reuters.

Голова НБУ вирішила залишити свою посаду через критику політичних опонентів і звинувачення у некомпетентності. Петро Порошенко досі офіційно не погодив її відставку, але це має невдовзі статися.

Проблема у тому, що на Банковій досі не запропонували нову кандидатуру на цей пост. У Європейському банку реконструкції та розвитку рекомендують голову Raiffeisen Ukrainian unit Володимира Лавренчука.

Поки обов'язки Гонтарєвої виконтуватиме її заступник Яків Смолій.

Авторка зважає, що Гонтарєва була однією з останніх, хто прийшов із командою реформаторів у владу 2014 року. Міжнародний валютний фонд, який почав нову програму підтримки України 2015 року, бажає, щоби реформи, які провела Гонтарєва, не були марними. Це: перехід до вільного курсу гривні, скорочення кількості банків, націоналізація «Приватбанку».

Але призначення нового голови НБУ може стати приводом для тривалих перемовин між Президентом і Верховною Радою. Західні партнери воліють, щоби під час обговорень конкуренцію виграв кандидат, що був би більш незалежним від Петра Порошенка, ніж Валерія Гонтарєва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: