На Львівщині експлуатують глухо-німу жінку з ДЦП

ui-51c2630645dfd4.49153403

У Сколівському районі Львівської області експлуатують та чинять домашнє насильство по відношенню до глухо-німої жінки з ДЦП.

Про це під час круглого столу з протидії торгівлі людьми повідомила голова Стрийської територіальної організації українського товариства глухих Ореста Янківська.

На Сколівщині жінка з інвалідністю ІІ групи, глухо-німа та з ДЦП піддаєтьсся домашньому насильству та трудовій експлуатації, каже Ореста Янківська.

За словами активістки, родина, у якій знаходиться ця особа, живе у селі.

«Ця жінка є дружиною місцевого чоловіка. У родині глухо-німу використовували і продовжують використовувати у найтяжчих домашніх роботах, вона повноцінно не харчується тощо, — каже Ореста Янківська. — Наша робота ускладнюється тим, що ця людина глухо-німа і сама за себе не може постояти, не може навіть дати якусь інформацію, бо там немає телефона, а сама вона малограмотна».

Активістка також зазначає, що жінка не має прописки. Раніше вона була зареєстрована у Київській області, але тепер знята з реєстрації, відтак ніхто не може з’ясувати, чи стояла вона десь на обліку. Ореста Янківська також додає, що свекруха жінки кілька разів обіцяла надати документи, які б засвідчували особу постраждалої, утім так і не зробила цього.

«Ми створили спеціальну комісію у цьому районі з активістів і представників влади та з’ясували, що пенсію глухо-німої отримує її свекруха. При цьому, спілкуючись із нашими глухими, вона розповіла, що її нікуди не відпускають, вона не має коштів, щоби поїхати, наприклад, до нашої організації. Вилучити її насильно не можна, а родичі не відвозять її у лікарню, попри те, що були представники місцевого самоврядування, поліції тощо. Вона боїться сказати, що хоче, аби вилучили з сім’ї, а вони не дозволяють цього», — зазначає Ореста Янківська.

Представниця товариства глухих зазначає, що після візитів комісії умови проживання жінки трохи покращилися, але не значно. Наразі вона продовжує жити у тій родині.

У свою чергу, керівниця програми протидії торгівлі людьми ГО «Центр «Жіночі перспективи» Олена Кальбус, яка обізнана у цьому випадку, каже, що на прикладі цієї жінки, можна побачити, наскільки вона вразлива, адже навіть перебуваючи  у сім’ї вона піддається психологічному і фізичному насильству.

Нагадаємо, на Львівщині 13 осіб стали жертвами торгівлі людьми. При цьому, область знаходиться на 4 місці серед інших областей за кількістю трудових мігрантів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: