Держбюджет-2018: чи впорається Україна з боргами

59aebb552d78e-screenshot-13_1200

У проект держбюджету на 2018 рік уряд заклав низку показників, які б мали демонструвати зріст економіки. Водночас станом на вересень загальний борг становить 77 мільярдів доларів. Чи впорається Україна з борговими зобов’язаннями ІА Дивись.info запитала в економіста Андрія Новака.

У проект держбюджету на 2018 рік уряд заклав низку показників, які б мали демонструвати зріст економіки. Водночас станом на вересень загальний борг становить 77 мільярдів доларів. Чи впорається Україна з борговими зобов’язаннями ІА Дивись.info запитала в економіста Андрія Новака.

– Експерти прогнозують, що 2018 року обсяг державного і гарантованого боргу може досягнути позначки у 2,7 трлн грн. Чи впорається українська економіка з таким навантаженням?

– Згідно із проектом бюджету на 2018 рік, передбачено збільшення державного боргу ще на 231 млрд грн., що доведе розмір гарантованого і державного боргу до майже 100% ВВП України. З одного боку, це ще не настільки критична ситуація, яка свого часу була в Греції і спровокувала грецьку економічну кризу. У них державний борг тоді досягнув 135% ВВП, але, враховуючи стан української економіки, така динаміка боргу, яка явно переважає за темпами росту сам ВВП, є досить загрозливою.

Крім того, на 2018-2020 роки припадає пік боргових виплат України, які треба здійснювати. Якщо у цей період, з якихось причин буде затримка, відкладення чи взагалі припинення співпраці з МВФ, це може призвести до дефолту державного бюджету. Тобто неспроможності бюджету впоратися з борговими зобов’язаннями. Тому якщо уряд робить ставку на державний борг, а він, на жаль, робить, для того, щоб вирішувати різні питання, на кшталт піарних підвищень зарплат і пенсій, у таких умовах країна стає ще більш залежною від наших фінансових донорів, партнерів, на кшталт МВФ і Європейського Союзу.  Тож якщо уряд бачить державний бюджет саме таким, то доведеться йому виконувати усі вимоги МВФ, які на сьогодні є, йдеться про 11 маяків, які МВФ виставив Україні навесні нинішнього року як умови продовження співпраці. Інакше, уряд не отримає траншів, у необхідних обсягах і тоді доведеться оголошувати в Україні дефолт.

– А як щодо внутрішнього боргу? Його зростання не призведе до запуску друкарського верстату?

– Державний борг, і зовнішній, і внутрішній, у будь-якому випадку є обов’язковим до сплати. Єдине, що щодо внутрішнього боргу державі легше провести його реструктуризацію, фактично нав’язавши її тим, хто купував цінні папери – облігації внутрішньої державної позики. Тому, в принципі, з точки зору фінансової практики, не має значення, який це борг – зовнішній і внутрішній. А запуск друкарського верстату – це поширена практика, яка, звичайно, активізує інфляційні процеси, тому прогноз у 7%, який зазначений у проекті бюджету на 2018 рік, виглядає зовсім нереально, особливо, коли уряд у цьому проекті пропонував подальшу штучну девальвації гривні до 30,1 гривні до кінця року. Це відносно сьогоднішнього валютного курсу девальвація ще на 16%. А якщо гривня девальвує на 16%, то інфляція ніяк не буде на рівні 7%. Тому цей прогноз інфляції не те що оптимістичний, він взагалі нереальний.

– Які показники бюджету варто скоригувати?

– Насамперед впадає в око дуже нереалістична стаття доходів бюджету, а саме доходи від приватизації у сумі 22 млрд гривень. Для порівняння, у бюджеті минулого року від приватизації був закладений показник 10 млрд,  отримали 8 млн, у бюджеті нинішнього року закладено 17 млрд, а отримали трохи більше мільярда. Тому я не уявляю, що можна продати в умовах мінімальної цінності активів в державі, на території якої відбуваються військові дії, щоб назбирати суму у 22 мільярди. А це означає, що цю суму можна додати сміливо до дефіциту бюджету, який уряд запланував у розмірі 77,5 млрд грн. Тому 22 млрд від приватизації, яких не буде, можна додавати, і таким чином реальний дефіцит бюджету становитиме близько 100 млрд гривень. Тобто прогноз дефіциту бюджету у таких умовах виглядає нереально.

Довідково

Станом на кінець вересня 2017 року, відповідно до даних Мінфіну, загальний держборг становить 77 млрд доларів (або 2 трлн 043 млрд гривень), з яких 65 млрд доларів – безпосередньо державний борг, і ще на 12 млрд доларів уряд надав державні гарантії за погашенням боргу.

Внутрішній борг України, прямий і гарантований, становить 720 млрд грн., або 27 млрд доларів. Більша його частина (700 млрд грн) – це облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

У проекті бюджету на 2018 рік закладається валовий внутрішній продукт України на рівні 3,25 трлн грн.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: