Мощення дороги плитами з пам’ятника УПА в Польщі нагадує комуністичні методи, – В’ятрович

5901b72f78bcc

Свіжий скандал розгортається у польсько-українських стосунках. Стало відомо, що війт гміни Стубно Януш Слабіцький використав плити з демонтованого пам’ятника бійцям УПА у селі Грушовиці для мощення дороги.

Свіжий скандал розгортається у польсько-українських стосунках. Стало відомо, що війт гміни Стубно Януш Слабіцький використав плити з демонтованого пам’ятника бійцям УПА у селі Грушовиці для мощення дороги.

Про це він сам розповів в інтерв’ю польському виданню naTemat.

Нагадаємо, у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня нинішнього року розібрали пам'ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент встановили місцеві українці. Демонтували пам’ятник члени польських націоналістичних організацій. Приводом для руйнування стало рішення місцевої влади про те, що монумент був незаконно встановлений.

Знаково, що демонтаж відбувся за два дні до відзначення 70-их роковин сумнозвісної операції «Вісла», коли були примусово депортовані 140 тисяч українців з рідних земель на північ і захід Польщі.

Згодом демонтаж пам’ятника спровокував ще низку подій, які тільки загострювали напругу між Польщею та Україною.

«Маленьке село на Підкарпатті Грушовичі налічують близько 30 дворів, тут нема навіть магазину. Але є цвинтар, а на ньому 23 роки стояв нелегально встановлений пам’ятник, на якому був напис: «Героям УПА. Слава бійцям за вільну Україну». Від квітня про село заговорили на всю Польщу, бо пам’ятник розібрали, а українська влада вимагає його відновити. Від цього залежить погодження на ексгумацію для польської сторони», – пише польське видання.

Грушовиці знаходяться у гміні Стубно, де міцно переплітаються польські та українські долі. Як виявилося, саме староста Стубно Януш Слабіцький дав добро на демонтаж монумента.

«Тільки я міг прийняти таке рішення як керівник комунального цвинтаря у Грушовицях. Однак ми залишили від нього хрест. Ми відмовилися від реконструкції та встановили на місці, присвяченому українцям, вбитим українцями за допомогу полякам…» – розповів Слабіцький

Він додав, що плити з пам’ятника утилізували.

«Вони тепер служать польському суспільству і пішли на мощення доріг… Я очікував, що бандерівці захочуть зробити з них реліквії і національну святиню. Тому я їм цього не дозволив. Цинічно зрештою. В іншій ситуації я повернув би це каміння, але знаючи в якому напрямі це йде, то ми зробили так, як я сказав», – похвалився Януш Слабіцький.

Він додав, що шансів на відновлення пам’ятника нема, хіба що у регіоні зміниться влада.

До речі, раніше Януш Слабіцький повідомляв іншу причину демонтажу пам’ятника, мовляв він псував естетичний вигляд кладовища і руйнування пам’ятника відбулося у рамках громадської ініціативи.

Нагадаємо, днями в аеропорту Варшави з’явилися мапи Польщі з включеними територіями зі Львовом та Вільнюсом. Вони були розфарбовані в польські національні кольори і включали так звані «східні креси».

Герберт Войцеховський, який відповідає за маркетинг аеропорту Шопена, переконував, що плакати з картою Польщі присвячені відновленню незалежності Польщі після 123 років неволі. Він додав, що це був «освітній елемент». Воцеховський наполіг, що в 1918 році кордони Польщі охоплювали сучасні території Литви, Білорусі і України, і цей факт не підлягає обговоренню.

У понеділок «історичні мапи» зняли.

Раніше стався конфлікт під час приїзду  до Львова міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, який демонстративно відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» через позицію його директора щодо окупації Польщею українських земель.

Напередодні інциденту Ващиковський повідомив, що Польща запускає механізм, який не дозволить в’їхати у країну українцям х антипольськими поглядами. Сьогодні вже відомо, що у списку опинилися директор Українського інститут національної пам’яті Володимир В’ятрович, а також секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

Відреагував на ситуацію із пам’ятником у Грушовицях Володимир В’ятрович.

«Важко сказати щось нового. Бачимо, що це продовження у фазі загострення стосунків між Польщею та Україною, яке, на жаль, пронизує сучасну Польщу від верхівки – міністра закордонних справ до конкретного війта контрактної гміни і маємо конкретний випадок, абсолютно брутальний, коли використовують каміння, яке було елементом пам’ятника на цвинтарі для мощення доріг. Це дуже нагадує комуністичні підходи до пам’ятників і це якраз показує, як низько впала культура у сусідній державі», – сказав Володимир В’ятровичу коментарі ІА Дивись.info.

Прокоментував ситуацію історик Павло Подобєд.

Фото: Укрінформ

«Імперські амбіції штовхають керівництво Польщі на дуже слизьку стежку: мавпування Кремля не лише у риториці, але й у методах досягнення власних політичних інтересів. Концепція «польське бачення історії та неправильне бачення історії» один в один відтворює позицію Москви, згідно якої росіяни краще за українців знають як називати вулиці Києва, кого шанувати як борців за свободу і т.д. Однак в московській політичній культурі є ще один інструмент примусу до «правильного розуміння історії»: знищення могил. Ну, що можна сказати про людей, які використовують пам’ятники з кладовищ для будівництва доріг? Що вони є християнським сумлінням Європи, учнями Івана-Павла ІІ, чи в такий спосіб вони демонструють свою палку любов до Польщі?» – сказав пан Павло.

Оксана ДУДАР

Фото: portalprzemyski.pl

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: