Чому редактор «Ратуші» приніс Садовому яйця і назвав виконком безхребетним

DSC06630

Скандал навколо комунальної газети «Ратуша» сьогодні, як і очікувалося, отримав продовження.

Нагадаємо, минулого тижня під час засідання виконавчого комітету ЛМР з ініціативи міського голови Андрія Садового було перенесено питання  щодо виділення коштів на виплату зарплат працівникам газети. Як заявив тоді Андрій Садовий, редакція не дала провести перевірку своєї господарської діяльності. Головний редактор видання Микола Савельєв заявив, що це неправда.

Сьогодні ж під час затвердження чергових змін до бюджету депутат Любомир Босаневич запропонував виділити кошти, показавши погодження бюджетної комісії. На це директор юридичного департаменту Гелена Пайонкевич заявила,  що такі пропозиції можуть вносити лише члени виконкому, крім того, потрібно знайти, звідки взяти кошти. Своєю чергою директор департаменту фінансової політики Олег Іщук заявив, що з цим проблем немає, гроші можна виділити з резервного фонду.

Сам Микола Савельєв під час свого виступу звинуватив Садового у брехні. При цьому міський голова, на виконком завбачливо не прийшов.

«У вас на столах лежать документи, які спростовують слова Садового. Він заявив, що ми відмовилися пройти аудит. Як це я будучи на бюджетному фінансуванні міг відмовитися пройти аудит? В листопаді 2016 році ми пройшли аудит, тим більше ми йдемо на роздержавлення, ніяких питань до нас не виникало. Далі, Садовий сказав що у нас скажені зарплати, - зарплата 4 тисячі гривень, у мене 8,5 тисяч. Якщо він вважає, що це божевільні зарплати ми собі поробили, то нехай спробує на ці гроші прожити. Також неправда, що ми за власною ініціативою підняли собі зарплати. Це повна дурниця, бо є постанова кабміну, якою підняті зарплати всім працівникам місцевого самоврядування, ми під це підпадаємо. Тому гроші на це є в рамках того бюджету, який був виділений на 2017рік. З травня, на ці виплати ми брали гроші з листопада і грудня, відповідно їх вже немає. І що залишилося зі слів Садового? Питання не в грошах, бо я вже вчора встиг поговорити з прокурором області, гроші все одно дадуть, бо це зарплата і податки на зарплату. 171 тисяча на 2 місяці. Тобто Андрій Садовий збрехав, для чого він це зробив - це питання до його совісті і честі при умові, що вони в нього є. Тому в мене питання не до Садового, він такий як він є, в мене питання до членів виконкому. Ви ж знали про рішення бюджетної комісії? Знали, що питання узгоджене з адміністрацією міського голови? Тоді чому зняли з розгляду? Тут є багато людей, яких я знаю особисто, це абсолютно порядні люди. Мені незрозуміло, що це за така безхребетність щодо Садового. Він же вас підставив перш за все», - заявив Микола Савельєв.

Він залишив примірник газети, рішення бюджетної комісії і «подарунок». «Від редакції і від себе особисто хотів би зробити Андрію Івановичу подарунок. Перед тим у мережі була дискусія з активістами. Ви не уявляєте, яка велика кількість активістів хотіла сюди прийти і зробити з Андрієм Івановичем неадекватну розправу. Але ми не парасюки щоб його копати, і не віримо, що він впаде від яйця, яке хтось збирався йому в голову кидати, тому ми даруємо йому два яйця щоб нарешті став чоловіком і приходив на виконкоми, бо якщо ти на першому виконкомі сказав неправду, то не треба ховатися а спинами своїх заступників. Його тут не бачили в «ніч гніву» - всі чекали на нього, його тут не бачили, коли нагнали нацгвардії, коли  затягнули сюди смітник. В нас в школі тих, хто не приходив на зустріч, називали «фуцинами», то він в цій ситуації повівся як «фуцин». Дякую журналістам, що прийшли. Не давайте себе розводити, якщо Садовий «впихає невпіхуємоє» – якийсь меморандум щодо Рясного, якусь Федорова, 23. Зрозумійте, це його провина. Він хоче з допомогою тих самих депутатів міської ради, міськвиконкому прикрити те, де проколовся. І ще одне, коли ви заходите на сесію, вас обшукують муніципали. А запитайте їх, хто вони, що вони до вас, журналістів, лізуть у сумки. Це таке саме комунальне підприємство, як і ми. Ви ж не даєте себе обшукувати Львівводоканалу?» - наголосив головний редактор.

Після цього Любомир Босаневич попросив членів виконкому внести пропозицію щодо фінансування «Ратуші» на розгляд.

Натомість заступник міського голови Геннадій Васьків попросив спочатку заслухати інформацію щодо аудиту у «Ратуші» від начальник управління фінансового контролю Олега Дроздова, який почав розповідати, що перевірку проводили ще у 2014, 2015 роках, а у 2016 році відбулась інвентаризація. Водночас, як з’ясувалося, в 2017 році скерування на перевірку не було. «То як ми могли не надати документи, якщо скерування навіть не було?» - запитав Микола Савельєв.

Зрештою виконком вирішив провести перевірку господарської діяльності редакції і після цього повернутися до питання щодо виділенні коштів. Керуюча справами виконкому Марта Литвинюк запропонувала здійснити перевірку до наступної п’ятниці, щоб це питання можна було розглянути на найближчому засіданні виконкому, щоб встигнути до засідання сесії.

Микола Савельєв пообіцяв, що максимально сприятиме перевірці, але при цьому  поцікавився, який стосунок має аудит до виплати зарплати. А депутат Ігор Телішевський запропонував членам  виконкому дотримуватися такої ж процедури при виділенні коштів іншим комунальним підприємствам. «В нас є «АТП-1», «Львівелектротранс», був «Львівспецкомунтранс», де були звинувачення у розкраданні коштів, але їм мільйони вливали у статутні фонди і перевірки їм ніхто не хотів проводити. А чомусь до преси інше ставлення», - заявив депутат.

Тим часом перевірка редакції «Ратуші» може розпочатися вже сьогодні.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: