Відтепер в Україні немає заборонених професій для жінок

woman_working_650x410

МОЗ скасувало наказ, що визначав перелік із 450 професій, які в Україні були заборонені для працевлаштування жінкам.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила народна депутатка Ірина Суслова.

21 грудня Міністерство охорони здоров’я України скасувало наказ № 256, який визначав перелік з 450 професій, які були заборонені для жінок. Зокрема, українки не могли працювати азозварювальницями, теслярками, машиністками екскаватора, вальщицями лісу, регулювальницями швидкості руху вагонів тощо.

«Скасування наказу мусить стати першим кроком на шляху до недискримінації жінок у трудових відносинах. Далі – створення безпечних умов праці для усіх людей, незалежно від статі, боротьба із гендерною сегрегацією під час працевлаштування та викорінення сексизму на роботі», — написала Ірина Суслова.

Зазначимо, у більшості країн світу не існує заборон на професії для жінок. Це пояснюється міжнародними документами з прав людини: Загальною декларацією прав людини, Міжнародним пактом з громадянських та політичних прав та Міжнародним пактом з економічних, соціальних та культурних прав. Усі вони не поділяють заборони працювати жінкам чи чоловікам на тих чи інших професіях. В Україні ж до цього часу діяли Накази Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок», а також «Про затвердження Граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками» — обидва від 1993 року — які обмежували жінок у праві вибору професії.

Детальніше про це читайте у нашому матеріалі: (Не)рівні українки: чи потрібна жінкам заборона на роботу за 450 професіями (опитування). Зазначимо, що ця стаття перемогла в українському конкурсі матеріалів на гендерну тематику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: