За що ми платитимемо?, - як перевізники шантажують львів’ян і чиновників (відео)

Учора, 28 березня, ввечері у Львівській міській раді відбулись громадські слухання щодо обговорення проекту рішення про збільшення вартості проїзду у маршрутках Львова на 50% - із 2 до 3 гривень.

Як зауважили окремі активісти, під час слухань склалось враження про те, що усіма уже прийнято рішення про встановлення тарифу 3 гривні із 1 травня цього року, а ці «збори» були проведені лише заради дотримання усіх формальностей.

Так це чи ні – питання, мабуть, риторичне, але нахабності перевізникам точно не треба було додавати Крім того, де-факто підтримував позицію перевізників і виконувач обов’язків начальника управління транспорту і зв’язку Львівської міської ради Олег Вілюра, тож у простих львів’ян, які ледве вмістились у залі міської ради через те, що перевізники нагнали туди водіїв маршруток, виникло логічне запитання – а чи справді у інтересах громади працює цей пан.

Вілюра захищає перевізників

Отож, відкриваючи громадські слухання Вілюра одразу заявив: «Сьогодні ми не будемо говорити про якість транспортної системи міста Львова, а будемо говорити про те, чи треба її зберегти. Чи ми хочемо, щоб маршрутки у Львові були як такі, чи ми від цього відмовляємось».

Після цих слів Вілюра одразу додав: «Я знаю, що зараз буде критика у мою адресу». І він не помилився. Такі слова не могли не обурити простих львів’ян, які кожного дня по два рази користуються маршрутками. А дехто навіть намагається. Бо, до прикладу, у окремі райони Львова дочекатись маршрутку – це велике щастя. Не кажучи вже про рух у вечірні години.

Один із активістів під час громадських слухань слушно зауважив, що сьогодні львів’яни після 21 години уже бояться залишатись у центрі, бо знають, що доїхати додому у спальний район міста можна буде хіба на таксі.

«Якщо водії маршруток з’їжджають із вечірніх рейсів – значить вони зароблять за день стільки, що уже не хочуть їхати», - наполягали львів’яни під час громадських слухань під викрики «Ганьба» та свисти водіїв у залі Львівської міської ради, які не мали на меті конструктивно поговорити із громадою міста Львова.

Голова ж Асоціації перевізників Львова Іван Велійка узагалі заявив, що 93% водіїв львівських маршруток – нормальні адекватні люди. «Є 7% водіїв, які портять картину, а решта – нормальні люди», - сказав Велійка і чомусь порівняв цю ситуацію із російськими медіа, які показували у відео «Шегині», а говорили про черги на українсько-російському кордоні.

Але повернемось до Вілюри.

Е-квитка у Львові не буде?

Також під час громадських слухань Вілюра фактично «спалив» свого шефа Андрія Садового, який чи не на кожному брифінгу розповідає журналістам про те, як дбає і як швидко у Львові буде е-квиток. Вілюра чітко заявив: місто не має коштів на впровадження системи е-квитка і додав: «Це не панацея для міста. Поки із державного бюджету не буде відшкодування коштів перевізникам за пільговиків – е-квиток не має жодного сенсу».

Та схоже, що Вілюра таки забув, що має дбати за громаду міста Львова і згодом під час слухань узагалі заявив: «Якщо ми впровадимо е-квиток, то вартість проїзду у Львові буде 3,70 гривень!». Мовляв, львів’яни не готові платити таких коштів за проїзд.

Вілюра, мабуть, просто забув про те, що зараз дуже багато жителів нашого міста, щоб добратись на роботу, чи у власних справах із одного кінця міста у інший уже платять чотири гривні, а з 1 травня будуть платити усі 6 гривень! А 3,60 гривень ми платити не готові…

Також Вілюра заявив, що з часу останнього підвищення вартості тарифу на проїзд у Львові пальне зросло із 7 гривень до 12 грн. Хоча, зазначимо, автомобілісти кажуть, що це роздрібна ціна, а оптова є значно дешевшою. Звісно, ні слова не згадав чиновник про махінації із придбанням пального на ЛК АТП-1, про що раніше дуже багато писали львівські журналісти та говорили депутати міської ради.

На багато ж запитань від простих учасників слухань Вілюра відповідав дуже просто: «Я не володію ситуацією».

Вихід Шкургана

Далі сцену громадських слухань захопив колишній начальник управління транспорту Микола Шкурган, який заявив, що пальне узагалі-то зросло до 12 гривень 30 копійок. На переконання Шкургана, перевізники молять і просять Садового, щоб Львівська міська рада сама збирала кошти за проїзд у Львові.

«Ми хочемо відмовитись від цієї функції, яка не властива водіям. Ми до цього готові. Хай замовник перевезень сам збирає кошти, але цього чомусь не робиться», - заявив Шкурган.

Велійка: 3 гривні нас не задовольняє

Далі слово взяв голова Асоціації перевізників Іван Велійка, який заявив, що громадські слухання уже відбулись на Євромайдані у Львові.

Махінації Майданом

Ці слова Велійки одразу викликали жорстку критику збоку присутніх мешканців, котрі заявили, що на Майдані у суботу ввечері були не громадські слухання, а позор. Мовляв, там були присутніми 200 водіїв і близько 15 випадкових перехожих, а громаду міста Львова спеціально увели в оману, щоб обурені львів’яни масово не вийшли на Майдан проти перевізників.

Нагадаємо, ця історія минулого тижня справді була дуже дивною. Спочатку представники перевізники розіслали повідомлення про проведення громадських слухань на Майдані у суботу ввечері. Потім прес-служба Євромайдану – Львів цю інформації спростувала, а згодом знову підтвердила. Було і спростування від перевізників. Останнє підтвердження тому, що ці громадські слухання таки відбудуться, прийшло у суботу в обід, тож справді усі бажаючі, які хотіли прийти і вислухати постраждалих від роботи у збитковій галузі, могли просто не встигнути на Майдан. Зрештою, далеко не усі у суботу в обід і «сидять» у Фейсбуці.

Тим не менше, учасники слухань у мерії запропонували перевізникам: якщо галузь настільки збиткова, то чому перевізники погрожують перестати працювати і узагалі її покинути, але так ще жодного разу цього і не зробили.

І тут вартує зауважити, що в. о. начальника управління транспорту Вілюра жодного разу не став на захист обурених львів’ян, чиї права, за словами Садового, він мав би відстоювати.

«Там (на Євройдані у Львові – Дивись. Інфо) не було водіїв, а навіть якби були – вони що не мешканці Львова», - кинув репліку на це обговорення Іван Велійка.

Виступили під час слухань і представники Демократичного Альянсу та Правого сектору, а Вілюра, підсумовуючи проведення громадських слухань наголосив: «На жаль, ця трибуна перетворилась на трибуну політичних заяв». І де тут політика?!

«Говорити, що усе зміниться за один місяць – не можна. Я не захищаю перевізників, але ми не можемо допустити розвалу транспортної галузі міста Львова. Тому сьогодні має бути прийняти рішення про встановлення тарифу, який більш-менш має задовольнити громаду міста Львова, бо перевізників він не задовольняє. Мені шкода, що тут стала політична арена для оголошення заяв, тому я прошу сьогодні і завтра надавати пропозиції щодо цього питання», - сказав Вілюра.

Як же проходили громадські слухання – дивіться у відео Дивись. Інфо:


Нагадаємо, на брифінгу журналістам Велійка заявив, що 3 гривні – це можливість для перевізників вижити й при такому тарифі жодного нового транспортного засобу закуплено не буде.

Олег ДОВГАНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: