Велодесятка Самооборони патрулює Шевченківський район Львова (фото)

Юні хлопці, а разом з ними  чарівна львів’янка  щовечора, на своїх велосипедах, охороняють порядок на вулицях міста. Це велодесятка Самооборони, яка  патрулює Шевченківський район Львова.

Щодня вони збираються переважно біля  Шевченківської райдержадміністрації  та розпочинають свою нічну варту. Патрулюють  Шевченківський район, крім Рясне -1та Рясне – 2, там патрулюють інші сотні Самооборони.

За словами активіста Віталія, спочатку, після «ночі гніву», велопатрулів було близько 40-ка, сьогодні ж залишилася найактивніша велодесятка. У будні вони пильнують порядок від 21 до 24 год, а у вихідні, з вечора п’ятниці до ранку понеділка з 22 до 03 год ночі.

Як наголошують активісти, основа мета велопатруля — спостерігати за порушеннями та попереджати про них гарячу лінію міста або райадміністрації.

Особливість велопатруля полягає у тому, що велосипедисти чергують вулицями, якими не пересуваються інші патрулі — піші або автомобільні. Це дозволяє забезпечити максимальний контроль на вулицях та вчасно попереджати про порушення порядку.

Активісти, своїми діями, значно допомагають міліції, однак розповідають, що міліціянти, які приїжджають на їх виклики зазвичай обурюються, і зверхньо ставляться, мовляв навіть кави не дали спокійно випити.

Розповідають  активісти і про такі випадки, коли патрульна машина прибула на їх виклик більше, ніж  за 1 год. «Це було 27 березня о 22-16 ми викликами патруль на місце, де розпивали алкоголь і кричали, то о 23-21вони приїхали», - обурюються хлопці.

Варто зауважити, що велодесятка Самооборони щодня веде свою внутрішню документацію -  так звані акти спостережень і пильнують чи не ігнорує міліція, їх виклики.

«Патруль має дві рації, які дозволяють скоординовувати свої дії, коли вони розділяються патрулюючи дворики», - каже Віталій.

Також активісти розповідають, що у перші дні патрулювання люди радо вітали їх, сьогодні реагують по-різному, але впізнають, і за жилетами, і за обличчями.

Зазвичай, кажуть Самооборонці,  порушникам залишають два варіанти – або вони розходяться, а бо ж активісти викликають патрульну машину. Тепер коли міліція вже впізнає активістів за голосом, то патрульна машина приїжджає до 15 хв.

Найпоширенішими порушеннями, які моніторять активісти, є знов таки продаж алкоголю після 22 год та розпивання його на дитячих майданчиках, а згодом, як наслідок, порушення громадського порядку. Найболючішими точками району називають «Алкосвіт» на кінцевій трамваю №6, «Алкосвіт-Галка», що на вул. Гетьмана Мазепи,13,  а також «Первак-Табак», що на вул. Грінченка, 6. Що ж до останнього то у патруля вже є, як мінімум шість актів правопорушень про незаконний продаж алкоголю з їх боку.

Пригадують також випадок, коли двоє чоловіків тягли у кущі третього, згодом, як виявилося вони викрали у нього телефон. Ця справа сьогодні на досудовому розслідуванні.

Вони юні і небайдужі, світлі і виховані, навчаються і працюють, а ще вони хочуть жити у кращому європейському Львові, тому щодня знаходять час охороняти наш спокій. Спілкуючись з ними, розумієш, що коли Львів під охороною так людей, то у ньому не страшно погуляти вуличками навіть о другій ночі.

Прес-служба Народної Самооборони Львівщини

велосамооборона2 велосамооборона3

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: