Порошенко і безвіз, Садовий і децентралізація, Синютка і прокльони. Політичний огляд тижня

14618695_1679722582343017_1669603023_o

Минулого тижня відбулося кілька характерних подій, які, безумовно, матимуть вплив на життя українців. Пропонуємо проаналізувати їх разом із політичним оглядачем Дивись.info Дмитром Посипанком.

Дмитро Посипанко

Дмитро Посипанко

Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний».

Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

14725427_1679696405678968_1608528215_o

Омріяний безвіз

Питання про лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС не увійшло до порядку денного чергової сесії Європарламенту, яка відбудеться 24-27 жовтня. Розгляд цього питання в Європарламенті є вирішальним кроком на шляху «безвізу» для України. Наступний пленарний тиждень у Європарламенті запланований на 21-24 листопада.

24 листопада також відбудеться 18-й Саміт Україна – Європейський Союз . Президент Євроради Дональд Туск представлятиме ЄС разом із президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером. Україну представлятиме президент Петро Порошенко. Лідери обговорять лібералізацію візового режиму між ЄС і Україною, імплементацію Мінських угод, досягнутих у лютому 2015 року. Крім того, розглянуть порядок денний щодо реформ і заходів боротьби з корупцією в Україні.14677865_1679707202344555_750231182_o

Історична арена

З 2014 року в Польщі було не менш як 14 випадків вандалізму щодо українських пам'яток і поховань, жоден з яких не було розкрито. Такі дані наводить Інститут національної пам'яті. 9 жовтня невідомі знищили пам'ятник на братській могилі бійців УПА на кладовищі села Верхрата. Відповідальність за останній акт вандалізму взяла на себе ультраправа організація Obóz Wielkiej Polski (OWS), яка співпрацює з терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР», що діють в Україні.

Посольство України в Польщі направило в Міністерство закордонних справ Польщі ноту протесту у зв'язку з інцидентом. Інститут національної пам’яті вважає, що влада Польщі повинна забезпечити прозоре розслідування всіх цих фактів вандалізму і негайно відновити знищені пам'ятники.

14724010_1679716089010333_1661613084_o

14725303_1679697025678906_1630243595_o

Президент України

Президент Петро Порошенко наразі не має наміру оголошувати сьому хвилю мобілізації. Про це він заявив на засіданні Ради регіонального розвитку. Петро Порошенко також наголосив, що голови обласних державних адміністрацій, облрад та мери міст мають забезпечити демобілізованих земельними ділянками. Президент підтримав ініціативи кількох голів ОДА щодо виділення коштів з місцевих бюджетів, зокрема для надання допомоги в будівництві житла, а не лише виділення земельних ділянок для учасників АТО. При цьому, він зазначив, що такі ініціативи потрібно вітати та закликав голів ОДА акцентувати свою увагу на цьому питанні і якнайшвидше вирішити цю проблему.

Про податки і регіональний розвиток

Президент Петро Порошенко зазначив, що в 2017 році за місцевими бюджетами будуть закріплені податки і збори в тому ж обсязі, що і в 2016 році. При цьому Глава держави, під час Ради регіонального розвитку, повідомив, що до Державного фонду регіонального розвитку будуть додатково направлені майже 9 млрд. гривень. Президент також повідомив, що ще 1 млрд грн буде виділений, як субвенція на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад та зазначив, що існує «ще кілька сюрпризів для територіальних громад». В той же час, Глава держави зауважив, що не всі керівники місцевої влади навчилися «користуватися плодами децентралізації».

«Хтось вкладається в масштабні регіональні проекти. На більшості територій будуються дороги, об'єкти інфраструктури, об'єкти освіти, заклади охорони здоров'я, освітлення, сміттєпереробка. А дехто зберігає мільярди, якщо не десяток мільярдів на своїх рахунках», – зазначив Президент. «Люди не будуть чекати, поки ви заробите на цих депозитах», – звернувся Глава держави до учасників засідання. Петро Порошенко наголосив, що зміни в податковій базі та прийняття рішення щодо децентралізації ухвалювалися для того, щоб наблизити центр прийняття рішень до людини в територіальній громаді. «І те, що ми досі чекаємо поки до нас прийдуть якійсь ідеї, аж ніяк не може бути виправданням», – підкреслив Президент. Він повідомив, що станом на 1 вересня понад 10 млрд грн становлять залишки коштів у місцевих бюджетах.

14699679_1679716099010332_1600733782_o

Верховна Рада України

З 10 по 13 жовтня народні депутати України працювали у комітетах, комісіях, фракціях і групах.

12 жовтня у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист». Учасники парламентських слухань зазначили, зокрема, що в Україні посилюються негативні тенденції в сфері забезпечення та захисту прав дітей. Особливе занепокоєння учасників парламентських слухань викликала ситуація із забезпеченням права дітей на охорону здоров’я.

Популярні тарифи

Народні депутати України на своїх пленарних засіданнях частіше говорять про тарифи, ніж про війну. Про це повідомлено у звіті Комітету виборців України, який зробив контент-аналіз стенограм ВРУ за період лютого-липня 2016 року. У звіті повідомлено: «За останні півроку роботи парламенту депутати згадували у своїх виступах тарифи 438 разів – шість разів за пленарне засідання. Тоді як про війну говорили 342 рази».

Найчастіше про тарифи, за інформацією, що міститься у звіті, говорили депутати «Батьківщини» та Радикальної партії Ляшка: 82 та 69 згадок відповідно. Депутати «Опозиційного блоку» згадували тарифи 62 рази, «Самопомочі» – 43, Блоку Петра Порошенка – 30 разів. Фактично ігнорували тему тарифів депутати «Народного Фронту» – лише 8 згадок. Майже всі згадки про тарифи зі сторони «Батьківщини» та РПЛ носили негативний характер: «Серед епітетів, які найчастіше використовували обидві фракції щодо тарифів: «завищені», «корупційні», «драконівські», «грабіжницькі», «непрозорі». Депутати РПЛ 12 разів вжили словосполучення «тарифний геноцид». Найчастіше обидві фракції критикували встановлення ринкової ціни на газ для населення і промисловості, а також видачу субсидій», – пишуть експерти у звіті.

Кабінет Міністрів України

У 2017 році Уряд планує здійснити низку кроків, що започаткують масштабне реформування системи охорони здоров’я. Про це 10 жовтня під час розширеної презентації реформи у сфері охорони здоров’я за участю представників обласних, Київської міської державної адміністрації, міських голів та керівників структурних підрозділів охорони здоров’я заявив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

За словами Віце-прем’єр-міністра, вже на початку 2017 року планується здійснити низку кроків, що покращать якість і доступність надання медичних послуг для кожної конкретної людини: це реформування первинної медичної допомоги та створення підґрунтя для розвитку сімейної медицини, введення референтних цін на ліки та механізму часткової компенсації вартості ліків для певних видів захворювань, що зробить ліки більш доступними для пацієнтів, затвердження медичних протоколів лікування та запровадження елементів страхової медицини.

Уряд на засіданні в середу ухвалив Концепцію популяризації України у світі й просування інтересів країни у світовому інформаційному просторі, розроблену Міністерством інформаційної політики. Як наголошується в документі, ефективне просування інтересів України можливе за умови системного підходу, з урахуванням багатьох факторів. Зокрема, для досягнення результату передбачається об'єднати зусилля багатьох організацій, органів влади, неурядових організацій, лідерів думок. Мініформполітики візьме на себе функції координатора цього процесу. При цьому зазначено, що раніше недоліками інформполітики України були змагання органів влади щодо формулювання цінностей і контролю над ресурсами; прийняття концептуальних рішень без залучення експертів; акцент на візуальній складовій, брендингу без системних рішень; недостатнє залучення регіонів; акцент на туристичних організаціях замість роботи з лідерами думок, студентами, бізнесом. Після ухвалення концепції будуть розроблені заходи щодо її реалізації, створять міжвідомчі комісії з окремих напрямів, оголосять відкриті конкурси на елементи брендингу.

Уряд ухвалив рішення про створення Національного комітету промислового розвитку, який повинен стати механізмом вирішення проблем вітчизняної промисловості і створення передумов для вироблення конкурентного національного продукту.

Електронні послуги

12 жовтня в Україні запроваджена нова електронна послуга з он-лайн реєстрації земельної ділянки. До кінця року електронна послуга буде доступна у пілотному режимі для міста Києва та Чернігівської області, а з 1 січня 2017 року запрацює по всій Україні. Нагадаємо, що раніше запроваджено надання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку, доступ до інформації про право власності та речові права земельної ділянки он-лайн. До кінця 2016 року планується запровадити ще три електронні послуги у земельній сфері.

13 жовтня 2016 року Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак представив політичну пропозицію проекту Концепцію реформування системи природоохоронного контролю, якою передбачено ліквідацію Держекоінспекції та створення нового природоохоронного органу.

До кінця року Уряд розробить Стратегію розвитку українських доріг. Про це Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив на засіданні Ради регіонального розвитку. «Треба зробити висновки, і наступного року в рамках децентралізації управління дорогами та створення Дорожнього фонду повинні бути і проекти, і пріоритети. До кінця року Урядом буде створена і затверджена стратегія розвитку українських доріг. Повинні будувати дороги, які ведуть і підкреслюють наші логістичні можливості і створюють нормальні умови для пересування по країні. Тому така стратегія повинна з'явитися і з'явиться до кінця цього року», – сказав він.

Кабінет Міністрів України до кінця року завершить роботу над Енергетичною стратегією України, яка передбачатиме заходи щодо досягнення енергетичної незалежності країни. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Ради регіонального розвитку. Говорячи про визначені Урядом пріоритети в проекті Бюджету на 2017 рік, Прем'єр-міністр зазначив, що заплановане створення Фонду енергоефективності. Уряд розраховує, що Фонд отримає ресурс у 4 млрд. грн., який буде повністю проінвестований для потреб з енергозбереження.

Нові партійні відрухи

У п'ятницю, 14 жовтня, в Києві пройшов установчий з'їзд партії «Національний корпус», лідером якої став народний депутат Андрій Білецький. Він отримав мандат лідера на 4 роки. Партія «Нацкорпус» створена шляхом перейменування партій «Громадянський рух «Чесні справи» і «Патріот України». Першим заступником голови партії обрано Назара Кравченка, а заступником – Миколу Кравченка (однофамільці, не родичі). Виступаючи перед делегатами, Білецький заявив, що «Національний корпус» стане партією прямої дії. «Ніяких слів, білбордів, витрати часу на телешоу, дебати», – наголосив він. Партія виступає за відновлення ядерного потенціалу України, націоналізацію стратегічних підприємств і легалізацію вогнепальної зброї.

Раніше куратор полку «Азов» Андрій Білецький в інтерв'ю журналу «Фокус» говорив, що нова партія не буде використовувати ні назву, ні символіку «Азова». Білецький також заявив, що лідером партії не буде, оскільки для цього йому потрібно звільнитися з Національної гвардії.

Боротьба з корупцією

12 жовтня, під час засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції, було розглянуте питання щодо шляхів вирішення технічних проблем електронної системи декларування, що перешкоджають виконанню Закону України «Про запобігання корупції». Голова Комітету Єгор Соболєв зазначив, що «основна загроза, яку ми всі бачимо для роботи системи відкритості всіх декларацій посадовців – це робота сайту. Все суспільство може дізнаватися про декларації через сайт, декларації можуть подаватися тільки через сайт і з цим є великі проблеми». Як наголосили представники громадськості, система е-декларування в окремих положеннях і розділах не відповідає вимогам Закону України «Про запобігання корупції» і підзаконним актам. Виступаючі наголошували на необхідності вжиття термінових заходів із усунення цих проблем. Адже в іншому випадку вони можуть стати причиною для відмови суду притягти до відповідальності осіб, в деклараціях яких виявлено невідповідності.

Під час засідання Кабміну віце-прем'єр-міністр Павло Розенко і міністр інформаційної політики Юрій Стець поскаржилися на процедуру заповнення електронних декларацій. Стець зазначив, що декларацію не можна роздрукувати і це створює незручності. Розенко зазначив, що у формі є поля, які він не повинен заповнювати, а перейти на наступні він не може.

Усі державні службовці повинні до кінця місяця заповнити електронні декларації. За словами Гройсмана, всі повинні «сумлінно заповнити декларацію і раз і назавжди стати публічними». Він зазначив, що в цьому питанні «необхідно поставити крапку». Прем'єр-міністр висловився за вдосконалення інтерфейсу системи електронних декларацій: «Треба зробити інтерфейс цих декларацій таким зручним і зрозумілим, щоб ні в кого не виникало питань. Кожен хоче сьогодні, відповідно до закону, заповнити її сумлінно, і необхідно, щоб система не заважала це робити. Необхідно систематизувати всі відгуки, технічно їх опрацювати, врегулювати програмне забезпечення».

14614365_1679716119010330_1827313864_o

плашка 3

Синютка і його команда

Голова Львівської ОДА Олег Синютка відреагував на недостойну поведінку очільника Пустомитівської РДА Володимира Говенка стосовно мешканки району. Відтак, він доручив провести перевірку факту, результати якої і визначать ступінь вини керівника району та його відповідальність. Дане питання також розглядалось на пленарному засіданні Львівської обласної ради, що відбулось 12 жовтня. Депутати Львівської обласної ради не підтримали проект звернення до Президента Петра Порошенка та голови Львівської ОДА Олега Синютки щодо негідної поведінки голови Пустомитівської РДА Володимира Говенка. «За» проголосував лише 31 депутат. Зокрема, проект звернення майже у повному складі не підтримала фракція БПП.

11 жовтня на рахунки ДП «Львіввугілля» надійшли кошти за реалізацію вугільної продукції в сумі 33 млн грн. Це дозволило погасити 42% заборгованої зарплати за серпень. Про це повідомив заступник директора департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА Михайло Грет. Слід зауважити, що станом на сьогодні залишок заборгованості складає 45,6 млн. грн. або 58% зарплати за серпень.

10 жовтня трудовому колективу представили начальника Західного офісу Державної аудиторської служби України  Романа Кроляка та заступника начальника Володимира Воїнського. Новопризначених керівників представила Голова Державної аудиторської служби України Лідія Гаврилова та розповіла як триває процес переходу територіальних держфінінспекцій в Держаудитслужбу.

14689906_1679716125676996_1527034577_o

Львівська обласна рада

11 жовтня відбулось чергове пленарне засідання Львівської обласної ради. Основним питанням порядку денного мало стати схвалення змін до перспективного плану територіальних громад Львівщини в частині десяти районів. Однак, на початку засідання голова обласної ради Олександр Ганущин заявив, що учора мав зустріч з міським головою Львова Андрієм Садовим, і той попросив перенести розгляд питання Жовківського та Яворівського районів на 25 жовтня. Це викликало протест у частини депутатів, які заявили, що зміни були розглянуті та погоджені на засіданні профільної депутатської комісії. Втім більшість депутатів таки вирішила розгляд перенести. Тоді було прийняте компромісне рішення – Львівська обласна рада 12 жовтня розглядає перспективні плани об’єднання територіальних громад усіх десяти районів, які були заплановані, але рішення прийме лише по трьох – Мостиському, Старосамбірському і Жидачівському районах.

Відповідно депутати прийняли рішення, що у Мостиському районі будуть створені 3 громади – Шегинівська сільська, Мостиська міська та Судововишнянська міська громади. У Старосамбірському районі передбачається створення семи громад – Старосамбірської міської, Стрільської сільської, Міженецької сільської, Новоміської сільської, Нижанковицької сільської, Хирівської міської і Добромильської міської громади. У Жидачівському районі мають бути сформовані 5 громад – Гніздичівська селищна, Жидачівська міська, Журавнівська селищна, Новострілищанська селищна та Ходорівська громади.

Активісти і конкурс

Участь у конкурсі на посаду директора комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський геріатричний пансіонат» візьмуть п’ятеро осіб: Ольга Борщевська, Оксана Завада, Микола Модь, Анастасія Рибак та Петро Попадюк. Таке рішення прийняла відповідна конкурсна комісія 10 жовтня. Конкурс на вакантну посаду в цьому комунальному закладі проводиться вдруге. 10 жовтня відбувався перший етап конкурсу на посаду директора Львівського геріатричного пансіонату. Засідання комісії по відбору кандидатів не обійшлося без участі «активістів», які ледь не зірвали засідання, адже на їхню думку громадськість у комісії представляє «не та людина» (голова Громадської ради при ОДА Степан Середа). На відео, яке оприлжднили у мережі Фейсбук, можна впізнати одіозну львівську активістку Лесю Турашвілі. На запитання до Лесі Турашвілі, яке відношення конкурс має до учасників АТО, активістка відповіла, що ветерани АТО також можуть невдовзі опинитися у пансіонаті. Наступне засідання комісії відбудеться 18 жовтня о 15.00 год. у малій сесійній залі ЛОР.

13 жовтня у Львівській облраді розпочалися слухання звітів щодо виконання обласних цільових програм  за результатами 9 місяців. Заслуховуватимуть звіти до 20 жовтня. За підсумками проведених слухань, буде проаналізований відсоток виконання програм та ефективність використання бюджетних коштів. Відтак обласна рада на своєму засідання 25 жовтня розгляне рішення щодо внесення змін до показників обласного бюджету за результатами 9 місяців цього року.

Вибори

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії № 437 від 7 жовтня «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 18 грудня 2016 року», 18 грудня 2016 року відбудуться перші вибори у Жовтанецькій сільській об’єднаній територіальній громаді Кам’янка-Бузького району, Мостиській і Судововишнянській міських та Шегинівській сільській об’єднаних територіальних громадах Мостиського району, Давидівській сільській об’єднаній територіальній громаді Пустомитівського району та Нижанковицькій селищній об’єднаній територіальній громаді Старосамбірського району.

17 жовтня в Окружному адміністративному суді Києва відбудеться перше засідання щодо визнання неправомірними постанов Центральної виборчої комісії щодо відмови у призначенні виборів у Воютицькій сільській раді Львівської області. Відмову у призначенні виборів Центральна виборча комісія мотивує тим, що Воютицька сільська об’єднана територіальна громада складається із сільських рад різних районів – Воютицької Самбірського району та Лютовиської і Сусідовицької Старосамбірського району. Попри те, що закон і методика формування об'єднаних громад, складена Кабінетом Міністрів, таке утворення громад дозволяє, ЦВК, перш ніж призначити вибори, вимагає від Верховної Ради змінити межі районів.

Боротьба з корупцією

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України спільно з Головним управлінням по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Служби безпеки України 13 жовтня 2016 року затримано прокурора Львівської місцевої прокуратури № 3 за фактом одержання неправомірної вигоди у сумі 2 тис. доларів США за зайняття у судових дебатах позиції щодо звільнення обвинуваченої від відбування покарання з випробуванням.

14786973_1679716132343662_1173008178_o

плашка 4

Жителі міста Гайсин (Вінницька область) намагалися перекрити дорогу, щоб перешкодити 13-и машинам із львівським сміттям вивантажити відходи на місцевому звалищі. Про це в середу, 12 жовтня, повідомив керівник громадської організації «Правий сектор» у Вінницькій області Олександр Бендяк. «Люди бачили, що на полігон заїжджали фури зі львівськими номерами. Казали, нарахували 13 машин. Затурбувалися, стали чергувати. Але нових машин не було», – цитує слова пана Бідняка місцеве видання.

Депутат Гайсинської райради Олександр Колісниченко зазначив, що близько п'ятдесяти мешканців мікрорайону Замостя вийшли на акцію протесту, хотіли перекривати дорогу, але їх умовили не вдаватися до таких радикальних дій. «Вони розповідали, що особисто бачили львівські машини. А працівники звалища зізналися, що до них приїхали фури, які тиждень стояли заблокованими в Погребищі. Звичайно, людей обурило це: погребищани відстояли свій смітник, а гайсинчани впустили чужих», – зазначив депутат.

Окрім цього, в заповіднику «Древлянський», який розташований у Житомирській області, виявили масштабний вивіз і скидання побутових відходів, які були завезені з Львівської області. Також тони львівського сміття несанкціоновано вивезли на Канівське звалище.

У нашій державі є велика проблема з політичним сміттям, особливо у Львівській області. Місто є чистим, так в певні дні є перевантаження на деяких майданчиках. Жодної допомоги від держави немає, лише балачки. Таку відповідь дав міський голова Львова Андрій Садовий на запитання «Яка ситуація у місті зі сміттям?».

14787474_1679716129010329_149665868_o

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: