У Німеччині тестують безумовний дохід у тисячу євро

e24de8433209392c31d29c1298ab33d0

З 2014 року 26 жителів Німеччини взяли участь у соціальному експерименті, в рамках якого їм виплачували по тисячі євро на місяць, щоб з'ясувати, чи можливо ввести в країні безумовний дохід.

Експеримент під назвою «Mein Grundeinkommen» ( «Мій базовий дохід») проводить берлінський підприємець Мікаель Бохмейер. «Базовий дохід» фінансується на гроші, зібрані краудфандінгом, пише The Los Angeles Times.

У рамках долсідження, чоловік хотів з’ясувати, як поведуть себе німці, якщо держава почне безоплатно щомісяця виплачувати кожному громадянину суму у тисячу євро (близько 30 тисяч гривень).

У Німеччині до цієї ідеї багато хто ставиться скептично, мовляв, через гроші німці просто перестануть працювати і почнуть приносити економіці країни збитки.

Наразі Уряд вже почав експериментувати з подібними виплатами, але тільки для дітей і підлітків. До 25 років в Німеччині вони мають право безоплатно отримувати близько 200 доларів на місяць (близько 14 тисяч рублів).

За словами Бохмейера, який нещодавно звільнився з інтернет-стартапу і з тих пір вів безтурботне життя, базові виплати дозволять жителям країни значно збільшити свою креативність.

«Згодом машини почнуть виконувати за нас майже всю механічну роботу. Для того, щоб почати займатися креативною діяльністю, людям потрібен якийсь захист, щось, що дозволяє їм відчувати себе вільно. І саме це вони можуть отримати з базовими виплатами», — упевнений Мікаель Бохмейер.

Зі старту експерименту у ньому взяли участь 26 осіб. Ще понад 30 тисяч людей зробили пожертви на його проведення. Учасників експерименту підприємець обирав за допомогою лотереї у берлінському театрі перед аудиторією. У реальному часі її транслювали у Мережу.

Учасники могли розпоряджатися своїми грошима як завгодно, але мали звітувати про свою діяльність.

«Всі учасники проекту сходяться в одному: вони починають краще спати по ночах. Але в їх житті змінюється не так вже й багато: студенти продовжують навчатися, робітники — працювати, а ув'язнені —  сидіти в тюрмі. Зміни стосуються здебільшого їх способу мислення. Люди відчувають себе більш вільними і здоровими», — каже автор експерименту.

Бохмейер розповів пресі, що один з учасників витратив свою першу тисячу євро на гучну вечірку, щоб «вивести нудьгу зі свого організму», а інший впорався зі стресом, пов'язаним з виплатою аліментів і страхом втратити роботу.

Читайте також: Фінляндія запускає експеримент з безумовним доходом для 2000 громадян

Житель міста Мюнстера звільнився з роботи в колл-центрі, яку ненавидів, і повернувся на навчання, щоб отримати роботу мрії — викладача дитячого садка.

Експеримент Бохмейера покликаний переконати скептично налаштованих німецьких політиків в тому, що значні витрати держави окупляться оздоровленням суспільства, проте він сам розуміє, що в Німеччині в найближчим часом базових виплат чекати не варто.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: