До ЗНО менше місяця. Що варто знати школярам і студентам

зно

Уже в 20-их числах травня розпочинається основна сесія Зовнішнього незалежного оцінювання, пише Дивись.info.

Уже в 20-их числах травня розпочинається основна сесія Зовнішнього незалежного оцінювання, пише Дивись.info.

Саме результати цього тестування є обов’язковою складовою для вступу до вищих навчальних закладів.

Як триває підготовка до основної сесії та якими є результати пробного тестування, яке проводять щорічно, журналістам Дивись.info розповіла директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

До Львівського регоінального центру відносяться одразу три області – Львівська, Рівненська та Волинська.

Підсумки пробного ЗНО

Цього року на участь у пробному Зовнішньому незалежному оцінюванні зареєструвалася така кількість учнів, яка здавала 37 000 тестувань. Понад 20 000 були учасники, які обирали українську мову та літературу. Велика частина з них – понад 2 000 – студенти коледжів, які вперше цього року будуть здавати українську мову як державну підсумкову атестацію через систему Зовнішнього незалежного оцінювання. І випускники загальноосвітніх навчальних закладів. Явка була дуже високою – 98% українська мова та література.

31-го числа найбільшою новизною було те, що з іноземних мов – англійська, німецька, французька, іспанська - було введено аудіювання. Щоправда з англійської мови аудіювання в пунктах пробного тестування Львівського регіонального центру відбувалося тільки перших 17 хвилин. Причина тому – неякісні диски.

«Це наша помилка, Львівського регіонального центру. Яку ми розуміємо і віримо у те, що вона не повториться на основному тестуванні. Бо вже не ми готуємо ці диски на основну сесію», - каже директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Опісля проходження тестування учасники подавали свої відповіді для того, щоб побачити рейтинг і результат серед учасників пробного ЗНО.

«Ці графіки, які нам надіслав Український Центр оцінювання якості освіти, показують дуже високу вмотивованість учасників пробного тестування. Тому що графіки з кожного предмету є майже ідеальні – ідеальний розподіл. Це є такий хороший одногорбий верблюд, який показує, що найбільша кількість учасників – це є «середнячки», які здають умовно на 150. Але цей горб дуже рівний. Тобто вмотивованість і зацікавленість учасників пробного є дуже хорошою. Такого, розуміємо, не буде на основній сесії. Бо на основній сесії будуть здавати всі українську, математику або історію і якийсь третій іспит. Бо це є обов’язкових 3 предмети для Державної підсумкової атестації», - зазначає Лариса Середяк.

До основного ЗНО – менше місяця

Зараз, наголошують у Регіональному центрі,  іде підготовка для проведення основної сесії. 22 травня буде відбуватися ЗНО з першого предмету - математики. 24 травня найбільший іспит – українська мова та література.

У Львівській області на мову зареєструвалися 21 177 учасників. А загалом у всіх 3 областях Львівського регіонального центру – понад 45 ооо учасників будуть здавати українську мову та літературу й інші предмети.

фото: Міністерство освіти і науки України, офіційний сайт

Також велику увагу приділили проходженню ЗНО тим, хто у реєстраційній картці ставили позначку, що потребують спеціальних умов. Це, зокрема, учасники з вадами опорно-рухової системи, слуху та зору. Для них будуть створені додаткові умови.

«У місті Львові 82 школа – пункт тестування. Там є і ліфт, і туалети, і пандуси. Практично у кожному районному центрі визначена школа за пандусом. Ті учні, які мають тяжкі вади, є у Червонограді і у Турківському районі. І в Турці, і у Червонограді облаштовуються навчальні заклади, щоби можна було заїхати на перший поверх. І, зрозуміло, що така дитина буде писати в аудиторії на першому поверсі. Окрім опорно-рухового, у нас є діти, які потребують сурдоперекладачів. І є діти, які не розмують мови сурдоперекладу і мають можливість вокристати слуховий апарат. Але про це наперед треба було вказати. І тоді відповідальний за пункт тестування – керівник навчального закладу – знає про те, що така людина прийде з додатковим апаратом і можна буде його використовувати безпосередньо в аудиторії. Для тих, хто здаватиме аудіювання з вадами слуху, то це окремі аудиторії. Таким учасникам буде даватися текст і вони будуть праювати з текстом. У нас є кілька і таких людей. І вперше цього року Український уентр оцінювання буде робити апробацію шрифта Брайля під час додаткової сесії тестових зошитів. І з Львівської області є 4 учасники, які братимуть участь в такій апробації», -додає Лариса Середяк.

Основні правила: що треба пам’ятати

Під час проходження ЗНО учасникам варто пам’ятати кілька основних моментів. Насамперед кожному треба перевірити свої документи. А це сертифікат, паспортний документ та інформаційна картка.

«У цій інформаційній картці є число, місяць, рік народження. Для нас для проходження ЗНО це не дуже важливо. Тому що на сертифікаті не ставиться число, місяць, рік народження. Але далі база атестатів і база сертифікатів є зв’язана. І якщо замість 13 написано 31, то це різні люди. Вони далі будуть мати проблеми. Але до ЗНО важливо мати серитфікат, оригінал документа і з 30 квітня на інформаційній сторінці кожного учасника буде розміщене запрошення, куди, в який пункт тестування необхідно буде прийти на той чи інший предмет», - зауважує директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Опісля учасникам варто дізнатися адресу цього пункту тестування та можливості добирання. Детальна інофрмація про це буде на сайті Львівського регіонального центру. Втім саме раціонально розприділений і розрахований час зможе гарантувати безпроблемне проходження ЗНО.

Адже від 10:15 до 10:50 в день проходження ЗНО усі учасники матимуть можливість пройти у пункт тестування. До 11:00 години буде час, аби знайти аудиторію. А вже в 11:00 в усіх пунктах тестування по цілій Україні розпочинається ЗНО з того чи іншого предмету.

Мобільними телефонами користуватися заборонено.

З собою треба мати дві ручки однакового кольору – чорного - і водичку. Бажано, аби посуд з водою був прозорим.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: