На Львівщини майже 600 тисяч пацієнтів підписали декларації: лікарі розповіли про процедуру (фото)

IMG_2768

Станом на сьогодні, мешканці Львівщини підписали вже майже 600 тисяч декларацій із лікарями.

Про це розповіла 18 червня під час брифінгу головна лікарка Миколаївської районної лікарні Ірина Хрущ, передає кореспондент Дивись.info.

«Сьогодні ця цифра становить 591 тис 191 декларація. На Львівщині зареєстровано в системі еХелс 118 лікувальних закладів і 1482 лікарі можуть обиратися для надання медичної допомоги», - зазначила Ірина Хрущ.

За її словами, в Миколаївському районі на Львівщині успішно стартувала медична реформа з вибору сімейного лікаря.

«Зокрема, станом на сьогодні в Миколаївському районі з сімейними лікарями, педіатрами, терапевтами вже підписано 14 467 декларацій і також дуже тішимося, що маємо трійку лідерів сімейних лікарів, які вже підписали понад норму декларацій», - підкреслила пані Ірина.

«Серед них, це є сімейний лікар – головний лікар амбулаторії с. Рудники Олег Стецишин, який вже має 1992 підписані декларації, Галина Андрусик, яка станом на сьогодні підписала 1814 декларації та Зоряна Добушовська, яка працює в міській амбулаторії та підписала близько 1400 декларацій», - розповіла головна лікарка.

Окрім того, вона відзначила, що всі мешканці Миколаївського району є небайдужими і скористалися своїм правом подбати про здоров’я та обрати того лікаря, якому вони довіряють.

«В місті проживає 14 900 тис людей. Найбільше підписали декларацій із лікарями мешканці сіл Рудники, Криниці, Гірське та Миколаїв. Загалом 33% мешканців Миколаївщини вже обрали свого лікаря», - додала Ірина Хрущ.

Журналісти також поспілкувалися із сімейним лікарем, головним лікарем Рудниківської лікарської амбулаторії Олегом Стецишиним, який має 1992 підписані декларації.

«Я вже два роки працюю на даній дільниці і маю довіру серед людей. Тішить, що пацієнти свідомо приходять та підписують декларації. Якщо людина обрала собі лікаря, то вона йому довіряє, надіється на пораду, лікування основних захворюваностей, які можна лікувати на первинному рівні», - каже Олег Стецишин.

За його словами, згідно з рішень МОЗ, в перелік послуг, які надає сімейний лікар, входить огляд, загальні лабораторні аналізи, електрокардіографія, профілактичні щеплення, лікування основних поширених захворювань на первинному рівні, виписка рецептів по програмі доступні ліки, виписка пільгових рецептів, скерування, ведення неускладненої вагітності і т.д.

Читайте також: Вибір сімейного лікаря: що обов’язково треба знати пацієнтам

«Кількість підписаних декларацій – це фінансовий ресурс, який буде виділятися національною службою на кожного підписаного жителя в розмірі основної акредитаційної ставки або з коефіцієнтом в залежності від особи. Але треба розуміти, що це є загальний ресурс на заклад. Відповідно із нього має фінансуватися заробітна плата і адміністрування, поточні ремонти, забезпечення матеріально-технічної бази», - відзначає лікар.

«В нашій амбулаторії на 4 тисячі людей працює два сімейних лікаря. Але лікарі, які мають вже відповідну кількість пацієнтів, чисто з технічних можливостей більше не зможуть укладати декларації із пацієнтами, тому очікують пояснення та доповнення цій процедурі», - скаржиться лікар.

Що стосується труднощів, то Олег Стецишин зазначив, що зараз вся процедура підписання декларацій проходить успішно, хоча на початках дещо тяжко працював портал з реєстрації та інколи з перебоями працювала система СМС-повідомлень із кодами.

Своєю чергою, сімейна лікарка сімейної практики медицини села Гірське Галина Андрусик, яка працює в Гірському вже понад 20 років, пояснила, що побачила, як люди позитивно сприйняли медичну реформу і активно підписують декларації ще із самого початку її старту.

«Хоча, бажаючих підписати декларацію, значно більше, ніж того передбачає закон», - додала лікарка, яка вже має понад 1800 підписаних декларацій.

Водночас, у Миколаївську районну лікарню прийшла підписувати свою декларацію місцева жителька Мар’яна Мовчанюк, яка зазначила, що люди вже знають штат лікарів, які тут працюють, тому їм легше вибрати собі медика.

«Поки важко щось сказати про плюси та мінуси реформи, бо це щось нове для нас. Але думаємо, що сімейний лікар буде знати історію хвороби дитини і це буде плюсом. Також люди сподіваються, що не буде таких черг, тому що на прийом із дитиною раніше було важко потрапити, коли багато діток проходили медогляд», - сказала пацієнтка.

Загалом підписання декларації із лікарем у пані Мар'яни зайняло близько 20 хвилин.

Читайте також: Лікар для кожної сім'ї: як не помилитись з вибором

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: