До Дня ДШВ: львівські десантники в об'єктиві Дивись.info (фото, відео)

IMG_4654

Завтра, 21 листопада, Україна відзначатиме День Десантно-штурмових військ. 

Завтра, 21 листопада, Україна відзначатиме День Десантно-штурмових військ.

У Львові дислокується 80-та окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ, тож львівські десантники неодноразово потрапляли в об'єктив наших журналістів: на військових навчаннях, урочистостях, акціях та поминальних заходах. Відтак, пропонуємо пригадати кілька цікавих подій та матеріалів з нагоди професійного свята українських десантників.

Вдома!

Зворушливо цьогоріч зустрічали бригаду у Львові із чергової довгої поїздки на фронт. 30 червня нинішнього року з нагоди повернення бригади зі сходу організували урочистості, а сама 80-та бригада у повному складі пройшла ходою центром міста.

Десантники цього разу протягом 8 місяців виконували бойові завдання на Луганському напрямку. Як розповів командир бригади, полковник Володимир Шворак, восьмимісячне відрядження в зоні проведення ООС пройшло з мінімальними втратами – лише один військовослужбовець загинув.

Водночас загальні втрати бригади за всі роки війни становлять 105 військових. Власне, саме портрети цих полеглих побратимів і очолювали колону десантників під час ходи.

 

Усі фото з події дивіться тут.

Найсильніша команда

Цього літа Львів приймав  ІІ-ий Всеукраїнський чемпіонат на здобуття титулу «Найбільш фізично підготовлена команда військовослужбовців Десантно-штурмових військ ЗСУ». Серед інших команд у фіналі були й учасники з 80-ки. До слова, про те, як вони готувалися до змагань, можете подивитися тут.

Змагання просто неба проходили на витривалість, фізичну підготовку, швидкість та вправність. Слідкувала за змаганнями команда сертифікованих суддів із кросфіту, а змагання відбувається на спеціальній арені.

Повний фоторепортаж зі змагань дивіться тут.

Нові традиції

За останні кілька років журналісти Дивись.info спостерігали, як змінюються традиції в бригаді.

На заміну блакитним беретам (які ми також ще «застали») прийшли нові «маруни», а 2 серпня із дня суто святкового й веселого перетворився на більш спокійний та навіть дещо жалобний день (адже щороку цього дня після шикування у частині десантники вирушають на цвинтар – до полеглих побратимів, яких ніколи не забувають).

Тепер 2 серпня традиційно демонструють новітню бригадну техніку, з якою воюють на передовій, згадують загиблих тощо.

Більше фото про відзначення 2 серпня у 80-ій бригаді дивіться тут і тут.

Стрибки

Одна із довгоочікуваних подій для хлопців та дівчат з бригади - навчальні стрибки. Журналістам вдалося разом із бригадою відвідати аеродром Цунів під Львовом, аби подивитися на перші з часу початку війни з Росією навчальні стрибки 80-ої бригади.

Цьогоріч навчальні стрибки повторилися. А великий репортаж про минулорічні дивіться та читайте тут.

Пройшли війну

Неодноразово ми розповідали і історії львівських Захисників.

Про жорстокий бій біля Веселої Гори 5 вересня 2014 року ми розпитали у учасника подій, Ігоря Бездуха – десантника, командира БТРа №125, який потрапив у ворожу засідку і брав участь у тому бої. Тут читайте детальну розповідь Захисника про ці трагічні події, які забрали життя 40 українських захисників.

Поспілкувалися ми і з нескореним Сергієм Романовським, що був командиром роти десантників на фронті. Він розповів, як у доволі юному віці (на той час йому було 23 роки) командував ротою під час виконання бойових завдань на Луганщині.

Потім у Сергія була бойова травма, ампутація ноги і реабілітація. Та Захисник не занепав духом, а після повернення до Львова почав готуватися до участі в одних із найскладніших одноденних змагань у світі Ironman. Детальніше цю історію читайте тут. 

Розповідали ми й про добровольців 80-ої бригади, які самі прийшли до військкомату із початком війни. Вони розповіли про військові будні. Детальніше про це читайте тут.

Розповідали ми також і деталі про героїчну оборону бригадою Луганського аеропорту. Про початок війни для бригади, бої за ЛАП та поранення нам розповів підполковник Микола Грицайчук.

Та про трагічні бої за 32-ий блокпост на Луганщині. До слова, про цей бій нам розповів капітан Володимир Вишневський, герой АТО, нагороджений орденом Богдана Хмельницького, що був важко поранений під час облоги 32-го блокпоста на Луганщині. Велику історію про це читайте тут.

Розповідали ми також ї про те, як частина бійців 80-ої бригади обороняла й ДАП. Про останні тижні в Донецькому аеропорті розповів львів'янин Іван Мілер. Драматичну історію читайте та дивіться тут.

Післямова

Двоє десантників з 25-ої десантної бригади з Дніпра після війни перебралися до Львова. Сергій Калитюк та Роман Панченко мають поранення, через які перестали ходити. Але це не завадило їм продовжити займатися спортом та навіть увійти до складу української національної збірної команди на минулорічних Іграх Нескорених у Торонто. Роман Панченко навіть привіз зі змагань нагороди за стрільбу з лука. Історію хлопців дивіться тут:

Редакція Дивись.info вітає наших десантників-захисників з Днем ДШВ, здоров'я вам й перемоги!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: