Тенденції будівництва: яка ситуація на ринку нерухомості у Львові

55_in
Фото: ілюстративне. Джерело: Forbes Украина

На ринку первинної житлової нерухомості Львова цьогоріч продовжуємо спостерігати будівельний бум.

Рік, що завершується, характеризується високою активність, як з боку покупців, так і з боку забудовників. Ми вирішили проаналізувати загальну ситуацію та ключові тенденції на ринку первинного житла за 2018 рік.

Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

Обсяги будівництва продовжують зростати

За 8 місяців 2018-го обсяг будівництва в Україні збільшився на 6%.

Зокрема, за підсумками січня-серпня 2018 року в Україні виконано будівельних робіт на 73,2 млрд грн.

Індекс будівельної продукції по відношенню до аналогічного періоду 2017 року склав 105,7%. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе. За підсумками звітного періоду індекс будівництва інженерних споруд склав 111,9%, будівель – 100,2% (житлових – 99,6%, нежитлових – 100,8%).

Наприкінці року за обсягом будівельних робіт Львівська область серед регіонів України посіла 5 місце, за темпом зростання будівельної продукції – 7 місце.

Зокрема підприємства Львівщини у січні-вересні 2018 року виконали будівельних робіт на 5337,5 млн.грн, що на 13,6% більше порівняно з січнем-вереснем 2017 року.

Здача житла скоротилася

За перше півріччя 2018 року введення в експлуатацію житла в Україні скоротилося на 27,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. За перші 6 місяців поточного року в експлуатацію ввели 3,45 млн кв м житла. Такі дані наводить Державна служба статистики.

Зокрема, у містах за два квартали введено в експлуатацію 2,7 млн ​​кв м житла (63,5% загального обсягу), в сільській місцевості - 1,19 млн кв м. При цьому 51,7% загального обсягу житла введено в одноквартирних будинках, 48,2% - в будинках з двома та більше квартирами, 0,1% - у гуртожитках.

У Києві та області, а також у Львівській області за підсумками першого півріччя 2018 року введено в експлуатацію 41,5% загального обсягу житла.

Згідно зі статистичними даними, зростання обсягу введення житла зафіксовано тільки в п'яти областях України. При цьому найбільше зниження відбулося в Києві - на 64,3%.

Читайте також: За 2018 рік на Львівщині стали менше будувати, а загальноукраїнська статистика виросла (інфографіка)

Ціни

За інформацією сайту з новобудов ЛУН, ціни на житло в новобудовах Львова дещо змінилися та навіть, як виявляється, квадратні метри подешевшали.

До прикладу, цьогоріч за квадратний метр в новобудові в середньому потрібно заплатити 570 доларів (15 900 грн). (станом на жовтень 2018 року, - ред.)

Зазначимо, що у 2016 році – це було 640 доларів, а у 2017-у – 620 доларів відповідно. Мінімальна ціна квадратного метра зараз, у 2018 році, – 390 доларів (10 500 грн).

Отже, у 2018 році квартиру у львівських новобудовах можна придбати на 70 доларів за квадратний метр дешевше, ніж у 2016-у.

Читайте також: У якому з районів Львова найпривабливіші ціни на житло в новобудовах

Первинне житло продовжує бути більш затребуваним

Первинне житло продовжує бути більш затребуваним, ніж вторинне і співвідношення на користь первинного житла на сьогодні зросла і становить приблизно 70% на 30%.

В першу чергу це пов’язано з тим, що, покупка квартири в новобудові дозволяє розтягнути платіж в часі, скориставшись розстрочкою або кредитною програмою, пише ІБК Обрій.

Детальніше про те, де вигідніше купувати житло читайте у нашому матеріаліПервинний чи вторинний ринок: де вигідніше купувати житло

До слова, будівельна компанія "Львівська Мрія" зараз веде два великих проекти житлових комплексів.

ЖК на вул. Княгині Ольги 1-5 – це три дев’ятиповерхових цегляних будинки з підземним паркінгом, просторим внутрішнім двором та дитячим садочком.

Детальніше про характеристики житлового комплексу читайте тут.

Крім того, у першому кварталі 2020 року у Львові введуть в експлуатацію новий ЖК «Львівська Мрія» на вулиці Під Голоском.

Житловий комплекс на вул. Під Голоском складається з 10-поверхового будинку на дві секції, підземного паркінгу та зручної прибудинкової території.

ЖК розташований близько до Брюховицького лісу, так званих «легень Львова» та у 5 хвилинах їзди від центру міста.

Деталі проекту тут.

Як виграти подорож до Діснейленду, придбавши квартиру у Львові читайте у нашому матеріалі.

Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

Львівська Мрія – на ринку Львова вже 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК “Львівська Мрія” в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

ЖК “Львівська Мрія” неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі “Кришталева цегла”.

ЖК “Львівська Мрія” – помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу:

м. Львів, вул. Рубчака, 11

вул. Кн. Ольги, 1

тел.: (032) 241-08-08

(097) 811-80-80.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: