Багато технічних кандидатів та приховані козирі лідерів: яке шоу подарують українцям президентські вибори

MyCollages (2)

Президентська кампанія вже встигла не раз здивувати українців. Виборчий процес у розпалі, тож про лідерів та аутсайдерів, їхні шанси та козирі читайте в огляді політолога Миколи Давидюка.

Вибори обіцяють бути дуже брутальними, маніпулятивними, а українському виборцю варто бути дуже обережним, настороженим, підняти свій вік як виборця ментально і загально. Треба прийти надзвичайно виваженим, начитаним, аби прийняти правильне рішення, розуміючи, що наступні 5 років усі його податки буде витрачати людина, за яку він віддасть голос.

Треба прийняти правильне рішення, аби нічого не втратити, але й не топтатися в минулому, а стрімко почати йти вперед, як свого часу робила Польща і Румунія, і Словаччина й усі наші сусіди, які вже далеко попереду, чий шлях нам треба прискорено пройти.

Сенсаційний Зеленський

Володимир Зеленський став найбільшою сенсацією старту 2019 року як кандидат у президенти. Серйозний він чи несерйозний кандидат, - кожен може зробити висновок для себе, але про те, що він став кандидатом – беззаперечно. Це надзвичайно сильно насторожило Петра Порошенка, тому що в даному випадку він розглядає можливість політичного та бізнесового реваншу олігарха Коломойського. Хоча сам Зеленський електоральної загрози Порошенку не несе і голоси в нього не відбирає. Швидше, це відбирання голосів у партій сходу й у кандидатів-популістів, бо саме Зеленський є одним із найяскравіших персонажів, що можуть робити шоу; з точки зору контенту він взагалі кандидат №1, бо кількість відзнятих відео та фотоматеріалів – шалена та нетипова для політика, адже він все ж зі сфери шоу-бізнесу.

Зеленський претендує бути кандидатом інтелектуальним, в незначних його інтерв’ю саме такий натяк він намагається донести, хоча, відверто кажучи, вдається у нього це поки що дуже погано.

Фото з Фейсбук-сторінки Володимира Зеленського

Про те, чи підтримує Коломойський Зеленського, чи ні, можна визначатися, роблячи власний аналіз. Принаймні те, як часто він з’являється на каналі 1+1, зрозуміло, дає на це тонкий натяк. Друге – це намагання Зеленського просувати тези, що Коломойський ще й гроші йому винен, теж підпадає під зайві внутрішні сумніви й переживання кандидата, що всі здогадаються, хто саме є головним бенефіціаром його виборчої кампанії.

«Стеля» Зеленського - 20%

Зеленський не є претендентом на другий тур, навіть маючи таку кількість голосів. З одного боку, населення його підтримує під час соціологічних опитувань, але закривши очі й уявивши його президентом, усі розуміють, що не факт, що буде той політичний образ, який вони бачили у серіалі, а найбыльше, це буде багато в чому спотворена версія політики. Тому переважно вони віддаватимуть свої голоси за більш серйозних кандидатів. Власне через це історію з Зеленським більшість аналітиків, політологів розглядають виключно як історію парламентську, а президентські вибори бачать як трамплін, який дозволить Зеленському набрати до 20% при максимально найкращому сценарію для самого Володимира.

Електоральний лідер

Юлія Тимошенко -  електоральний лідер перегонів, яка закріпила за собою дану позицію ще практично рік тому та весь час її зберігала. Варто відзначити,  що зараз серед кандидатів у президенти порядок денний швидше формують Зеленський і Порошенко. Перший в силу своєї епатажності, нетиповості та асистемності. Другий – шляхом отримання Україною томосу, яке він намагається закріпити як своє персональне досягнення, навіть відвівши на другу лінію і нинішнього очільника церкви, й патріарха Філарета. І для цієї мети покликаний томос-тур.

Економічні форуми Тимошенко дещо відійшли у минуле. Вони втратили свою актуальність і не є такими цікавими та медійно яскравими, якими вони були, наприклад, влітку. Ці форуми багато в чому втратили динаміку, можливо через те, що втомилася команда, можливо, бо завершилися ідеї.

Дуже важливо, що Тимошенко досі здобуває бали за рахунок критики. Шляхом критики Порошенка і влади в цілому. Це, до речі, багато в чому прикриває не здобуття й не розширення кола нових симпатиків і «пробачає» її гріхи та помилки, яких вона припускається, та дозволяє їй триматися на першій сходинці.

Випробування другим туром

Єдиним великим випробуванням для неї буде другий тур: чи зможе вона мобілізувати максимальну кількість електорату, адже із перетоків, які у неї будуть в другому турі буде електорат Олега Ляшка та частково Анатолія Гриценка. Водночас, Ляшко підтримувати її не буде, що, зрозуміло, зупинить перетік до неї. Підтримка Гриценка сьогодні теж малоімовірна, тому що він сьогодні буде більше думати про власну парламентську кампанію, аніж про ситуативне партнерство з Юлією Тимошенко. Перетоку від Зеленського у неї практично не буде, тому розраховувати на додаткові бали їй буде достатньо складно, а в другому турі треба буде набрати 50% голосів.

Тому найбільша битва на Тимошенко чекає саме тоді і її штабу до цієї битви треба буде підготуватися максимально сильно.

Порошенко з козирем

Петро Порошенко ще у серпні-вересні сумнівався та задавав питання своїм соціологам: «Чи варто йти на президентські вибори на другий термін, чи краще придумати відступні шляхи?»  Після того, як він отримав інформацію щодо отримання томосу, він надзвичайно активно включився в кампанію. Навіть більше, йому вдалося переламати свій спадний тренд і практично кожного місяця він нарощує по 1%. Січень може принести йому навіть більше.

Водночас, Петру Порошенку не вдалося перебороти надзвичайну кількість негативу щодо власної персони. Це пов’язано з багатьма факторами, перший з яких – бідність. Це високі тарифи, низький рівень життя, величезна кількість людей, що виїхала за кордон, неможливість знайти роботу з адекватною зарплатою, надзвичайна зарегульованість податкової системи та багато інших проблем. Тому Петро Порошенко має виклики не лише електоральні між своїми конкурентами-кандидатами, адже один з найбільших викликів для нього – переконати населення щодо чистоти своєї персони.

Варто додати, що Порошенко намагається максимально здобувати від сього президентського туру з томосом. Він захоплює порядок денний. Розрахунок йде не лише на волонтерів-агітаторів, яких зараз активно, тисячами, наймають по всій країні, але й, як казав Леонід Кучма, що у президента завжди є прихований запас від 4 до 6%, який йому може дати адмінресурс. Також, якщо аналізувати соціологію, можна побачити дуже цікавий інсайт щодо того, що якщо Зеленський заважатиме Порошенку потрапити в другий тур, старт кандидата Вакарчука якраз відтягне найбільше голосів у самого Зеленського. Питання в тому, чи захоче Вакарчук підіграти Порошенку в даній медійній політичній кампанії, чи навпаки захоче грати у власну парламентську гру, розуміючи, що для президентських виборів у нього дещо вже втрачений час.

Гриценко у куті

Анатолій Гриценко, який намагається навколо себе об’єднати найбільш трендових демократичних політиків, виглядає так, що зайшов у глухий кут. Маленькі партії, які в нього вливалися, закінчилися, а з великих топових кандидатів типу Вакарчука чи Садового ніхто до нього приєднуватися не поспішає. Тому партія має певний виклик, певний геп, який вони або перестрибнуть, або у ньому лишаться.

Як на цей виклик відреагує його команда і сам лідер, власне, і залежатиме і президентський, і парламентський результат. Вести кампанію в очікуванні того, що великі топи до тебе приєднаються й нічого не робити, скажімо так, виглядає достатньо невпевнено. Взагалі, кампанія, побудована лише на злиттях і об’єднаннях, може не зібрати такої великої кількості голосів, якої вистачить для проходження в другий тур. Виборець у першу чергу очікує екшну, очікує дії, виборець очікує побачити свого кандидата, доторкнутися до нього рукою й повірити в його програму, яку кандидат має впевнено донести до свого виборця.

Технічні та від олігархів

Велика кількість технічних кандидатів нас очікує у цій виборчій кампанії. Взагалі, якщо аналізувати їхню якість, то це чи не найгірший склад з точки зору професійності, чесності, корупційності. Даний склад можна віднести до найгірших за всю історію незалежної України.

Тому хвиля реєстрації технічних кандидатів уже почалася, багато хто з них уже здав документи і ще не пройшов офіційної реєстрації. Але вони її пройдуть і ми зустрінемо однофамільців, технічних кандидатів для комісій, технічних кандидатів по відтягуванню голосів.

Читайте також: Дивись.info запускає нову постійну рубрику для інформування про перебіг майбутніх виборів

Ще одна категорія кандидатів – це дуже близькі для олігархів, яким 4 роки обіцяли, що вони підуть у президенти, хоча серйозно такого наміру ніхто не мав. Але, оскільки прийшли вибори, олігархи опинилися у достатньо незручному становищі, тож цих кандидатів потрібно запускати, аби не втратити дружні відносини. Тому кілька мільйонів доларів, витрачених на кампанію, відповідатимуть статусу олігархів та розкрученню їхніх васальських проектів.

Кандидати-відбілювачі

Одна з найцікавіших груп кандидатів у президенти – це кандидати фонові. Зазвичай, це кандидати, які створюють тло відбілювання двох основних кандидатів. Для того, аби відбілити їхню корупційність за 20 років перебування в політиці, випускаються кандидати, які мають кримінальні або корупційні справи у минулому, зараз або в розгляді. Це намагаються подати як тло, на якому наші головні претенденти виглядають дійсно порядними інтелігентами й старожилами української політики.

Проросійський блок

Путін сьогодні інвестує надзвичайно багато власного особистого часу, знає всіх кандидатів, робить заміри, причому по всій території України, визначає, прогнозує. Він чітко розуміє, що свого прямого проросійського кандидата вони провести не можуть, тому інвестують, щоб здобути свого проєвропейського кандидата, аби потім вручити йому «в подарунок» свого проросійського прем’єр-міністра.

Росія має надзвичайно великий люфт на витрати на вибори, бо при успішному сценарії приходу до влади проросійського прем’єра й проросійської більшості в парламенті, повернення 2 млрд доларів можна буде відкласти, придумавши правильний механізм, коли українці самі відмовляться від тих грошей.

Микола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: