Кандидати у президенти: біографії, обіцянки та статки

кандда

Станом на 8 лютого Центральна виборча комісія зареєструвала 42 кандидатів на пост президента України на чергових виборах.

Останній день реєстрації кандидатів – 8 лютого. 8 березня 2019 року стане відомий остаточний перелік кандидатів, що братимуть участь у президентських виборах. Саме до цього дня претенденти матимуть право зняти свою кандидатуру.

Читайте також: Пам’ятка виборця-2019 

Про 15 кандидатів ІА Дивись.info вже розповідала тут, тут і тут. Сьогодні знайомимося ще з п’ятьма політиками, які вирішили поборотися за пост президента.

Олександр Вілкул,

44 роки, депутат Верховної Ради, член партії «Опозиційний блок — партії Миру та розвитку»

44-річний Олександр Вілкул закінчив Криворізький технічний університет за спеціальністю гірничий інженер.

В офіційній біографії він заявляє, що починав працювати з посади помічника машиніста екскаватора у компанії «Південний гірничо-збагачувальний комбінат», де потім працював на посадах начальника комерційно-фінансового управління та заступника генерального директора.

У 2004 році став гендиректором компаній «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» та «Північний гірничо-збагачувальний комбінат», які входять до групи «Метінвест» Ріната Ахметова. За результатами виборів 2006 року пан Вілкул став депутатом від фракції «Партія регіонів», з нею ж потрапив і до наступного складу парламенту після виборів 2007 року.

У 2010 році Віктор Янукович призначив Олександра Вілкула головою Дніпропетровської обладміністрації. Тоді ж облраду регіону очолював його батько, нинішній мер Кривого Рогу, Юрій Вілкул. У 2012 році він став віце-прем'єром в уряді Миколи Азарова та відповідав за питання інфраструктури й житлово-комунального господарства.

У 2014 році знову пройшов до парламенту, тепер від фракції «Опозиційний блок». З травня 2016 року є співголовою фракції. Експерти говорили, що пан Вілкул входить до «групи впливу» Ріната Ахметова у фракції.

Що обіцяє  

Передвиборча програма Олександра Вілкула називається «Мир та розвиток: 4 кроки до успіху» та передбачає прийняття нової Конституції, припинення війни на Донбасі, введення миротворців з нейтральних держав.

У новій конституції Вілкула в Україні буде двопалатний парламент, громадам залишатимуть 100% податку на прибуток фізичних осіб, країна отримає позаблоковий статус, суддів обиратимуть громадяни, також буде запроваджений перехід на електронне урядування країною.

Армію Вілкул пропонує зробити професійною, але з обов'язковою піврічною військовою підготовкою для молодих людей. Кандидат у президенти хоче зробити українську мову єдиною державною, але дозволити обласним радам запроваджувати в областях інші офіційні мови.

Вілкул пропонує таку модель оподаткування: «15% – 15% – 15%» – «податок на доходи фізичних осіб – ПДВ – податок на прибуток/виведений капітал». Пенсії мають бути не нижче 40% від середньої заробітної плати по країні, а кожний пенсіонер отримає державний страховий поліс.

Декларація

Кандидат в президенти України, народний депутат Олександр Вілкул задекларував у 2017 році в готівці 511 тисяч доларів, 310 тисяч євро і 300 тисяч гривень.

При цьому він, зокрема, вказав квартиру у Дніпрі площею 123,1 кв. м, яка є власністю його батька Юрія Вілкула, квартиру в 69,5 кв. м у Києві, яка належить Марії Кондратюк, а також автомобіль Chevrolet Express 2008 року випуску.

На банківських рахунках Вілкул зберігає 7 426 545 грн і 3 972 186 дол. У Верховній Раді політик отримав зарплатні у розмірі 222 716 грн і 252 825 грн як кошти, пов'язані з виконанням депутатських повноважень. «УкрСибБанк» нарахував Вілкулу відсотків на 593 454 грн.

Олександр Вілкул задекларував годинники марок Patek Philippe, Vacheron Constantin, A. Lange and Sohne, Breguet, Panerai, F.P. Journe, Parmigiani, Rolex, колекцію книг, запонки із дорогоцінного металу інкрустовані дорогоцінним камінням, каблучку із дорогоцінного металу з дорогоцінним каменем, браслет із дорогоцінного металу, ланцюг із дорогоцінного металу з дорогоцінною підвіскою, колекція ікон в кількості 27 одиниць, колекція картин у кількості 31 шт.

Слід зазначити, що у декларації є достатня кількість граматичних помилок і відсутня інформація про членів родини.

Дмитро Добродомов,

42 роки, депутат Верховної Ради, лідер партії «Народний контроль»

Дмитро Добродомов народився у 1977 у Львові. Навчався на електромеханічному факультеті університету «Львівська політехніка», згодом закінчив факультет післядипломного навчання науково-педагогічних працівників Львівського національного університету за спеціальністю «Журналістика».

Більша частина кар'єри кандидата була пов'язана із журналістикою і медіабізнесом: З 1998 по 2007 — у видавничому домі «Експрес», у 2008 — в «Агенції журналістських розслідувань». У 2010 стає генеральним продюсером телеканалу ZIK, де також виступає автором і ведучим. У 2012 обіймає посаду гендиректора ZIK. У 2014 році Добродомов був обраний народним депутатом України у мажоритарному округу.

Що обіцяє  

Основу змін в Україні кандидат у президенти бачить в антикорупційній та судовій реформах. На його переконання, кількість народних депутатів у Верховній Раді необхідно скоротити з 450 до 300. Також він закликає втричі скоротити штат чиновників.

Співпрацю з МВФ Добродомов хоче припинити, олігархів змусити платити працівникам справедливі зарплати, облікову ставку Нацбанку знизити, малим підприємцям надати податкові канікули, автоматизувати проходження митниць. Високу пенсію отримають ті, хто «важко працював», кожен українець матиме право на безкоштовну страхову медицину високої якості тощо.

Декларація

За 2017 рік народний депутат задекларував 227,1 тисячі гривень зарплати, 252,8 тисячі гривень на виконання депутатських повноважень, 644 гривні відсотків, 38,2 тисячі гривень компенсації за проїзд в Україні, 191 тисячу гривень компенсації оренди житла, 18,3 тисячі гривень добових у межах навчального візиту до Стокгольма.

На банківських рахунках Добродомов зберігав 4,3 тисячі євро, 64 тисячі гривень, готівкою – 20,6 тисячі доларів, 8,7 тисячі євро, 170 тисяч гривень. Крім того, в нього були активи в дорогоцінних металах – 36,2 тисячі гривень, третім особам він позичив 10 тисяч гривень.

У декларації зазначені три квартири (у Львові та в Києві), одна з них в оренді, ще одна – у спільній власності. На сина Олексія Добродомова нардеп задекларував ще одну квартиру (в іншому праві власності).

Станом на 2017 рік кандидат у президенти їздив на автомобілі Skoda Octavia 2012 випуску, власником якого є третя особа. Крім того, Добродомов задекларував право на сценарій телепередачі «Громадський рух «Народний контроль» і цінні папери ПАТ «Львівметал».

Ілля Кива,

41 рік, голова Соціалістичної партії України

Ілля Кива народився на Полтавщині, має освіту педагога та юриста. Спочатку працював на промислових підприємствах, після закінчення Національної юридичної академії ім.Ярослава Мудрого та отримання звання майора міліції подальшу трудову діяльність пов'язав із правоохоронними органами. Працював у Полтавській області, а після початку конфлікту на сході України був одним і керівників поліції у Донецькій області, потім — на Херсонщині. Нетривалий час був командиром батальйону «Полтавщина» в зоні АТО.

У 2015 році очолив департамент протидії наркозлочинності Нацполіції, але після відмови проходити переатестацію і психологічне тестування через рік був звільнений з посади. У 2014 році невдало балотувався до Верховної Ради в одномандатному округу Херсона. У липні 2017-го оголосив, що очолив Соціалістичну партію України, у той час як навколо лідерства в СПУ тривалий час тривають суперечки.

Що обіцяє

Політик обіцяє відродити систему соціальної опіки і забезпечити пенсіонерам гідну старість. Миру на Донбасі та в Криму Кива планує досягти завдяки виведенню російських окупаційних військ та введенням миротворців ООН. Ще політик хоче ввести відповідальність для всіх військових злочинців, створити на окупованих територіях спеціальну економічну зону без податків, а на підконтрольних Україні територіях встановити нижчі тарифи, ніж у період окупації.

Кива також хоче реформувати армію за швейцарською моделлю, а військовий бюджет збільшити до 10% валового внутрішнього продукту. Кандидат у президенти обіцяє ввести обов'язкову державну допомогу при народженні дитини у розмірі 12 мінімальних зарплат одноразово і щомісячні соціальні виплати на рівні не менше мінімальної зарплати, а також підвищити виплати по безробіттю до рівня мінімальної зарплати.

Кива декларує, що найстрашнішими злочинами після державної зради, а відповідно і найсуворіше покарання, будуть за незаконне збагачення, корупцію та ухилення від сплати податків. Найвищою мірою покарання за розкрадання державного бюджету, на думку політика, має бути смертна кара.

Кива планує припинити співпрацю з Міжнародним валютним фондом, залишити землю у власності народу, а для громадян Росії ввести візовий режим.

Декларація

Кива за 2017 рік заробив 143,8 тисячі гривень, готівкою в нього був 1 мільйон гривень. У власності голови Соціалістичної партії була квартира, ще одна перебувала в іншому праві власності. У декларації також зазначена земельна ділянка, гараж і жомова яма.

Також політик був власником корпоративних прав на ГО «Штаб Національної захисту Херсонської області», ГО «Штаб національного захисту Полтавської області», ГО «Всеукраїнський Союз Ветеранів АТО», ГО «Громадський рух Ківи – стоп наркотик», ГО «Всеукраїнська Національна Федерація дворового футболу», ГО «Всеукраїнська Національна Федерація Доміно» та ТОВ «Союзенергогаз» (спільна власність). Ківа є кінцевим бенефіціаром цих компаній.

Олександр Мороз,

74 роки, член політичної партії «Соціалістична партія Олександра Мороза»

Олександр Мороз народився на Київщині, закінчив Українську сільськогосподарську академію та Вищу партшколу при ЦК КПУ. До 1976 року працював за спеціальністю інженера, потім перейшов на партійну роботу до Київського обкому КПУ. У 1990 році, ставши депутатом Верховної Ради УРСР, очолив у ній комуністичну більшість. Після проголошення Незалежності і заборони Компартії створив Соціалістичну партію і став її керівником. Двічі був головою парламенту, кілька разів балотувався на виборах президента, найкращий результат — третє місце у 1994 році, із 13% підтримки. У 1996 як спікер Ради відіграв ключову роль в ухваленні Конституції.

Олександр Мороз у 2000 році першим оприлюднив «плівки Мельниченка», що призвело до «касетного скандалу» і масових акцій протесту проти президента Леоніда Кучми. У 2006-му став головою парламенту за підтримки Партії регіонів і КПУ, всупереч коаліційній угоді з «Нашою Україною» та блоком Юлії Тимошенко. Це призвело у подальшому до розпуску парламенту і падіння рейтингу СПУ та самого Мороза — на виборах президента у 2010 році його підтримало близько 0,4% виборців. Згодом його партія зазнала розколу, кілька людей оголосили, що є лідерами СПУ. Олександр Мороз, вважаючи, що партія по-рейдерськи захоплена, зареєстрував у мін'юсті свою, Соцпартію Олександра Мороза.

Що обіцяє

У кріслі президента Мороз обіцяє докорінно змінити систему влади, а також – відновити державність, «зберегти Україну, як суверенну, демократичну, правову і соціальну державу».

Також Мороз пропонує відмовитися від інституту президентства у тому вигляді, яким він є сьогодні. Зокрема, – прийняти закон про імпічмент президента.

Окрім цього, Мороз наполягає на позаблоковості України, хоче повернути Донбас за допомогою мінських домовленостей, скоротити чисельність народних депутатів та запровадити довічне ув’язнення для корупціонерів.

Декларація 

Олександр Мороз задекларував кватиру площею 112,6 квадратних метрів у Києві, яка є його спільною власністю з дружиною Валентиною.

Крім того, за рік він отримав 185 777 гривень пенсії, а його дружина Валентина Мороз – 20 400 гривень. У політика також зберігається 24 тисячі доларів у банку «Правекс».

Варто зазначити, що Олександр Мороз не задекларував транспортні засоби, не володіє цінними паперами, корпоративними правами, а також не є бенефіціаром яких-небудь компаній.

Юлія Тимошенко,

58 років, депутат Верховної Ради, лідер партії «Батьківщина»

Юлія Тимошенко народилася у Дніпропетровську. Там же у 1984 закінчила університет за спеціальністю інженер-економіст. У 1990-х займалася бізнесом, пов'язаним із енергоресурсами, в 1995 очолила компанію «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ). У 1997 Тимошенко вперше обралася народним депутатом, у 1999 році створила всеукраїнське об'єднання «Батьківщина». На початку 2000-х Тимошенко бере активну участь в акціях протесту «Україна без Кучми». У 2004 році відмовляється боротися за пост президента на користь Віктора Ющенка. Після Помаранчевої революції очолила перший «післяреволюційний» уряд, але затрималася у ньому недовго — вже за кілька місяців Ющенко відправив Тимошенко у відставку і назвав її призначення своєю «найбільшою помилкою».

На парламентських виборах у 2006-му БЮТ здобуває 22% голосів, але все одно опиняється в опозиції. Після позачергових виборів 2007 року Тимошенко знову стає прем'єр-міністром. На президентських виборах 2010 року Тимошенко поступається Віктору Януковичу. Незабаром проти неї відкривають низку кримінальних справ за «зловживання на посаді»: від закупівлі авто для сільської медицини до підписання газових угод із Росією. У серпні 2011 її арештовують, а у жовтні засуджують до семи років в'язниці. На волю Тимошенко вийшла 22 лютого 2014 року, після втечі Віктора Януковича з України. На президентських виборах 2014 року вона набрала 12,84% голосів.

Що обіцяє 

Політична програма Юлії Тимошенко називається «Новий курс України». На посаді президента Тимошенко збирається «йти у наступ і домагатися колективних заходів з примусу агресора до миру і повернення Криму та Донбасу», модернізацію Збройних сил буде проведено за стандартами НАТО, а з Росії буде стягнута компенсація.

Лідерка «Батьківщини» обіцяє ліквідувати кланово-олігархічну систему, позбавити президента, депутатів і суддів недоторканності, кількість нардепів скоротити з 450 до 350, центральну і місцеву владу громадяни зможуть змінювати «в будь-який момент через справжній референдум за народною ініціативою замість жертовних революцій». Для цього буде прийнята нова Конституція.

Тимошенко планує створити умови для стрімкого розвитку відновлюваної енергетики, прийняти закон про введення для аграріїв єдиного податку на гектар землі, ліквідувати податкову міліцію, скасувати податок на додану вартість.

За п'ять років Тимошенко хоче досягти рівня середньої заробітної плати Польщі у доларовому вимірі, а також запровадити персоніфіковану пенсійну систему. Програма передбачає обов’язкове медичне страхування за рахунок коштів роботодавців, підвищення заробітної плати медикам і модернізацію лікарень.

У перший місяць свого президентства Тимошенко гарантує зниження ціни на газ для населення у два рази.

При Тимошенко родини отримуватимуть 50 тис. гривень — при народженні першої дитини, 100 тис. гривень — при народженні другої дитини, 150 тис. гривень — при народженні третьої дитини та всіх наступних дітей.

Декларація

Голова політичної партії «Батьківщина», народний депутат Юлія Тимошенко орендує в Козині під Києвом будинок своєї сестри та користується 4 суміжними ділянками.

При цьому, дві земельні ділянки належать двоюрідній сестрі Тимошенко Шараповій Тетяні Валеріївні та, згідно з декларацією, перебувають під орендованим домом. Ще двома ділянками, які «межують з об'єктом оренди», володіє тітка нардепа Ульяхіна Антоніна Миколаївна.

Відповідно до декларації, її дохід за минулий рік становив 560 тисяч гривень, з яких 225,5 тисячі — депутатська зарплатня.

Загальний дохід подружжя Олександра та Юлії Тимошенко у 2017 році склав понад 4 млн грн. Її чоловік задекларував дохід від підприємництва у майже 3,4 млн.

Внесла в декларацію лідер «Батьківщини» і деякі ювелірні вироби: сережки, підвіски, персні, намисто — загалом вісім позицій. При цьому власної нерухомості, транспортних засобів і корпоративних прав, згідно з декларацією, у Тимошенко немає.

Згідно з Конституцією та законодавством, президентом України може стати громадянин України, який досяг 35-річного віку, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років. Це право реалізується через політичні партії, а також шляхом самовисування. Партія може висунути лише одного кандидата. Кандидат у президенти має внести заставу у розмірі 2,5 млн грн. У випадку програшу застава не повертається.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: