Кандидати в президенти: обіцянки, бізнес, статки

945FDDEC-E75C-41DF-97AE-CCEF9E269EA6_w1023_r1_s
Фото: Радіо Свобода

Станом на сьогодні Центральна виборча комісія зареєструвала дванадцять кандидатів на пост президента України.

Останній день реєстрації кандидатів – 8 лютого. 8 березня 2019 року стане оприлюднять кінцевий перелік кандидатів, що братимуть участь у президентських виборах. Саме до цього дня претенденти матимуть право зняти свою кандидатуру.

Про п’ятьох кандидатів ІА Дивись.info вже розповідала. Сьогодні знайомимося ще з п’ятьма політиками, які вирішили поборотися за пост президента.

Віталій Купрій, 45 років, депутат Верховної Ради

Віталій Купрій – підприємець і політик, нардеп 8-го скликання. Позапартійний і позафракційний, раніше – член Блоку Порошенка. Заступник голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1995 року закінчив Дніпропетровський університет за фахом економіст.

У 1991 році в віці 18 років Віталій стає засновником і директором малого підприємства «ОСБЕНД». Упродовж майже 4 років він займався торгівлею оргтехнікою, одягом та відеоапаратурою. Наприкінці 1994 року зайнявся імпортом товарів з Туреччини. Цьому він присвятив майже 10 років свого життя. Починав із торгівлі верхнім одягом на ринках Дніпропетровська та Кам'янського. Наступного року на підприємця працювало близько двадцяти робітників. Однак його діяльність привернула увагу злочинних угруповань і бізнес Купрія став ціллю рекетирів. У результаті на Віталія та членів його родини було вчинено декілька нападів.

1997 року Купрій разом зі своєю родиною придбали магазин в центрі Кам'янського й організували в ньому продаж одягу. 2004-го Купрій зайнявся бізнесом у сфері нерухомості та зовнішньої реклами.

Брав участь у проведенні виборчих кампаній у центральному апараті партії «Наша Україна» у Києві, однак у 2006-у покинув лави політичної сили й повернувся до Кам'янського. У жовтні 2010 року обраний депутатом Кам'янської міської ради. У 2012 році балотувався у Верховну Раду за округом № 30 (місто Кам'янське). Під час Революції гідності — черговий комендант КМДА, голова юридичної служби. 2014 року Віталій Купрій таки виграв вибори до парламенту. Червень 2015 – липень 2018 – член партії «Укроп», заступник голови Комісії партійного контролю.

Віталій Купрій одружений. Написав книгу «Зло, которое правит миром, или Путь к счастью». Активно займається спортом, вітрильним яхтингом, є кандидатом у майстри спорту з пауерліфтингу.

Що обіцяє

Передвиборча програма Віталія Купрія називається «Право понад усе», де чільне місце відведено зміні Конституції. Зокрема президент не матиме законодавчих, виконавчих та судових функцій. Для нього буде окрема контролююча гілка влади. Глава держави обиратиметься на 4, а не 5 років.

Купрій хоче зменшити кількість депутатів до 300. Повноваження народного обранця можуть бути припинені, якщо той прогуляв більше 10% засідань. Крім того, він хоче легалізувати нарізну короткоствольну зброю і скасувати судовий збір для малозахищених верств населення.

Віталій Купрій пропонує запровадити воєнний стан на окупованих та прилеглих до лінії фронту територіях, припинити дипломатичні відносини з Росією, розглянути питання відновлення ядерного потенціалу України, в разі невиконання сторонами Будапештського меморандуму гарантій безпеки.

Кандидат на посаду президента пропонує ліквідувати «Нафтогаз», знизити вартість розмитнення авто до максимум тисячі євро.

Декларація

Віталій Купрій володіє чималою кількістю нерухомості, що зазначено у його декларації. Зокрема 2016 року він придбав квартиру у Грузії вартістю понад 1 мільйон 100 тисяч гривень. У Києві нардеп орендує квартиру площею понад 130 кв м. Ще у нього є квартири у Ялті та Кам’янському. У тому ж Кам’янському у Купрія є магазин і квартира дружини.

Крім того, нардеп задекларував три легкові автомобілі, мотоцикл та яхту.

Як депутат 2017 року Купрій заробив менше 250 тисяч гривень, а ось дружина-підприємиця заробила майже мільйон гривень.  Три мільйони нардеп отримав від відчуження нерухомого майна.

Євгеній Мураєв, 42 роки, народний депутат

Євгеній Мураєв – український політик, депутат Харківської облради двох скликань, нардеп України VII і VIII скликань.

Член комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від Опозиційного блоку (раніше — Партія регіонів). З 3 червня 2016 - позафракційний. Колишній голова політради проросійської партії «За життя», згодом – керівник проросійської партії «Наші». Політик відомий своїми українофобськими поглядами.

1994-1999 – навчався на економічному факультеті ХНУ, спеціальність «фінанси та кредит». Другу вищу освіту здобув у Юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого, який закінчив 2014 року.

Обіймав посаду директора ТОВ «Анклав» (оптова торгівля нафтопродуктами), з 2001 по 2007 рік — директор ТОВ «МКМ-Харків». 2009-2010 рр. — гендиректор ТОВ «Східна фінансова група».

2006 – депутат Харківської облради V скликання від партії «Віче». Вдруге депутатом облради став 2010 року від Партії регіонів. 15 квітня 2010 призначений Януковичем головою Зміївської райдержадміністрації. 21 листопада 2012 звільнений з посади голови району у зв'язку з обранням до ВРУ у мажоритарному окрузі № 181, 2014-го переобраний до ВР за тим же округом.

21 вересня 2018 — вийшов з партії «За життя» і створив проросійську партію «Наші».

Мураєв був одружений з племінницею Вадима Рабіновича, з якою 2017 року розлучився.

Що обіцяє

З початком Російсько-української війни Євгеній Мураєв заявив, що це — «громадянський конфлікт», відзначивши, що обидві сторони отримують підтримку від іноземних держав: Україна зі сторони США, а сепаратисти — Росії. Ця ж думка присутня і в його передвиборчій програмі.

Читайте також: Багато технічних кандидатів та приховані козирі лідерів: яке шоу подарують українцям президентські вибори

Мураєв обіцяє провести масштабну децентралізацію. Вважає, що особовий статус має бути у кожного регіону, а також муніципальна міліція. Декомунізацію вважає неприйнятною. Причиною «конфлікту» вважає «культурну війну», яку «розв’язала агресивна меншість». Мураєв переконаний, що у різних регіонів України різна культура та історія. Хоче, щоб масу питань вирішували на територіальних чи місцевих референдумах, зокрема мови, культури, церковних питань. Нормалізацію економіки, яка лежить у площині завершення війни, Євгеній Мураєв бачить у скасуванні санкцій і поверненні ринків, які залишилися. Щоразу мається на увазі виключно Росія.

Крім того, він хоче переглянути стосунки з МВФ. Звільняти державний сектор від паразитування усіх фінансово-промислових груп.

Декларація

У своїй декларації про доходи як кандидата у президенти Євгеній Мураєв зазначив двох членів родини – синів Міхаіла та Ігоря.

Політик задекларував квартиру Харкові площею понад 170 кв м і вартістю понад мільйон 160 тисяч гривень. А також вказав готельний номер у Києві та нежитлове приміщення у Харкові, яке орендує у ТОВ «Завод «Рапід».

Зазначив у своїй декларації Євгеній Мураєв телекомунікаційне обладнання вартістю майже 25 мільйонів гривень, три годинники, з яких два золоті, карабін і техобладнання на суму понад 320 тисяч гривень.

Крім того, Євгеній Мураєв задекларував автомобіль «Лексус» вартістю 960 тисяч гривень. Раніше депутат повідомляв про суттєві зміни у майновому статусі – йдеться про купівлю у червні минулого року автомобіля «Тойота» вартістю 3 мільйони 640 тисяч гривень.

Євгеній Мураєв є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Новини 24 години». Заробив кандидат у президенти понад 200 тисяч гривень зарплатні як нардеп, від надання приміщень в оренду отримав 420 тисяч гривень, понад 190 тисяч гривень – це компенсація за винайм готельного номеру, понад 252 тисячі – компенсація витрат, пов’язаних з депутатською діяльністю.

Нардеп задекларував готівки понад 10 мільйонів гривень, 2 мільйони доларів, мільйон євро.

Анатолій Гриценко, 61 рік, нардеп колишній скликань, екс-міністр оборони

Анатоій Гриценко – український політик, міністр оборони України 2005-2007 рр., народний депутат України VI і VII скликань, голова «Громадянської позиції». Полковник запасу. Кандидат технічних наук.

З грудня 1999 року Гриценко – президент Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. У червні 2004 року був призначений керівником інформаційно-аналітичного забезпечення виборчої кампанії Віктора Ющенка. А вже з лютого 2005 – міністр оборони в урядах Юлії Тимошенко, Юрія Єханурова та Віктора Януковича. У травні 2014 року ГПУ заявила, що дії Анатолія Гриценка як одного із колишніх міністрів оборони привели ЗСУ в стан неналежної боєготовності.

2008 року Анатолій Гриценко очолив Всеукраїнську громадську організацію «Громадянська позиція», а 2014-го вийшов з фракції «Батьківщина». 2010 та 2015 балотувався на посаду президента України.

Гриценко одружений вдруге з Юлією Мостовою, журналісткою, головною редакторкою газети «Дзеркало тижня», вдовою Олександра Разумкова.

У Анатолія Гриценка є троє дітей: Олексій та Світлана від першого шлюбу і Ганна – від другого. Виховує також Гліба Разумкова – сина Юлії Мостової.

Що обіцяє

Програма кандидата у президента Анатолія Гриценка довга і позбавлена конкретики, носить здебільшого розмиті гасла, на кшталт, «не буде в президента бізнесу, офшорів і власності», «не буде популізму».

Анатолій Гриценко протягом п’яти років обіцяє повернути Донбас без «особливих статусів», Крим буде українським. Не буде примусового призову, а буде контрактна армія, посилена резервом постійної готовності та системою територіальної оборони.

Політик обіцяє знищити корупцію, а чиновників перевіряти на поліграфі і провокувати на хабар. Кандидат запевняє, що за його президентської каденції економіка зростатиме на 10% щорічно. Буде політика енергозбереження і енергоефективності. Гриценко обіцяє сотні тисяч нових робочих місць. Тарифи хоче знизити до рівня, що відповідає реальним затратам виробників і доходам населення, пенсію підняти до економічно обґрунтованого рівня, а середню зарплату – 700 євро.

Гриценко обіцяє суворо карати за хабарництво суддів – пожиттєвою тюрмою, без права амністії з конфіскацією майна. Він хоче скоротити обласні державні адміністрації, зрозуміло, і кількість чиновників.

Декларація

У декларації про доходи за 2017 рік Анатолій Гриценко зазначив  дев’ять об’єктів нерухомості. Більшість з них належать його дружині: дві земельні ділянки в Обухівському районі, дачний будинок площею майже 350 кв м, чотири квартири. Самому Гриценку належить квартира у Києві.

Їздить Анатолій Гриценко автомобілем «Вольво», а дружина «Тойотою». Крім того, кандидат має водний мотоцикл. Гриценко також володіє правами на знак для товарів і послуг «Громадянська позиція».

Заробив кандидат у президенти за 2017 рік менше 15 тисяч гривень, отримав майже 140 тисяч пенсії і майже 180 тисяч процентів. Дружина заробила майже 375 тисяч гривень. Крім того, Гриценко задекларував 120 тисяч гривень готівки і 36 тисяч доларів. У банку на рахунку в політика понад 130 тисяч доларів загалом.

Геннадій Балашов, 57 років, підприємець, лідер партії «5.10»

 

Незважаючи на те, що Геннадій Балашов – не новачок у політиці, його прізвище значно менш відоме загалу, аніж суперників, принаймні зареєстрованих станом на сьогодні.

Балашов називає себе політичниймфілософом. Крім того, він психолог, блогер, директор агентства нерухомості «Липки». Свій бізнес розпочав у 90-ті, в тодішньому Дніпропетровську. Балашов побудував бізнес на здачі в оренду під торгівельні павільйони підземних переходів. Його інвестиційний фонд практично монопольно зібрав у населення приватизаційні ваучери, а «інвестори» залишилися без прибутку.

Геннадій Балашов був народним депутатом третього скликання. Був засновником і лідером партій «За красиву Україну», «Красива Україна». Автор ідеї скасування існуючих податків на території України. З березня 2014 року — лідер політичної партії «5.10», яка пропагує радикальну реформу оподаткування: 5% – податок з продажів і 10% – податок із зарплат. Балашов вважає себе лібертаріанцем-мінархістом.

Має дружину і трьох дітей — доньок Юлію, Дарину та сина Геннадія.  Співавтор книги «Как стать авантюристом? Размышления миллионера».

Що обіцяє

Отже, уся програма Геннадія Балашова базується на зміні оподаткування: 5% платить покупець і 10% платить одержувач зарплати. Крім того, кандидат обіцяє скороти на 80% державну машину. А контрабанди не буде, бо не буде мит і акцизів. Митниця, скорочена уп’ятеро, займеться зброєю і наркотиками.  Балашов пропонує на всіх іноземних підприємствах, які працюватимуть на безмитній території України, 90% робітників і службовців повинні бути громадянами України з зарплатою не менше 5 доларів на годину.

Декларація

У своїй декларації про доходи Геннадій Балашов зазначив 36 об’єктів нерухомості. Йому особисто належить три земельні ділянки у Києві і житловий будинок площею майже 500 кв м. Низка квартир, гаражів, офісів. Деякі об’єкти нерухомості належать Балашову на праві співвласності чи оренди.

Кандидат у президенти задекларував крипто валюту – 10 біткоїнів. У декларації Балашок вказав три автомобілі: один належить йому, інші – дружині та донці. Також йому належать корпоративні права у низці фірм.

2017 року Геннадій Балашов заробив трохи менше мільйона 200 тисяч гривень – це дохід від підприємницької діяльності, дружина – 370 тисяч, а донька – майже 175 тисяч гривень. Крім того, він задекларував готівкою 495 тисяч доларів, 330 тисяч євро та 2 мільйони 400 тисяч гривень.

Ольга Богомолець, 52 роки, народний депутат

Ольга Богомолець – народний депутат, лікар-дерматолог, особистий лікар Віктора Ющенка 2004-2005 рр. Заснувала Клініку лазерної медицини доктора Богомолець, відому як Інститут дерматології та косметології доктора Ольги Богомолець. Працювала головним лікарем цього Інституту.

2005-2008 роки – депутат Київради. Пройшла за списком «Нашої України» у першій п'ятірці під № 3, в 2006 році перейшла у фракцію «Столичні реформи», яка була частиною більшості скандального екс-мера Леоніда Черновецького.

Брала активну участь в організації медичної служби й медичному забезпеченні київського Євромайдану під час Революції Гідності. 2014 року теж балотувалася на посаду президента і закликала українців допомогти їй із збором коштів, які потрібні для застави. Вже за добу було зібрано 25 мільйона гривень. Стала депутатом Верховної Ради від БПП. Зрештою Богомолець посіла восьме місце серед 20 кандидатів, отримавши 2% голосів.

Ольга Богомолець є власницею історико-культурного комплексу «Замок Радомисль». Активіст «Демальянсу» звинуватв її у приватизації берегу річки біля музейного комплексу.

Крім того, Ольга Богомолець співачка. Була чотири рази одружена. Носить прізвище матері і ніколи його не змінювала під час заміжжя.

Що обіцяє

Для досягнення миру Богомолець пропонує розширити Мінські угоди, а також створити Будапештський формат, залучаючи до переговорного процесу всіх його підписантів і гарантів. По всій тимчасово окупованій території Донбасу мають розміщуватися миротворці ООН. Крим – це українська територія, незаконно анексована країною-агресором.

Ольга Богомолець обіцяє нульову толерантність до корупції. На корупціонерів чекає «дієвий антикорупційний суд, справедливе покарання і нові в'язниці». Богомолець також виступає за «політичну кастрацію» для олігархів. Вона обіцяє, що в разі її обрання президентом буде ліквідовано монополії у сфері енергетики та надання житлово-комунальних послуг. Крім цього, буде зупинено експорт з України бурштину, лісу-кругляка та корисних копалин.

Пропонується запровадити обов'язкове медичне страхування, скасувати паперові довідки та забезпечити медичним супроводом школярів, пенсіонерів, військовиків і людей з сільської місцевості.

Гарантувати в перший рік стовідсоткове фінансування державних програм з лікування дитячої онкології та цукрового діабету, у другій – стовідсоткове фінансування лікування всіх хворих з інфарктами та інсультами, в третій – стовідсоткове фінансування лікування дорослої онкології і покриття державним медичним страхуванням всієї країни.

Пенсійний вік в країні не буде підвищуватися до тих пір, поки не буде досягнуто європейської тривалості життя.

При народженні дитини буде збільшено розмір виплат, а для багатодітних сімей – розширено перелік пільг.

Декларація

Декларація Ольги Богомолець одна з найдовших. Вона вказала шість земельних ділянок, чотири житлових будинки, вісім квартир, більшість яких є у 100-відсотковій власниці кандидатки у президенти, кілька – у співвласності.  Крім того, вона зазначила низку нежитлових приміщень, два гаражі, два паркомісця, замок у Радомишлі, орендовані приміщення та земельні ділянки. Кілька об’єктів нерухомості належать чоловікові.

Ольга Богомолець задекларувала величезну колекцію ікон, картин, антикваріату, коштовностей тощо.

Родина володіє трьома автомобілями, один належить Ользі Богомолець, два – її чоловікові. Крім того, кандидатка володіє корпоративними правами низки підприємств, а також патентами на винаходи. У декларації Богомолець зазначені авторські права на усі її пісні.

Як народний депутат Ольга Богомолець заробила майже 255 тисяч гривень. Основні доходи – від надання майна в оренду, робота за сумісництвом, аліменти і навіть компенсація за комунальні платежі.

Ольга Богомолець готівкою задекларувала 290 тисяч євро і 430 тисяч гривень.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: