Лідери, аутсайдери й технічні: з чим виходять кандидати на фінішну пряму перед першим туром

vyiboryi

Вже наступної неділі в Україні відбудеться перший тур президентських виборів. Про основні позиції кандидатів, тенденції та особливості кампанії говорить політолог Микола Давидюк.

10 днів перед першим туром

Фінальний етап виборчої кампанії першого туру символізується жорсткими брутальними компроматами, агресивними вуличними акціями, провокаціями, зливами чорних матеріалів, шантажем і намаганням втягнути у виборчу кампанію міжнародних західних партнерів.

Все це одні з найгірших практик українських виборів, які демонструють, що стара еліта, яка була сформована в бандитських 90-х, сьогодні всі свої досвіди перенесла на виборчу кампанію, аби лише прийти до влади й продовжити грабувати українських громадян.

Лідери

Якщо говорити про кампанію, то вже визначилася трійка лідерів, хто готовий потрапити до другого туру. Згідно з соціологічними даними, основна конкуренція йде за друге місце: хто саме у другому турі зможе конкурувати з коміком Володимиром Зеленським.

По суті Зеленський, який став консенсусом олігархів та веде нетипову асистемну кампанію – дуже легку, але малообіцяючу – зміг мобілізувати навколо себе усіх тих, кого дратували старі політики. Але сказати, що він повністю задовольняє свій електорат, теж не можна. Він сам є підміною понять та імітацією: замість того, аби бути антиолігархічним кандидатом - він є на 100% олігархічним, замість того, аби бути професійним і чесним, він таким не є. Він відповідає виключно одній із вимог населення – він є новий. Тим не менше, навіть такий неідеальний набір якостей дозволяє йому посідати першу сходинку в президентських рейтингах.

Читайте також: Чи впізнаєте ви кандидата-популіста за обіцянкою. Тест

Друга-третя Юлія Тимошенко сьогодні розуміє, що випадання з позитивного порядку денного змушує її щодня втрачати електоральну симпатію та виборців. Тому сьогодні вона більше націлена не на промоцію себе, а на недопущення свого «любого друга» Петра Порошенка до другого туру, де, вона розуміє, він має надзвичайно великі шанси перемогти коміка Зеленського. Тому її головне завдання - не допустити Порошенка у другий тур, зайняти його місце й там уже через домовленості та агресивну кампанію спробувати перемогти висуванця «від шоу-бізнесу».

Петро Порошенко після того, як отримав томос, отримав нову хвилю драйву для своєї виборчої кампанії та почав надзвичайно активно подорожувати країною, мобілізовувати своїх виборців, замкнувши на собі західний вектор. Але корупційні скандали не дають йому спокою. Та кількість справ, які він натворив за 5 років, зрозуміло, є одним з найбільших тягарів та формує його антирейтинг. Він це прекрасно розуміє, як і те, що якщо не переможе, йому за всі ці справи доведеться відповідати.

Читайте також: Президентські вибори-2019 і війна компроматів

Тому мотивація до перемоги в нього не тільки корупційна, але й така, що виключає відповідальність перед законом. Тому він буде вести кампанію дуже брутально, можливо навіть агресивно, аби лише не програти.

Проросійський блок

Проросійські кандидати типу Вілкул-Бойко-Мураєв так і не об’єдналися в єдиний пул, хоча останні все ж організували об’єднання, яке не дало електорального перетоку. Однаково, ці кандидати намагаються грати на проросійській риториці, хоча електорат, який відчуває їхню відверту зраду, не хоче їх підтримувати так масово, як робив це свого часу. Плюс, блокування Росією частини українських територій призвело до того, що вони не можуть набрати хоча би стільки ж, як набирали раніше.

Росія не досить багато розкручувала своїх видимих кандидатів, але дуже багато інвестувалося в латентних проросійський кандидатів. Зрозуміло, що популярність видимих проросійських кандидатів після окупації частини території впала не лише в Україні, а в самій Росії. Тому вони змінили стратегію.

Демократична опозиція та інші

Демократична опозиція, об’єднавшись, поки що не може вийти на ті очікування, які в них були перед кампанією через відсутність політичного екшену та динамічної кампанії. Водночас, вони намагаються мобілізувати демократичного виборця, який не задоволений системою і не хоче голосувати за коміків.

Читайте також: Обіцянка-цяцянка: чим кандидати у президенти дивують виборців

Ще є велика кількість кандидатів, які прийшли тільки заради того, аби продати свої виборчі комісії, бути спойлерами, зливними бачками. Сьогодні вони ведуть свої кампанії згідно з тими сценаріями, які були прописані ще на старті. Тому очікувати від них якихось яскравих моментів не доводиться. По завершенні кампанії слідчим треба буде поставити велику кількість питань цим кандидатам, адже це, по суті, топ-політична корупція. Мені здається, ми прийшли до моменту істини, коли треба звинувачувати в купівлі та продажі голосів не тільки звичайний електорат, а й піднімати питання кандидатів, що відверто грають за ту чи іншу сторону, отримуючи за це мільйони гривень.

Загалом ці вибори повинні стати останніми для платних мітингів, купівлі-продажу голосів та продажних кандидатів. І якщо щодо платних мітингів, вони самі себе знищують, бо один кандидат починає використовувати це, аби дискредитувати іншого, по купівлі-продажу голосів має зіграти роль урядовий законопроект про відповідальність того, хто купує, й того, хто продає, але щодо підставних кандидатів поки що інструментарію немає. Але це питання варто піднімати, адже якщо з чотирьох десятків кандидатів реальними є п’ятеро, це імітація, намагання населення тримати за дурнів, бо ці люди просто проводять кампанію лише для того, аби набити кишені та сплюндрувати інститут виборів як такий у нашій країні.

Микола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: