На Львівському заводі «ЛОРТА» представили сучасний артилерійський комплекс управління вогнем (фото)

IMG_9929

ДП «Львівський державний завод «ЛОРТА», який входить до ДК «Укроборонпром», передав для державних випробувань новітній артилерійський комплекс з восьми машин.

Про це йшлося під час візиту на підприємство міністра оборони Степана Полторака.

«Я щойно був на підприємстві ЛОРТА, де ми передали для державного випробування перший артилерійський комплекс управління артилерійським вогнем, який значно підвищує бойові можливості нашої артилерії – на 30-40%. Артилерія стає більш мобільною, більш сучасною, з новітніми засобами розвідки. Звичайно, маючи засоби розвідки і можливості виявлення противника, підвищується і ефективність використання артилерії», – сказав міністр Степан Полторак.

Натомість директор заводу «ЛОРТА» Володимир Чаус наголосив, що ця техніка – це останні досягнення у розробці та виготовленні систем управління вогнем.

«На сьогоднішній день завод повністю перекваліфікувався для виробництва систем управління: від дрібних – для танків, гелікоптерів до комплексно нових систем управління типу «Оболонь-А». Ці системи втілюють у життя всі новітні методи контролю за роботою артилерійських батарей з усіма вихідними показниками та використанням світових стандартів радіостанцій, гелікоптерів, тепловізорів й інших приладів, які сьогодні можуть визначати місцезнаходження ворога чи іншого об’єкта для ураження. Ця система покликана зберегти життя нашим воїнам. Тут насамперед працює інтелект. За рахунок цього сьогодні приймаються рішення (за допомогою цих комплексів) чи вражати ворога і якими ракета, снарядами або системами. Це говорить про те, що сьогодні в армію поставлятимуться системи, які забезпечать збереження бойового складу, а також дозволять більш раціонально використовувати дорогі ресурси – ракети, снаряди тощо», – сказав Володимир Чаус.

Він зазначив, що обсяг оборонного замовлення становить приблизно 70%.

«Сьогодні ми здаємо цей комплекс, працює державна комісія і приймає його на озброєння. Крім того, він пройде випробування на полігоні, у реальних умовах. Ці комплекси ми передаємо в нашу Академію сухопутних військ, де наші офіцери вже будуть вчитися на новітній. У Міністерстві оборони вже є зарезервовані кошти на наш комплекс з багатьох машин, які ми будемо виготовляти. База вже підготовлена. Ми завантажені замовленнями. Крім того, підприємство виготовляє артилерійську зброю, зокрема ми є розробниками і виробниками 30-мм гармат ЛВГ-30. Наше розуміння техніки дозволило нам сьогодні розробити, випробувати за власні обігові кошти і поставити на озброєння гармати, які застосовуються на таких машинах, як БМП-2, БТР-4 і БТР-3е.Ми поставляємо на підприємства, які проводять ремонт, запчастини. Після проведення кваліфікаційних випробувань гармату будемо постачати для потреб Міністерства оборони», – сказав Володимир Чаус.

Натомість головний конструктор заводу, професор Богдан Оліярник розповів про можливості комплексу.

«Це комплекс машин управління артилерійським дивізіоном. Ці машини – це машина командира дивізіону, командира батареї, старшого офіцера, начальника штабу. У дивізіон входить вісім машин. Комплекс дозволяє автоматизувати всі процеси і після отримання інформації відкривати вогонь у проміжку до однієї хвилини. Це основний параметр, який дозволяє від засобів розвідки автоматично отримати, автоматично передати на вогневі засоби і знищити ворога. Можливості заводу – випускати по дивізіону на квартал. Це вісім машин. Дивізіон, це як мінімум 24 гармати. Дивізіон розрахований на керування вогнем РСЗВ «Верба», БМ-21У, плюс усіма існуючими самохідними установками тощо», – сказав Богдан Оліярник.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: