З автівки на маршрутку: як у мерії боротимуться зі засиллям на львівських дорогах приватних машин

1-351

У Львові затвердили Концепцію розвитку громадського транспорту та паркування.

Головна ідея – спонукати мешканців максимально обмежити поїздки приватним транспортом і пересісти на громадський. Досягнути цього у мерії хочуть двома шляхами – створити пріоритет для громадського транспорту та обмежити паркування приватних автівок.

Громадський транспорт

За даними ЛМР,  1989 року у Львові курсувало 227 трамваїв, 200 тролейбусів та 480 автобусів великої пасажиромісткості. А у 2017 році – лише 75 трамваїв, 56 тролейбусів, 500 автобусів, з яких 410 – автобуси середньої пасажиромісткості. Відтак відбулася деформація на користь приватних автомобілів.  Тепер пріоритет на дорогах міста отримає громадський транспорт. Йдеться зокрема  про облаштування на всіх можливих ділянках вуличної мережі смуг громадського транспорту. При цьому вони мають бути огороджені засобами фізичного унеможливлення виїзду авто. Зараз лише на кількох вулицях виділено смуги громадського транспорту. Як наслідок, у пікові години, коли різко збільшується пасажиропотік, перевізна здатність громадського транспорту знижується на 30-60%. Крім цього, громадський транспорт отримає пріоритет на перехрестях з світлофорним регулюванням. Паралельно з обмеженнями для приватного транспорту у мерії планують збільшувати кількість комунального, а також підвищувати його зручність. Зокрема, переконані в ЛМР, зміна системи оплати за проїзд (запровадження е-квитка) для переведення на покілометрову оплату містом перевізнику, зацікавить його їздити, згідно з графіком, а не відповідно до пасажиропотоку, та дасть місту всі необхідні засоби для створення оптимальної мережі громадського транспорту.

Паркування

Нова система паркування розроблена так, шоб відбити у мешканців бажання заїжджати приватною автівкою у центр міста.  Так, кількість тарифних зон вуличного паркування буде збільшено до п’яти.

Перша зона (до 5 хв. пішої ходьби від міської Ратуші) – навколо старої частини міста. За наявності законодавчої можливості середня вартість за першу годину вуличного паркування, наступні години мають високу вартість; в іншому разі – висока вартість години паркування. Призначення – можливість короткотермінового в’їзду до центральної частини міста для вирішення справ або доставки вантажу, спонукання користування позавуличними та більш віддаленими від центральної частини паркінгами для довготермінового паркування. У майбутньому у цій зоні буде платний паркінг для мешканців пішохідної зони центральної частини Львова, обмеженої просп. Свободи, пл. Торговою, пл. Данила Галицького, вул. Підвальною, вул. Валовою, пл. А. Міцкевича, що дасть змогу заборонити паркування мешканців в історичному центрі.

Друга зона (5-15 хв. пішої ходьби до пл. Ринок) – вуличне паркування у межах малого транспортного кільця. За наявності законодавчої можливості – дешева перша (друга) година, наступні години мають відносно високу вартість; в іншому разі – висока вартість години паркування, проте нижча, ніж у першій зоні. Призначення – перехоплення автотранспорту у межах малого транспортного кільця, можливість запаркуватись і швидко вирішити справи, спонукання користування позавуличними та більш віддаленими від центральної частини міста підземними паркінгами для довготермінового паркування, забезпечення можливості короткотермінового паркування служб доставки та пільгового паркування автомобілів мешканців.

Третя зона (15-30 хв. пішої ходьби до центральної частини міста) – зона, яка охоплює більшість забудови до 1939 року, фіксована погодинна оплата, середня ціна. Призначення – кількагодинне паркування на під’їзді до центральної частини міста з подальшим користуванням громадським транспортом або без такого, забезпечення можливості короткотермінового паркування служб доставки та пільгового паркування автомобілів мешканців.

Четверта зона – охоплює решту території міста. Призначення – забезпечення можливості впорядкованого паркування мешканців, працівників, відвідувачів тощо та служб доставки.

П’ята зона (функціональна зона) – паркувальні майданчики навколо автовокзалів, залізничних станцій, аеропортів чи торгових центрів. До цієї зони відносяться ділянки поблизу об’єктів, на яких існує значний попит на паркування відвідувачів цих об’єктів, що створює дискомфорт мешканцям та відвідувачам навколишніх будинків через неможливість залишити авто біля будинку. Перші 1-3 години – безкоштовні, наступні – мають середню ціну. Призначення – обслуговування потреб мешканців та підприємств на територіях, наближених до місць значного попиту на паркування. Стимулювання відвідувачів даних місць до користування позавуличними паркінгами для довготермінового паркування.

Також передбачається облаштування підземних паркінгів і зони «паркуйся і їдь» (P+R) – перехоплюючі паркінги на в’їздах у місто для пересадки гостей міста на громадський транспорт. Безкоштовні або платні, де у вартість паркування включений денний проїзний квиток на громадський транспорт. Головна умова – наявність безпосередньо на паркінгу або поблизу нього зупинки громадського транспорту.

Концепція також передбачає запровадження платних дозволів на в’їзд мешканців до пішохідної зони центральної частини Львова, обмеженої просп. Свободи, пл. Торговою, пл. Данила Галицького, вул. Підвальною, вул. Валовою, пл. А. Міцкевича.

Тарифи на паркування пропонується переглядати не рідше ніж раз на два роки.

За словами заступника директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрія Білого Концепція буде реалізована у Плані сталої мобільності, який зараз розробляється.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: