Як сучасні технології змінюють наш скелет

base_f103113910

Технології змінили те, як ми спілкуємося один з одним, шукаємо любов і працюємо. Але, крім цього, стверджують австралійські вчені, вони буквально вплинули на влаштування нашого скелета.

Як смартфони подарували молодим людям «роги» і чи можна з цим боротися, розповідає The Washington Post. T&P публікують переказ.

Нові дослідження в галузі біомеханіки показують, що у молодих людей, які проводять багато часу за телефонами, нахиливши голову, на задній частині черепа (ближче до шиї) виростають рогоподібні кісткові шпори розміром від 1 до 2,5 сантиметра. Вони виникають в результаті постійного перенесення ваги з хребта на м'язи в задній частині голови. Процес можна порівняти з тим, як через постійне тертя і навантаження на шкірі утворюються мозолі. Раніше такі кісткові нарости виявляли досить рідко, і тільки у літніх людей.

Перше дослідження провели в 2016 році. Проаналізувавши 218 знімків МРТ людей від 18 до 30 років, вчені з'ясували, що шпори виросли у 41% учасників. У дослідженні 2018 року розглянули 1200 знімків МРТ людей від 18 до 36 років. Серед них рогоподібні відрости мали 30%. При цьому чим старше був піддослідний, тим з меншою ймовірністю у нього виявляли деформацію черепа.

На думку вчених, це перший зафіксований випадок настільки сильного впливу звичних технологій на пристрій нашого тіла. До цього експерти лише відзначали, що постійне використання телефону може викликати синдром «текстової шиї», який поки що не має чіткого визначення, але нагадує тунельний синдром зап'ястного каналу.

Деформація скелета погано вивчена, але дослідники вважають, що через рогоподібні шпори можуть розвиватися хронічні болі в голові, верхній частині спини і шиї. При цьому небезпечний не сам ріг - скоріше він є симптомом іншого, ще не вивченого процесу.

Але надія є, вважають вчені. Рогоподібні шпори розвивається довго, і, вживши необхідних заходів, можна зупинити її зростання в зародковому стані. Для цього не обов'язково відмовлятися від технологій: необхідно розробити техніку безпеки і розповідати про неї людям починаючи з раннього віку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: