Навіщо Путін дозволив видавати російські паспорти не тільки жителям ОРДЛО

6c7facbaca656b2e728f9bfe0e3976a0_17343

Президент Росії дозволив надавати російське громадянство за спрощеною процедурою не лише жителям ОРДЛО, а й усім, хто проживав на території Донецької та Луганської областей України у квітні 2014 року.

Указ Путіна з’явився саме тоді, коли у Мінську завершили редагувати документ про домовленості, досягнуті на засіданні Тристоронньої контактної групи. Представник України у ТГК Роман Безсмертний заявив, що цей крок російського президента дуже нагадує анексію Криму.

Навіщо Володимир Путін дозволив видавати російські паспорти не тільки жителям ОРДЛО і які це матиме наслідки, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Андрій Мартинов, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ:

Мотивація російської сторони видавати паспорти громадянам України, які зареєстровані в Донецькій і Луганській областях, має декілька аспектів. По-перше, Кремль хоче переконати російську громадськість у тому, що займає «наступальну позицію» щодо України, «керівництво якої не збирається виконувати Мінські угоди». По-друге, цей крок Путіна є формою випробування єдності Заходу щодо збереження антиросійських санкцій. Адже 18 липня, наприклад, відбулася німецько-російська зустріч представників громадянських суспільств у форматі «Петербурзького діалогу» (вперше з 2014 року). Тобто Німеччина і Франція демонструють небажання продовження політики «герметичної» ізоляції РФ. Адміністрація Трампа у цьому питанні «коливається». По-третє, політика доконаних фактів дає можливість посилювати тиск на керівництво України, вимагаючи правової імплементації Мінських угод у повному обсязі.

Наслідки цих кроків також можуть бути різними. Для внутрішнього користування, зважаючи на наближення єдиного дня голосування на виборах до місцевих органів влади у вересні (у Москві і Петербурзі склалась скандальна ситуація із відмовою у реєстрації кандидатів від «несистемної демократичної опозиції»), підтримка у напівгарячому стані конфлікту на Донбасі дає нагоду продовжити мобілізаційний курс позиціонування Росії, оточеної «ворогами», інтереси яких «презентує опозиція». Для зовнішнього користування це дає нагоду підштовхнути дружні або нейтральні щодо російської політики в Україні країни ЄС до прийняття на початку 2020 року рішення про скасування санкцій проти РФ. У Кремлі також сподіваються, що адміністрація Трампа у той час вже буде зайнята проблемою переобрання Трампа на другий президентський термін і їй буде «не до України». Також українська сторона провокується до «гострої відповіді», аби її знову звинувачувати у «неготовності до миру», фактичному розриві дипломатичних відносин тощо.

Можлива українська відповідь може бути «асиметричною»: у збережених консульських українських установах у Росії створити умови для видачі українських паспортів представникам української діаспори в РФ. Але без запровадження подвійного громадянства, що неможливо з огляду на дію безвізового режиму для громадян України з країнами ЄС.

Богдан Петренко заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму:

Де-юре, Росія і до того мала можливість видавати паспорти за спрощеною процедурою за так званим законом про «колишніх співвітчизників». Більше того, Путін уже прийняв і до того указ, яким спрощував отримання паспортів для жителів окупованих частин Луганської та Донецької областей. Тому проблема сьогодні не у тому, що дійсно частина наших співгромадян отримає російське громадянство. А у тому, що це рішення є інформаційним тиском. РФ застосовує будь-які важелі для того, щоб схилити Україну до більших компромісів. Більше того, це є своєрідною «кісткою» для тих людей на Донбасі, які спочатку вірили, а тепер розчарувались у Росії.

Де-факто, кількість розданих уже паспортів наскільки мізерна, що не відповідає тій інформаційній хвилі, до якого призвело саме рішення. На практиці ж подібні рішення мали б стати сигналом для інших зон російської окупації – для Абхазії та Південної Осетії, де Кремль перестав видавати паспорти, незважаючи на велику зацікавленість у них.

Україна має створювати негативне ставлення до Кремля серед його союзників. А також серед «корінних росіян», для яких додаткові громадяни – це тиск на їхній соціальних захист. Ми маємо сформувати лінії розколу не між українцями, а між жителями Донбасу і рештою росіян, між жителями окупованих Росією територій Грузії та Придністоровя і російською владою. Але схильність до «зрадофільства» примушує нас кричати про чергову поразку, а не використовувати на свою користь ті промахи, яких допускається Російська Федерація.

Оксана Тюпа, голова ГО «Школа громадських проектів»:

Ситуація на Донбасі з роздачею російських паспортів досить дивна. З одного боку, таким чином російська влада хоче унеможливити повернення місцевих жителів з лав українських громадян. Але з іншого, унеможливити отримання українських паспортів. Зараз маємо багато новин про те, що кримчани просто сотнями отримують українські паспорти через те, що це надає їм можливості безвізового режиму з майже половиною світу! Місцеві жителі прекрасно розуміють, що вони – як жителі окупованих територій – знаходяться під санкціями і не можуть отримати закордонний паспорт. А от український паспорт дає їм можливість отримати біометричний закордонний паспорт та подорожувати без віз по всьому світу. Це стало причиною великих черг на отримання українського біометричного паспорту у прифронтових зонах. Зважаючи на це, вважаю реакцію російської влади просто відповіддю на ці масові запити жителів окупованих територій на їх бажання подорожувати. Якщо жителі будуть громадянами Росії, їх можливості з пересування світом будуть значно обмежені.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: