«Врятувати дикобраза», держбюджет-2020 і майбутнє сміттєпереробного заводу - чим жили Львів та Україна 5 листопада

держбюджет
Фото ілюстративне

ІА Дивись.info зібрала топ резонансних подій 5 листопада, що справили враження на суспільство.

ІА Дивись.info зібрала топ резонансних подій 5 листопада, що справили враження на суспільство.

Держбюджет 2020

У вівторок, 5 листопада, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук презентував підготовлений до другого читання законопроект про Держбюджет-2020.

Зокрема, у проекті Державного бюджету на 2020 рік закладено скорочення витрат на органи влади на 10%. Натомість зростуть витрати на медицину. У бюджеті-2020 закладені витрати на медицину в обсязі 113,3 млрд гривень, що на 15,1 млрд більше, ніж минулого року. У 2020 році пенсії будуть проіндексовані, однак фактично підвищення буде незначним. Крім того, пенсіонерам старше 80 років піднімуть виплати на 670 гривень.

Про розмір мінімальної заробітної плати та інших фінансових показників у 2020 році читайте тут.

Врятувати дикобраза

Сьогодні, 5 листопада, ІА Дивись.info поспілкувалася з львівським зоозахисником Орестом Залипським про умови утримання диких тварин у цирках і пересувних шапіто.

«Забої внутрішніх органів та алкогольна інтоксикація - у такому становищі дикі звірі перебувають після видовищних циркових виступів, - розповідає зоозахисник. - Поки на державному рівні немає заборони використання диких тварин у цирках, активісти намагаються забрати з неволі принаймні тих тварин, власники яких ідуть на співпрацю».

Нещодавно Орест Залипський дізнався про те, що українське шапіто, яке наразі гастролює у Польщі, незабаром повертається на батьківщину і продає звірів: дикобразів, єнотів, носух. Ціна порятунку звірів - 1200$. Частину суми зоозахисники вже мають, однак часу на збори коштів залишилося вкрай мало.

Читайте також: Львівські зооактивісти збирають кошти, щоб викупити в шапіто диких тварин.

Валюта - без обмежень

У вівторок, 5 листопада, набули чинності нові валютні послаблення Національного банку України, згідно з якими скасувалося обмеження щодо максимальної вартості валюти та дорогоцінних металів, які можна було купити за один день.

Раніше українці могли купити в обміннику чи у банку валюти та дорогоцінних металів на суму, що не перевищує еквіваленту 150 тисяч гривень — це приблизно 6 тисяч доларів.

Більше про валютні нововведення читайте тут.

Останній ремонт за гроші міста

У вівторок, 5 листопада, у Львові продемонстрували результати реставраційних робіт будинку на вул. Саксаганського, 11.

Як повідомила ІА Дивись.info начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, роботи на будинку винятково за кошти міського бюджету було проведено востаннє. Всі наступні ремонтні та реставраційні роботи буде здійснено за співфінансування мешканців будинків.

Читайте також: Як виглядає останній львівський будинок, відремонтований за кошти міського бюджету (фото).

Сміттєпереробному заводу у Львові - бути

Проект будівництва майбутнього сміттєпереробного заводу у Львові пройшов комплексну державну будівельну експертизу та отримав позитивний експертний звіт.

Відповідно до проектних рішень, передбачається будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на ділянці, площею 9,66 гектари, потужністю 250 тис. тон на рік. Загальна площа забудови становить 21 902 квадратних метрів, тривалість будівництва — 24 місяці, а кількість нових робочих місць — 144 працівники. Загальна кошторисна вартість будівництва всіх стадій, включно з вартістю будівельних робіт та устаткування, — 1,167 млрд грн.

Більше про будівництво сміттєпереробного заводу у Львові читайте тут.

Ще один Буковель?

У Карпатах в районі гірського масиву Свидовець раптово почали розширювати важкопрохідну дорогу. Активісти побоюються, що це пов’язано з будівництвом одного з найбільших в Європі гірськолижних курортів, пише НВ з посиланням на New York Times. Проект пов’язують з ТОВ Скорзонера, бенефіціарами якої є олігархи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Місцеві чиновники запевняють, що дорожні роботи в горах до курорту відношення не мають.

Скорзонера володіє гірськолижним курортом Буковель. Їй переданий в концесію аеропорт Івано-Франківська.

Більше про причини будівництва важкопрохідної дороги у Карпатах читайте тут.

Продав задарма

Заступник міського голови Ужгорода «віджав» у міста три земділянки і передав дружині. Унаслідок махінацій посадовця у громади міста було відчужено земельні ділянки, які призначені під житлову забудову.

Співробітники СБУ встановили, що у 2014 році, будучи членом земельної комісії міськради, Василь Гомонай оформив на підставних осіб три земельні ділянки загальною площею 0,3 га. Пізніше землю було протиправно передано у  розпорядження його дружині, яка влітку цього року продала її своєму знайомому за 1 мільйон 200 тисяч  гривень.

Тепер правоохоронці вирішують питання про оголошення посадовцю підозри у вчиненні злочину. Детальніше про доходи і майно заступника мера Ужгорода читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: