План мобільності: як у Львові планують вирішувати транспортні проблеми

28619318_1948290228819583_3212859259896941105_o

Під час останньої сесії Львівської міської ради погодили План сталої міської мобільності.

План сталої міської мобільності Львова — це стратегічний документ, який визначає транспортну політику міста на найближчі десять років.

Його почали розробляти ще у 2018 році спільно з німецькою урядовою компанією GIZ.
План сталої міської мобільності Львова - це стратегічний документ, який визначає транспортну політику міста на найближчі десять років. При цьому передбачається створення детального Плану дій на чотири роки. Крім цього, кожні чотири роки план міської стабільності може переглядатися та коригуватися.

«Розроблений план ширше розглядає питання транспортної проблеми, і не лише питання руху транспорту, який є інструментом для переміщення людей. Його можна назвати галузевою стратегією, яка об’єднує різні галузі міської діяльності, що впливають на пересування людей і переміщення товарів у місті. На основі закладених у план рамок, принципів та цілей, розробляються більш деталізовані стратегії, концепції, регламенти та довідники за окремими галузями мобільності, такі як: стратегія розвитку громадського транспорту, концепція паркування у місті, концепція руху індивідуального автотранспорту, концепція розвитку веломережі, концепція розвитку пішохідних зон, електромобільність тощо», - пояснив директор Інституту міста Олександр Кобзарев.

Розробники плану вважають, що пріоритет на вулицях міста повинні мати пішоходи. Далі йде громадський транспорт.

«Соціологічне дослідження показує, що понад 50% мешканців користується громадським транспортом для щоденного переміщення, тому це пріоритет №2. Третім пріоритетом варто обрати вид транспорту з величезним потенціалом – велосипедний рух, який наразі не користується попитом через відсутність безпечної інфраструктури. Наступним у піраміді пріоритетів є транспорт, що здійснює доставку товарів та матеріалів. Його залишили поза увагою і через це виникають проблеми для усіх інших видів пересувань. Далі індивідуальні автомобілі. Це найменш ефективний транспортний засіб у місті. Він вимагає багато простору, несе смертельну небезпеку, забруднює повітря. І на останньому місці – індивідуальний автомобільний транспорт, що не перебуває в русі. Один запаркований автомобіль займає 9 м2. Це нераціональне використання вуличного простору. Тому багато міст намагаються ліквідовувати вуличне паркування, особливо в центральній частині міста», - йдеться у плані мобільності.

Серед проблем, які заважають розвитку міської мобільності називають безпеку руху, зниження привабливості міського простору для пішохідного руху, недостатню якість громадського транспорту, зростання автомобілізації, розвиток територій, не забезпечений транспортною інфраструктурою.

Відтак, у мерії пропонують запровадити обмеження швидкості руху транспорту до 30-40 км/год, встановивши на окремих вулицях засоби примусового зниження швидкості. Згідно із планом має бути запроваджена чітка ієрархія вулиць щодо швидкості руху.

Розробники Плану вважають, що за вартістю користування пересування автомобілем має бути менш вигідним у порівнянні з усіма іншими видами пересувань. А також довшим у часі в порівнянні з громадським транспортом на перевантажених напрямах завдяки пріоритету громадського транспорту в русі. Відтак кількість людей, котрі обирають поїздку індивідуальним автотранспортом, скоротиться до кількості, яка матиме фізичну можливість проїзду містом без затримок та заторів. Ціна має бути настільки високою, щоби завжди залишалося шонайменше 15% вільних місць. Зокрема безкоштовне й нелегальне паркування має бути ліквідовано. Також має бути облаштована система поетапного стримування авто на під’їзді до центру, дозування доступу авто в середмістя за допомогою світлофорів та організації дорожнього руху, визначені найважливіші наскрізні осі та надання на них пріоритету громадському транспорту, визначені напрямки, що забезпечують лише під’їзд авто до центру з облаштуванням на них перехоплюючих паркінгів.

Водночас, у мерії планують забезпечити швидкий зв'язок між віддаленими частинами міста: Сихів – центр (смуга ГТ на Франка), Наукова – центр (Княгині Ольги – Сахарова, колія по Коперника, вул. Вітовського), Рясне – центр (реконструкція Шевченка), вокзал – центр (Бандери), північ – центр (смуги на пр. Чорновола, реконструкція вул. Мазепи та Грінченка). Крім цього, проєкти реконструкцій найважливіших з точки зору транспорту площ у середмісті мають зробити громадський транспорт пріоритетним (пл. Франка – Стрийський ринок, пл. Кропивницького, перехрестя вул. Сахарова і Вітовського, вул. Руставелі – пл. Петрушевича, пл. Соборна, пл. Митна).
На транспортно-пересадкових вузлах мають бути передбачені місця зберігання велосипедів та станції велопрокату. Також важливі транспортні вузли мають комбінування з парковками для автомобілів.

Також планується розвивати тролейбусну та трамвайні мережі. Зокрема, добудова тролейбусної мережі відповідно до плану розвитку електротранспорту: Галицьке Перехрестя, Санта Барбара, Ангеловича, Стрийська, Виговського, Городоцька (Метро), Ряшівська проєктована, Хуторівка, Червоної Калини, Володимира Великого, Левандівка – Рясне-2, Чернівецька, Новий Львів, Пасічна, Медової Печери, Тракт Глинянський, Орлика, Варшавська, Антонича. Першочерговим названо прокладання мережі на ділянках: вул. Кульпарківська (вул. Антоновича – вул. Городоцька), вул. Виговського (вул. Городоцька – вул. Патона).

Щодо трамваїв, то ту планується ремонт трамвайних ліній на вул. Княгині Ольги, вул. С. Бандери та вул. Д. Вітовського, відновлення 300 метрів колії на вул. Коперника, що дасть можливість оптимізувати маршрути й уникнути перепробігів, реалізація програми поетапного відновлення електромережі з сучасними спецчастинами (контактні та фідерні лінії, елементи колій), розвиток мережі у напрямах: АС-2, району В. Щурата, вул. А. Лінкольна, вул. Т. Шевченка, вул. Княгині Ольги – вул. Трускавецької і з часом далі до Автовокзалу та району Сихів, району Галицьке перехрестя, вул. Пасічної, до району Рясне через головний залізничний вокзал.

Проривною у мерії називають ідею проєкту «Зелена лінія», що має на меті сполучити велопішохідним шляхом Центр Довженка, що на Сихові з вулицею Вітовського. Також, запевняють у мерії, триває розробка проєкту канатної дороги, що з’єднає центр міста з Високим Замком та Підзамче. У міській раді кажуть, що це перші два проєкти з розвитку міських пересувань, де пішохідний рух є в центрі уваги, а не додатком до ремонту проїзної частини.

Крім цього, планується переглянути визначені місця під автостанції та розташувати їх на найважливіших транспортно-пересадкових вузлах міста, будівництво вулиці Суботівська-проєктована та останньої ланки об’їзної Львова, а також аналіз економічної доцільності будівництва вулиць Ряшівська- проєктована, Луганська-проєктована, та Вернадського-проєктована.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: