Міжнародний день рідної мови: ТОП-10 фактів про українську мову

da84fa5abb8278f3d83c81426cc707988dac9fe8

Сьогодні, 21 лютого, починаючи з 2000 року, у світі відзначають Міжнародний день рідної мови, або Міжнародний день материнської мови. За даними ЮНЕСКО, з 6000 тисяч розмовних мов світу близько половини загрожує зникнення.

ІА Дивись.info зібрала 10 цікавих фактів про українську мову.

  • Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. А лексичним запасом вона є найбільш спорідненою з білоруською – 84% спільної лексики, із польською і сербською ми маємо 70% і 68% відповідно спільних слів, а з російською – 62%.
  • У 1918-1920 роках українська мова була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки.
  • Найдовшим словом в українській мові є слово «дихлордифенілтрихлорметилметан». Так називається хімікат, з допомогою якого борються із шкідниками. Таке слово на одному подиху і не вимовиш.
  • Точно сказати, коли зародилася українська мова, — складно, але відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку тощо.
  • На відміну від решти східнослов’янських мов, іменник в українській має 7 відмінків. До речі, кличний відмінок також в латинській, грецькій та санскритській граматиках.
  • У «Короткому словнику синонімів української мови», де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово «бити» – аж 45.
  • Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п»; на цю літеру також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» – найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, в переважній більшості випадків, прийшли в українську мову з інших мов.
  • За межами Європи українська мова має напівофіційний статус в США (округ Кук штату Іллінойс). В цьому окрузі проживає близько 5,5 мільйона населеня, до складу округу входить місто Чикаго разом з передмістями. Українська мова була обрана як одна з найбільш вживаних мов у цьому районі.
  • 448 року візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.
  • Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX століття була назва «руська мова».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: