Коронавірус і нерухомість: як карантин вплине на ринок житла

http___com.ft.imagepublish.upp-prod-us.s3.amazonaws

До початку 2020 року українська економіка поступово зростала, гривня зміцнювалася відносно долара та євро і паралельно потроху збільшувалися доходи звичайних українців.

Однак кризові явища в Україні та у світі розвернули ці процеси у зворотний бік, а карантин, запроваджений через стрімке поширення коронавірусу, додатково вдарив по ринку нерухомості.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

За підсумками 1-го тижня карантину на первинному ринку нерухомості активні будівельні роботи продовжилися на понад 50% об’єктів, що будуються, на 30% — роботи велися частково, 20% — були тимчасово припинені.

Забудовники бояться припиняти роботи на своїх об'єктах, щоб не злякати інвесторів. Але деякі гравці все ж змушені або частково, або повністю зупинити будівництво, поки покупці сидять вдома на карантині.

Читайте також: У компанії «Львівська Мрія» розповіли, як працюють з покупцями під час карантину

ІА Дивись.Info зібрала інформацію про те, як послаблення гривні та умови карантину вплинуть на ринок нерухомості та девелоперські компанії.

У спільноті девелоперів житла RED Community вважають, що на ринку досить багато компаній-забудовників, в яких відсутнє стратегічне планування, а поточне планування відбувається «сьогодні на вчора». Очевидно, що саме такі компанії не мають достатньо обігових коштів, щоби протриматися понад 3 місяці. За несприятливих умов на ринку частка компаній (20-25% від загальної кількості) можуть відчути системну кризу та будуть змушені призупинити реалізацію власних проєктів або ж шукати партнерів для того, аби не було зупинок у будівництві.

«Останні кілька років спостерігалися досить сприятливі умови для розвитку будівництва житла, насамперед на об’єкти нових якісних форматів житла. Частка таких об’єктів на сьогодні становить близько 30% від загального обсягу проєктів, що зводяться. Проте багато хто із забудовників, які працюють переважно в сегменті економ-житла, не розглядали більш загрозливі сценарії чи якісь обставини непоборної дії, що здатні суттєво змінити ринок. Саме тому неготовність деяких компаній до криз може спровокувати кризу на будівельному ринку», – йдеться в повідомленні RED Community.

Дарія Бедя, керівниця з розвитку проєктів компанії Citex Development, зазначила, що незначне послаблення курсу гривні до долара (до 7%) відповідає очікуванням тієї частки покупців, які планують придбання квартири, при цьому тримають свої заощадження в іноземній валюті. Вона нагадала, що у 2019 році, під час різкого зміцнення гривні, така категорія покупців, а це від 10% до 20% від реального попиту, вимушено взяла паузу в очікуванні повернення курсу на звичний і економічно мотивований рівень до 27-28 грн/дол.

«Виробники будівельних матеріалів і забудовники в своїй діяльності орієнтуються саме на курс іноземної валюти. Ще на початку 2019 року в бюджети компаній був закладених курс 27-28 грн/дол. Фактично ринок «існував» в умовах цього курсу. Тому наразі можна говорити, що «зовнішній» курс збігся з «внутрішнім» курсом будівельного ринку, що може активізувати покупців на первинному ринку житла», - зауважила вона.

На її погляд, зміна курсу навряд чи позначиться на планах забудовників, що тільки-но розпочали реалізацію нових проєктів, адже зараз практично неможливо розпочати проєкт, не маючи власних коштів у розмірі до 60% від загального кошторису будівництва.

Дарія Бедя також вважає, що якщо не відбудеться якихось надто різких коливань курсу і він лишатиметься стабільним протягом 2 тижнів, то варто очікувати на зростання активності покупців на 3-5% у квітні та ще на 5% у травні.

Що стосується попиту і кількості продажів, то вона зазначила, що ситуація з коронавірусом перш за все позначилася на сегменті бізнес і преміум-житла.

«Ці сегменти дуже чутливі до змін на різних ринках. Внаслідок підвищення курсу долара продажу в цих класах нерухомості почали просідати ще в кінці лютого», – зазначила Дарія Бедя.

Водночас, за її даними, більш активні продажі велися в тих ЖК, де вартість квадратного метру не прив'язана до доларового курсу і в яких забудовники не встигли переглянути гривневі ціни.

Натомість Ярослава Чапко, комерційний директор CBS Holding, вважає, що девальвація гривні спонукатиме до придбання квартир дві категорії покупців: 1) тих, хто тримав свої заощадження в іноземній валюті, 2) інвесторів, що розраховують отримати прибуток, вкладаючи кошти у первинне житло.

«Якщо торік інвестиційні спекулянти працювали в сегменті облігацій внутрішньої державної позики, то цього року, ймовірно, ця категорія мігруватиме на первинний ринок житла – адже цінові коливання дають чудову змогу заробити від 20-30% річних, за умови інвестицій в надійні забудови», - підкреслила Ярослава Чапко.

Також, на її погляд, вже кілька років багато забудовників орієнтується не на курс гривні, а на собівартість будівництва та рівень прибутку.

«Якщо у забудовника велика частка імпортних матеріалів, то собівартість постійно зростатиме через зростання вартості імпортних матеріалів, а на додачу й зростання цін на вітчизняні будівельні матеріали. Валютний курс, який закладений сьогодні в будівельні бюджети, формується на основі офіційних макропрогнозів, і, найімовірніше, більшість будівельних, девелоперських компаній планували свою діяльність із розрахунку щонайменше 28 грн/долар», - гадає експертка.

На її думку, зараз настає «зірковий» час тих житлових комплексів, на яких попри курсові коливання чи карантин, активне будівництво не буде зупинене. Саме на такі проєкти, за твердженням Ярослави Чапко, припаде левова частка попиту, переважно спекулятивного. І, відповідно, ціна демонструватиме динаміку до збільшення.

«Проєкти, які буде призупинено, навряд зможуть перехопити попит від конкурентів, поступово підвищуючи ціни», - наголосила Ярослава Чапко.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

Нагадаємо, у Львові триває будівництво нового ЖК «Львівська Мрія» на вул. Під Голоском. Здати нове житло в експлуатацію планують 2020 року. За планом тут буде 16-поверховий будинок на дві секції. У будинку буде 165 квартир. Обрати свою можна на сайті проекту.

Читайте також: Все для комфорту мешканців: яким буде новий житловий комплекс на вулиці Під Голоском

Будинок матиме бетонний каркас, а заповнення та міжкімнатні стіни будуть цегляними. Тут використовують червону повнотілу цеглу. Цей матеріал вважається найбільш екологічним, крім того, він добре утримує тепло та забезпечує хорошу шумоізоляцію. За даними будівельної компанії, будинок здаватимуть мешканцям з поштукатуреними стінами, цементною стяжкою під «чисту» підлогу, двоконтурним котлом (димохідна система Schiedel QUADRO) та розведенням труб по квартирі під стяжкою (здається в робочому стані), лічильниками газу, води, електроенергії, мідною електропроводкою до розвідної коробки у квартирі, виводами під сантехніку та каналізацією. У помешканнях встановлять металопластикові вікна та сталеві двері. За проектом, мешканці отримають вже засклені балкони, сучасні домофони та два безшумних ліфти (один із них – вантажний, розрахований на 1000 кг). А поряд із будинком розташується підземний паркінг.

Усі деталі проекту та фото з будівельного майданчика дивіться тут.

Львівська Мрія — на ринку Львова вже понад 7 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК «Львівська Мрія» в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

ЖК «Львівська Мрія» неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі «Кришталева цегла».

ЖК «Львівська Мрія» — помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу: м. Львів, вул. Рубчака, 11, вул. Кн. Ольги, 1 тел.: (032) 241-08-08; (097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: