Як змінився ринок праці в Україні через карантин

робота
фото: happymonday.ua

Карантин заскочив зненацька український бізнес, а разом з ним – мільйони найманих працівників. Криза змусила підприємців шукати креативні шляхи ведення бізнесу. Ті, кому це вдалося, залишилися на плаву, інші опинились на роздоріжжі.

ІА Дивись.інфо проаналізувала ситуацію на ринку праці в Україні, вивчила тенденції, активні вакансії та ділиться отриманою інформацією з читачами.

Безпрецедентна рецесія

За даними Державної служби зайнятості, щодня 7 тисяч осіб реєструються як безробітні в Україні. А згідно з повідомленням Торгово-промислової палати, внаслідок карантину роботу вже втратили понад 700 тисяч українців.

Зважаючи на об’ємний сектор тіньової економіки, неможливо точно встановити, скільки людей втратило роботу серед тих, хто працював неофіційно. За підрахунками економістів, по завершенні карантину всього в Україні налічуватиметься близько 2,2 мільйона незайнятих.

Через карантин припинили роботу 277 тис. підприємств

Значний відсоток підприємств, що втратили можливість працювати під час карантину, повністю згорнули діяльність. 40% підприємств по HoReCa (готелі, ресторани, кафе/кейтеринг) збанкрутували. Відповідно до «Opendatabot», станом на 27 квітня в Україні через заборону призупинили діяльність 277 тис. підприємців.

Кількість нових вакансій скоротилася майже удвічі. На початку карантину на сайті Work.ua було опубліковано 54072 вакансії, станом на 7 травня  - 29 526. При цьому найбільша рецесія припала на 19 квітня – тоді на біржі вакансій були актуальними лише 18390.

«На сьогодні кількість фахівців на ринку перевищує кількість вакансій. Крім того, онлайн-біржі з працевлаштування запропонували роботодавцям пільгові безкоштовні публікації, що штучно збільшило кількість вакансій, відзначає фахівчиня з рекрутингу Алла Мартинова. Не всі вакансії передбачають активний пошук працівників з боку роботодавців. Частина «безкоштовних» вакансій розрахована на формування кадрового резерву, на моніторинг ринку. Фахівці зайняли більш активну позицію в пошуку, зменшили свої вимоги щодо рівня заробітної платні. Наразі роботодавець диктує свої вимоги».

За оцінкою директорки «Європейської бізнес-асоціації» Наталії Панкратової, глобальних змін у контексті зарплат не відбулося. При цьому в «ЄБА» відзначають: «Не завжди у вакансії заробітна плата і вказується, тож точно сказати важко».

Вести бізнес по-новому

Для того, аби залишатись на плаву, підприємцям доводиться шукати свіжі методи. Наприклад, ресторани й кафе перейшли на доставку, кінотеатри продають сертифікати на майбутні перегляди фільмів, а салони краси складають набори для самостійного фарбування волосся.

Директорка одного з ресторанів у столиці Юлія Цемашко ділиться: доставка хоч якоюсь мірою дала можливість функціонувати під час кризи.

«Проте така стратегія підійшла не всім ресторанам. Багато закладів робили ставку на атмосферу і місце розташування. Крім того, більшість підприємців вперше зісткнулися з гостем онлайн. Довелося вгадувати потреби і надавати хороший сервіс гостю і не бачити його. Такий підхід став ще одним діджитал-викликом», – зауважує Цемашко.

За словами директорки, попри всі вжиті заходи ресторану вдалося зберегти лише половину команди.

Популярні вакансії

За даними OlX аналітика, станом на квітень 2020 року найвищий попит на ринку праці сформувався на професію водія. Вже у березні роботодавці були готові запропонувати працівникам на 3% більше,  ніж попереднього місяця – в середньому 18500 грн.

«Пропозицій з працевлаштування побільшало на 3% – в першому місяці весни водії могли вибрати вакансію з-поміж 4850 варіантів. Самі кандидати також активно шукають роботу. Серед резюме, які розміщують пошукачі, найчастіше згадується саме ця професія», – йдеться у звіті платформи.

Друга за затребуваністю професія – продавці. Пропонують їм 11500 грн на місяць. На третьому місці в рейтингу – офіс-менеджери. Вакансій для них стало на 17% більше, а вибрати роботу ці фахівці могли майже серед тисячі пропозицій. Оклади офіс-менеджерів зросли на 7% – в березні їхня середня зарплата склала 15000 грн.

Значно зріс попит на вантажників – вакансій стало більше на 26%, а середня зарплата зросла на 4% і становила 12000 грн. Топ-5 закривають кухарі – їм пропонують приблизно 12500 грн на місяць.

дані olx аналітика станом на квітень

Вже незабаром може зрости попит на охоронців та поліцейських, вважає заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

«Складні економічні передумови можуть призвести до зростання криміногенних загроз. А це натомість формуватиме попит на безпеку. Ймовірно, у поліції та охоронних структурах зросте кількість робочих місць», – відзначає фахівець.

«Зберегти місце або знайти нове простіше буде тим, хто має кваліфікацію в певній галузі – чи то слюсар, чи то автомеханік, - зауважує HR-директор популярної мережі магазинів Вікторія Закарчевна. – Але якщо в кандидата такої переваги немає або він не може знайти роботу за фахом, можна тимчасово піти туди, де кваліфікація не потрібна і легко здобути потрібні навички. Наприклад, це вакансії комплектувальників або кур’єрів. На такі позиції відбирають більше за особистими якостями – відповідальність, пунктуальність, старанність

Вибираючи роботодавця, слід звертати увагу на сферу, в якій він веде бізнес. Продуктовий ритейл та фарм-ритейл будуть відчувати себе краще, ніж, наприклад, ритейл у сегменті спорттоварів».

Також фахівчиня радить перевіряти репутацію роботодавця перед влаштуванням на роботу.

«Варто йти в ті компанії, які максимально виконують свої зобов’язання перед співробітниками. Дізнатися про це досить легко: сайти відгуків про роботодавців, рекомендації звільнених працівників, соціальні мережі. Ще один важливий критерій – чесність роботодавця перед ринком праці. Якщо компанія оптимізує фонд заробітної плати і говорить про це відкрито, то кандидат ще «на вході» знає, на які умови погоджується. Отже, його не обдурять», - пояснює Закарчевна.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: