Меддопомога первинної ланки: у Національній службі здоров'я прозвітували щодо роботи

1588260837_5627c087-d896-4ae0-a660-332f89e23a5e
Фото (ілюстративне), взяте з вільних джерел

У понеділок, 13 липня, 152 заклади первинної ланки медичної допомоги в Україні отримали перші гроші від Національної служби здоров'я, а це 244 мільйони гривень фінансування.

Про те, які послуги та консультації пацієнти можуть отримати від лікаря, з яким укладено декларацію, розповіла очільниця НСЗУ Оксана Мовчан.

Медична допомога від лікарів «первинки»

«Первинна ланка меддопомоги перейшла на нову систему фінансування 2 роки тому ( у 2018 році — ред.). Укранці отримали можливість вільно обирати своїх лікарів без привязки до місця проживання чи прописки, та укладати з ними декларацію на обслуговування. Медичні заклади первинки з липня 2018 року фінансуються за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» — чим більше пацієнтів у лікаря, тим більше коштів він отримає. Зміни на краще відчули і пацієнти, і лікарі», - прокоментувала Мовчан.

За її словами, це хороша перспектива, адже пацієнти обрали лікарів, яким довіряють та відзначають покращення сервісу у медичних  закладах. Зокрема, для багатьох дуже зручою стала можливість записатися до лікаря на прийом «онлайн» чи телефоном. «Медичні заклади отримали більше коштів, які було спрямовано на підвищення зарплат лікарям, а  також на покращення умов для пацієнтів», - розповіла очільниця НСЗУ.

Зазначається, що на сьогодні своїх лікарів обрали понад 30 мільйонів українців, з яких 74% підписали декларації з лікарями: обрали сімейних лікарів, які можуть обслуговувати всіх членів родини.

« Первинну допомогу нашим громадянам надають понад 23 тисячі лікарів - 35% працють у сільській місцевоті та селах міського типу, понад 1300 лікарів «первинки», з якими уклали декларації наші громадяни працюють в приватних закладах або мають власну практику», - додала Оксана Мовчан.

Тенденції на первинній ланці медичної допомоги

Як підкреслила голова Національної спілки здоров'я України, по-перше, в нас зростає кількість надавачів медичної допомоги. Так, на кінець 2019 року НСЗУ мала укладені договори майже з 1500 надавачами медичної допомоги «первинки». Станам на зараз  — це 1610 надавачів.

Отже, в пацієнтів є ще більше можливостей визначитись із бажаним медичним закладом та обрати спеціаліста самостійно.

«Зростає також кількість приватних закладів первинки та лікарів ФОП, які укладають договори з НСЗУ. Зокрема, на кінець 2019 року іх було 416, сьогодні — 519. Пацієнти отримають від них допомогу за держані кошти. Це підтверджує: приватним закладам лікарям первинки вигідно укладати договори з НСЗУ», - додала Мовчан.

У свою чергу, зростання кількості приватних закладів стимулює конкуренцію за пацієнта та змушує медичні заклади покращувати якість надання послуг пацієнту, запрошувати на роботу кращих лікарів і розвивати свої заклади, закуповувати нове обладнання, запроваджувати нові сервіси для піцієнтів тощо. У виграші, перш за все, громадянин, який отримує допомогу.

Оксана Мовчан підсумовує, що станом на сьогодні (13 липня 2020 року) служба виплатила медзакладам «первинки»понад 10 мільярдів гривень за надання допомоги пацієнтам у січні-липні.

«Я хочу наголосити, що лікарі комунальних закладів, як і лікарі приватних чи ФОП, надають пацієнту весь обсяг первинної допомоги, передбачений програмою медичних гарантіій. Зокрема, це консультації лікаря, базові дослідження та аналізи, вакцинація дітей та дорослих згідно з календарем щеплень, виписка електронних рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки», виписка е-направлень до лікарів-спеціалістів, довідок і лікарняних», - розповіла очільниця.

До слова, у відомстві наполегливо радять укладати договори з сімейними лікарями та нагадують, що завжди можна змінити вибір лікаря з різних причин не беручи в цьому безпосередньої участі.

Як укласти чи розірвати договір

Для укладання договору з лікарем, потрібно завітати до нього із паспортом та індефікаційним номером і мати номер мобільного телефону. Лікар заповнить всі необхідні дані в електронній системі та залишає вам примірник декларації, який ви підписуєте та залишаєте в себе. Важливо, що за неповнолітню  дитину до 14 років, декларацію підписують батьки або опікуни.

Сіменого лікаря можна змінити в будь-який час з різних причин. У випадку переїзду, можна переоформити договори навіть не повідомляючи попередньо власного екслікаря. Система побудована на автоматичній зміні, тому проблем із документами чи переоформленням виникати не повинно.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: