Ідеальний дім: 15 порад для безпомилкового вибору квартири

apartment-building-1149751_1920
фото: pixabay.com

Перед покупкою оцініть квартиру за 15 критеріями та з'ясуйте, наскільки вона відповідає вашим уявленням про ідеальне житло.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

Перш ніж домовлятися з рієлтором і виїжджати на перегляд квартири, занотуйте короткий перелік того, на що варто звернути увагу.

Самостійно оцініть нову квартиру, виставляючи до кожного пункту бал від 1 до 10, де 10 означає, що за цим критерієм житло повністю відповідає вашим побажанням, а 1 говорить про явні мінуси, з якими ви не готові миритися.

Оцінюємо параметри квартири

1. Розташування та розміри вікон

Розміри та форма вікон можуть істотно відрізнятися. Такі параметри, як і розташування вікон, залежать від проєкту, серії будинку, конструктивних особливостей, клімату і так далі. Це може сильно обмежувати або, навпаки, давати можливість для перепланування в разі потреби.

Читайте також: Як змінилися ціни на квартири у новобудовах Львова (інфографіка)

Наприклад, якщо вікон в приміщенні декілька і вони розташовані один від одного на відстані метра або більше, ви можете розділити кімнату на дві таким чином, щоб у кожній було вікно.

Якщо вікно одне, можливостей влаштувати глобальне перепланування менше. Це стосується і суцільного фасадного скління від підлоги до стелі. Розбивка на кімнати в цьому випадку прив'язується до вертикальних імпостів, розташованим з певним кроком.

Розміри вікна впливають на природну освітленість кімнат, але необхідно враховувати і сторони освітлення. Про них докладніше в наступному пункті.

2. Інсоляція квартири та орієнтація кімнат

За санітарними нормами у квартиру протягом певного часу повинне потрапляти сонячне світло. Це називається інсоляцією. Розрахувати інсоляцію досить складно, бо на неї впливає географічне розташування, висота поверху, кількість кімнат у квартирі та інше.

Для наших цілей достатньо враховувати тривалість інсоляції в залежності від географічного розташування будинку:

  • Північна: дві з половиною і більше годин на день в період з 22 квітня по 22 серпня.
  • Південна: півтори і більше годин на день в період з 22 лютого по 22 жовтня.
  • Центральна: двв і понад годину в день в період з 22 березня по 22 вересня.

Читайте також: 10 бюджетних способів зробити домашній офіс більш комфортним

Тривалість інсоляції залежить від кількості кімнат:

  • Якщо у квартирі до трьох кімнат, то інсоляція повинна здійснюватися принаймні в одній кімнаті.
  • Якщо у квартирі чотири й більше кімнат, то, відповідно, у двох кімнатах.

Орієнтацію кімнат можна перевірити за допомогою компаса або у відповідній програмі на смартфоні. Наприклад, спальня, вітальня і дитяча повинні виходити на південь, південний схід або південний захід. Кабінет краще орієнтувати на південний схід, а кухню - на схід, північний схід або північний захід. Орієнтація підсобних приміщень не важлива.

3. Санвузли, сантехобладнання і розташування стояків

Варто звернути увагу не тільки на площу санвузла, тип і розташування санітарно-технічного обладнання, а й на інші технічні моменти:

  • наявність люка для доступу до стояків;
  • достатнє освітлення санвузла;
  • спосіб підводки комунікацій до сантехприладів (приховано або зовні);
  • наявність і працездатність вбудованого обладнання та арматури: змішувачів, термостатів і так далі.

Відзначте як плюс, якщо у квартирі встановлений водонагрівач: він буде корисний на період відключення гарячої води. Ванна виграє у функціональності в порівнянні з душовим куточком або кабіною. Сушарка стане в пригоді всім, особливо оцінять його сім'ї з дітьми. Біде, вікно в санвузлі, тропічний душ і інші особливості - на ваш особистий вибір.

Читайте також: Коронавірус і нерухомість: як карантин вплине на ринок житла

4. Стан обробки і комунікацій

Цей пункт допоможе оцінити зношення фінішних покриттів: паркету, плитки, шпалер, стелі, дверей і вікон. Важливо звернути увагу на явні дефекти, такі як тріщини, відколи, вм'ятини, плями, нерівності. Їх усунення явно потребують вкладень, особливо якщо зачеплені глибші шари обробки, наприклад, стяжка або тинькувальний шар.

Заглянувши в сантехнічну шафу, можна оцінити стан стояків гарячого і холодного водопостачання, а також каналізації: всі труби повинні бути акуратно з'єднані, на стояку гарячого водопостачання повинна бути теплоізоляція.

За зовнішнім виглядом витяжної решітки у ванній або на кухні найчастіше видно чи працездатна система природної вентиляції в будинку. Брудна, засалена решітка свідчить як мінімум про необхідність перевірити справність системи.

Електричні дроти й розпалені коробки у свіжовідремонтованій квартирі в основному мають прихований монтаж і зовні не помітні. Електричні автомати та електролічильник повинні бути в чистому і справному стані, а також акуратно закріплені в електричному щитку. Зовнішня проводка уздовж стін і стель допустима тільки в спеціальних закріплених кабель-каналах і якомога далі від мокрих зон: санвузлів і кухонь.

5. Наявність і тип ліфтів

У будинках зустрічаються пасажирський (зазвичай розрахований на 4 осіб) та вантажно-пасажирський (на 8 осіб) ліфти. Останні, як правило, - в сучасних будинках з великою кількістю квартир. Такий ліфт позбавляє від проблем з підйомом великогабаритних меблів, піаніно, довгомірних будівельних матеріалів, велосипедів та колясок. Зовсім рідко в пам'ятках архітектури в історичному центрі міста можна зустріти ліфт старого зразка - цей варіант менш надійний, ніж сучасні ліфти.

Читайте також: Ідеальна квартира для вашої родини – яка вона? (тест)

Також зверніть увагу на компанію-виробника: європейські ліфти зазвичай більш надійні та менш гучні.

6. Висота стель

Стандартна висота стель у багатоквартирних житлових будинках коливається від 2,5 до 3,8 м і залежить від типу і серії будинку, конструктивних особливостей і навіть автора проєкту, якщо йдеться про індивідуальний проєкт архітектурного бюро. Бувають будинки, де висота стелі може досягати й 4, і навіть 4,5 м, але це дуже рідкісний випадок.

Чим вища стеля, тим більше за площею та обсягом сприймається простір квартири. До того ж в приміщеннях з високими стелями можна повісити каскадні люстри або багаторівневі світильники.

7. Балкон або лоджія

Оглядаючи нову квартиру, заздалегідь прикиньте розставляння меблів на балконі або лоджії: тут можна розмістити шафу, повісити полички або поставити невеликий диванчик. Якщо ви працюєте з дому, в цій зоні можна організувати зручне робоче місце - нестачі в природному освітленні точно не буде. Або, можливо, вам досить поставити на балконі крісло-гойдалку.

Демонтувати балконний блок і приєднувати балкон чи лоджію до кімнати не дозволяється. Однак якщо погодите перепланування, ви зможете прибрати підвіконну частину і змонтувати скління з двопільними дверима. Лоджія і кімната так і залишаться окремими приміщеннями, але ця зміна об'єднає їх візуально і додасть природного світла в кімнаті.

Читайте також: Податок на житло-2020: коли і скільки треба заплатити

8. Антресолі і вбудовані меблі

Вбудовані меблі та антресолі - це часто елементи планування квартири, які непросто змінити. Зверніть увагу на їх конфігурацію і стан. Нещодавно змонтовані, без дефектів, з грамотно спланованими секціями - вони можуть бути дійсно корисні багатьом. Якщо у вбудованої шафи не зачиняються дверцята, стінки та фасад зношені, відсутня фурнітура, то, очевидно, демонтаж і облаштування нової шафи можна закладати в бюджет.

9. Планування

Зверніть увагу на кількість кімнат та інших приміщень. Спалень має бути рівно стільки, скільки потрібно вам, дітям, батькам або іншим членам сім'ї, які будуть жити з вами. Вітальня як окрема кімната останнім часом потрібна далеко не всім. Якщо дозволяють конструктивні особливості квартири, вітальню можна поєднати з кухнею. В такому випадку площа цієї спільної зони повинна бути не менше 16 м².

10. Підсобні приміщення

Це можуть бути комори, гардеробні приміщення. Їх бажана кількість і розміри залежать від багатьох факторів: вашого способу життя, звичок в зберіганні речей, чисельності вашої родини. Якщо ви плануєте перебудувати квартиру, то за рахунок підсобних приміщень часто виходить ефективно збільшити житлову кімнату, ванну або кухню.

11. Ширина проходів і дверей

Цей пункт актуальний у випадку, коли перепланування не буде і всі кімнати збережуться в наявному вигляді. Тут без вимірювання рулеткою не обійтися.

Через проходи та двері у квартиру вносяться меблі, побутова техніка та інше. Заміривши ширину, порівняйте параметри з зазначеними в нормах: ширина коридору від стіни до стіни повинна становити 90-120 см; ширина світлового прорізу міжкімнатних дверей - 80 см; дверей в санвузли та підсобні приміщення - 60-70 см; вхідних дверей - 80-90 см.

12. Дизайн

Якщо ви збираєтеся робити ремонт у квартирі, яку розглядаєте, то цей критерій можна опустити. В іншому випадку зверніть увагу на дизайн, стиль, кольорову гаму та декор, а також на те, як різні елементи поєднуються між собою. Подумайте, наскільки зовнішній вигляд квартири вам близький і чи задовольняє він вашим уявленням про прекрасне.

13. Сходовий майданчик та інші місця загального користування

Стан обробки стін, стелі та підлоги, світильників і сходів в місцях загального користування впливає на вартість квартири. Якою б дорогою не була обробка у квартирі, якщо їй передує темний, з напівзруйнованою підлогою і старими забрудненими стінами сходовий майданчик, це зіпсує все враження.

14. Розташування квартири на поверсі та сусіди

Залежно від типу і проєкту будинку, кількість квартир на поверсі може впливати на частоту спілкування з сусідами. Якщо квартир всього лише дві, включаючи вашу, то і з сусідами ви будете, найімовірніше, стикатися нечасто. А якщо їх на майданчику 6 або 8, то цілком ймовірно, що це спонукає вас підтримувати добрі стосунки з усіма сусідами. А хто ними може виявитися - оцінити важко, навіть коли проживаєш у квартирі кілька місяців. І вже тим більше неможливо з'ясувати це при перегляді. Враховуйте це і за можливості дізнайтеся, поговоріть з мешканцями під'їзду або познайомтеся з потенційними сусідами особисто.

15. Консьєрж або охорона

Цей критерій не найважливіший в оцінці квартири. Однак відомо чимало реальних історій, коли консьєрж або охоронець запам'ятовував прикмети злодіїв, завдяки чому їх вдавалося відшукати, або передавав мешканцям втрачені речі або важливі відомості. Просто враховуйте цей факт, але не ставте на перше місце.

Результат

Від 15 до 45 балів

Найімовірніше, ця квартира вам не підходить. Занадто багато критерій не відповідають вашим уявленням і вимогам, не дивлячись на те, що плюси ви теж побачили. Але не турбуйтеся - краще переконатися в цьому на етапі, коли ви тільки розглядаєте варіанти та ще не встигли вкласти в невдалу квартиру гроші та залучитися до оформлення покупки.

Від 46 до 105 балів

Чим вище підсумковий бал, тим більше квартира підходить вам і вашій сім'ї. Якщо ж він прагне до нижньої межі, це означає, що квартира вимагає великих вкладень: часу, сил і засобів. Якщо ви відчуваєте, що ця квартира «ваша» і ваша сім'я зможе бути в ній щасливою, то сміливо беріться за справу. Але майте на увазі, що доведеться потрудитися, перш ніж ви усунете всі недоліки та доведете нове житло до гармонійного стану.

Від 106 до 150 балів

Квартира підходить вам максимально, можна розглядати її купівлю. Не забудьте скласти список недоліків, які ви помітили, і обговоріть їх докладніше зі своїми близькими. Розплануйте подальші кроки, враховуйте залучення фахівців, покупку матеріалів, обладнання, меблів, інші витрати. Це допоможе відкинути все зайве і сформувати підсумковий план дій і бюджет. Не забудьте закласти в нього непередбачені витрати.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

Нагадаємо, у Львові триває будівництво нового ЖК «Львівська Мрія» на вул. Під Голоском. Здати нове житло в експлуатацію планують 2020 року. За планом тут буде 16-поверховий будинок на дві секції. У будинку буде 165 квартир. Обрати свою можна на сайті проекту.

Читайте також: Все для комфорту мешканців: яким буде новий житловий комплекс на вулиці Під Голоском

Будинок матиме бетонний каркас, а заповнення та міжкімнатні стіни будуть цегляними. Тут використовують червону повнотілу цеглу. Цей матеріал вважається найбільш екологічним, крім того, він добре утримує тепло та забезпечує хорошу шумоізоляцію. За даними будівельної компанії, будинок здаватимуть мешканцям з поштукатуреними стінами, цементною стяжкою під «чисту» підлогу, двоконтурним котлом (димохідна система Schiedel QUADRO) та розведенням труб по квартирі під стяжкою (здається в робочому стані), лічильниками газу, води, електроенергії, мідною електропроводкою до розвідної коробки у квартирі, виводами під сантехніку та каналізацією. У помешканнях встановлять металопластикові вікна та сталеві двері. За проектом, мешканці отримають вже засклені балкони, сучасні домофони та два безшумних ліфти (один із них – вантажний, розрахований на 1000 кг). А поряд із будинком розташується підземний паркінг.

Усі деталі проекту та фото з будівельного майданчика дивіться тут.

Львівська Мрія — на ринку Львова вже понад 7 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК «Львівська Мрія» в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

  • ЖК «Львівська Мрія» неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі «Кришталева цегла».
  • ЖК «Львівська Мрія» — помешкання створені для вашого щасливого життя!
  • Контакти відділів продажу: м. Львів, вул. Рубчака, 11, вул. Кн. Ольги, 1 тел.: (032) 241-08-08; (097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: